Ublažene mere – bolji život

U Austriji se generalno “normalizuje” život. Ranije donete mere ograničenja kretanja su i dalje na snazi, verovatno do 30 aprila, ali nema policijskog časa.

radivoje-petrikic-u-sredini

Radivoje Petrikić

“Lep prolećni dan u Beču je bila prilika da se uživa u vožnji biciklom na omiljenom rečnom ostrvu Bečlija Donauinsel. Ovo veštačko ostrvo između Dunava i Novog Dunava izgrađeno između 1972. i 1988. godine prvobitno zamišljeno kao projekat deregulacije Dunava i izgrađeno sa ciljem da se grad zaštiti od poplava postalo je omiljeno odmorište, izletište i kupalište Bečlija sa brojnim sportskim sadržajima, ali i ekološka oaza i stanište za brojne zajednice ptica, divlje patke i labudove.
Ovako svoju ispovest iz Beča započinje ugledni srpski i austrijski advokat Radivoje Petrikić. On vodi svoj privatni dnevnik o životu u danima pandemije korona virusa, koji je odlučio da podeli sa nama:
“U trenutnim okolnostima se još jedanput pokazuje koliko su ovakva mesta značajna i bitna za ljude željne odmora, šetnje i vožnje bicikla ali i razgovora uz poštovanje pravila o držanju propisanog rastojanja. O tome se naravno staraju i organi reda koji kontrolišu propisana pravila.
U Austriji se generalno “normalizuje” život, ranije donete mere ograničenja kretanja su i dalje na snazi, (verovatno do 30 aprila), ali nema policijskog časa. Šetanje sa članovima domaćinstva je dozvoljeno, odlazak na rad, koji je neophodan i u nabavke uz obavezno nošenje maski u radnjama i javnom prevozu” – piše Radivoje Petrikić.
U Austriji ima 14.475 zaraženih,8.986 izlečenih i 410 preminulih. Vlada i premijer Sebastija Kurc su procenili da se opasnost od smrtnih ishoda smanjuje.
“Otvaraju se i ostale radnje veličine do 400 m2, kojih zapravo i ima najviše uz stroge mere (nošenje maske, kontrolisan broj kupaca koji odjednom ulazi u radnju).
Nagovešteno je da će od 1. maja možda biti dozvoljen rad u kancelarijama, a ne više od kuće, a otvaraju se i veće prodavnice kao veliki tržni centri. Otvaranje radnji u uslužnim delatnostima gde se dolazi u dodir sa ljudskim telom (frizeri, saloni za negu itd.), biće dozvoljeno uz poštovanje određenih pravila od sredine maja” – najavljuje Radivoje Petrikić.
On je Negotinac po rođenju (1968) i bečki srpski aktivista. Studirao je prava na BU, ali je 1991. napustio Beograd, diplomirao (1993) i magistrirao (1997) na Pravnom fakultetu u Beču. Doktorirao je prava na BU 1999. godine. Autor je stručnih knjiga i publikacija o austrijskom i srpskom poslovnom pravu.
Petrikić je suvlasnik u advokatskoj firmi „CMS Reich-Rohrwig Hainz“ u Beču. Šef je odeljenja za Centralnu i istočnu Evropu i rukovodilac filijala firme u Beogradu i Sarajevu. Kao stručnjak u oblasti korporativnog i komercijalnog prava, kao i projektnog finansiranja, ima višedecenijsko iskustvo u velikim komercijalnim poslovima i razvojnim projektima širom centralne i istočne Evrope.
Organizator je brojnih susreta srpskih privrednika sa zvaničnicima Austrije na najvišem nivou. Osnivač je i predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma. Bio je (2010) delegat Austrije u Skuptšini dijspore R. Srbije. Optimista je po prirodi, što se i vidi u njegovoj ispovesti:
“U drugoj polovini maja 2020. godine planirano je otvaranje restorana i hotela u čitavoj Austriji. Raspored stolova moraće da odgovara propisanom rastojanju, najviše 4 gosta za jednim stolom, radno vreme do 18 časova. U školu će za sada ići samo maturanti od 4. maja na dve nedelje zbog pripreme za centralnu maturu. Za ostale učenike će školska nastava možda biti nastavljena 1. juna ali još nema konačne odluke” – svedoči Radivoje Petrikić.
Iako zadovoljan sadašnijom situacijom, Petrikić primećuje da u Austriji i samom Beču ima nezadovoljnih ljudi:
“ Pored generalnog utiska i ocene da austrijska Vlada i nadležni organi dobro rade i kontrolišu situaciju, sve su brojnije i glasnije kritike stručnjaka (epidemiologa, lekara, ekonomskih eksperata), ali i brojnih novinara, koji kritikuju greške u procenama, preduzete mere i način na koji se političari odnose prema struci i njihovim preporukama. Pokrenute su i brojne inicijative za ocenu ustavnosti donetih Uredbi i mera Vlade. Austrijska opozicija i parlament su naravno uključeni u odlučivanje i bez njihovog pristanka odredjeni zakoni koji zahtevaju 2/3 većinu ne bi bili usvojeni.
Smatram da je veoma bitno da u demokratskim zemljama čak i u ovakvim vanrednim okolnostima i krizama ne izostane demokratska kontrola vlasti i poštuju prava naroda, ali istovremeno još više uvažavaju mišljenja nezavisnih (podvlačim) eksperata, a ne političara svaštara” – smatra advokat Radivoje Petrikić, koji glasno razmišlja da bi i kod nas nešto slično trebalo da se organizuje.
I kaže:
“U Srbiji je više nego upitno da li su trenutno angažovani korifeji struke moralno i po svojim ljudskim kvalitetima pozvani da predlažu tako drastične i nehumane mere. Objašnjenja da su Srbi jedini nedisciplinovani apsolutno ne stoje. Ogroman deo stanovništva Srbije poštuje pravila i ponaša se odgovorno. I u Austriji nisu svi disciplinovani, do sada je izrečeno preko 20.000 kazni, pa im se javno ne preti ili ih neko zastrašuje zatvorima ili punim grobljima.
Nisam samozvani stručnjak za rešavanje ovog problema, ali se, eto usudih, da nakon čitanja mnogih izveštaja i praćenja situacije u brojnim zemljama pustim malo i zdrav razum u etar. I nije me strah i sramota da ovo kažem, sramota je ćutati o ovim stvarima” – iskren je srpski aktivista i bečki advokat Radivoje Petrikić.

Marko Lopušina