Džegerov sin snima film o Nikoli Tesli

Ekskluzivno za Štajerske novice

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije sprema novi projekat o Nikoli Tesli

Džegerov sin snima film o Nikoli Tesli

dzejms-dzeger-reziser-iz-holivuda

Džejms Džeger režiser iz Holivuda.

– Koliko je ljubavnica imao srpski genije, otkriva novi holivudski film o svetskom naučniku u kome će igrati i Katarina Radivojević iz Njujorka?

Marko Lopušina

Džejms Džeger, sin čuvenog rokera Mika Džegera, režiser i producent iz Holivuda priprema novi film o srpskom geniju Nikoli Tesli. Reč je o ljubavnoj drami, u kojoj se prikazuju sve žene, koje su bile zaljubljene u srpskog i svetskog genija. Glavni glumac koji bi igrao Teslu još nije odabran, ali se pregovara sa našom glumicom Katarinom Radivojević, koja živi u Njujorku, da glumi najveću Teslinu ljubav Lenku Dunđerski.
Ovu ekluzivnu vest dobili smo u Teslinoj naučnoj fondaciji (TNF)u Filadelfiji, koja sa režiserom Džegerom radi kao sručni saradnik i konsultant, ali i kao organizator tehnike za snimanje filma.
“Film sa radnim naslovom “Nikola Tesla i žene” snimao bi se prevashodno u Srbiji, a potom i u Americi. Džejms Džeger, koji je, inače, poznat po filmovima sa političkom temom opredelio se ovog puta za romantičnu priču i intimni život svetskog naučnika, koji je malo poznat svetskoj javnosti” – otkrio nam je Nikola Lončar, predsednik TNF.

americka-medijska-prica-o-katarini-i-tesli

Američka medijska priča o Katarini i Tesli.

Režiser Džejms Džeger je rođen 1958. godine u Njujorku. Otac mu je britanski ser Mik Džeger, koji je tada bio u braku sa Džeri Hol. Džeger mlađi je poslednjih godina radio na filmovima “Fatalna raskrsnica”, “Konduktor”, tv seriji “Vinil”. Priprema filmove “Duboka kuća” i “The Unravelling”. Kao obožavalac Nikole Tesle ovaj režiser i producent je već radio scenario za film “Pesnik elektriciteta”, u kome je trebalo da igraju Gvinet Patrou, Naomi Vots, Tom Selek, Sara Džesika Pakrer, Dajan Lajn i Zoran Radovan kao Nikola Tesla.
“Lik i delo Nikole Tesle spoznao sam na studijama 1974. godine. Zaljubio sam se u duhovnu snagu ovog čoveka i vizije, koje su se ostvarile kao naša budućnost. Amerikanci luduju za Teslom, zato što je on za njih oličenje velikog vizionara i čoveka, koji je ostvario svoj američki san” – rekao nam je Džeger.

lenka-dunderski-backa-lepotica

Lenka Dunđerski bačka lepotica.

Radio je 25 godina u Holivudu sa nekim od najuticajnijih producenata i glumaca, od kojih je prvi put 1972. čuo za srpskog genija. Četiri decenije kasnije odlučio je da napravi prvi, a potom 2020. i drugi igrani film. Saradnik na režiji novom filmu je Ridli Skot, a producenti su “Matriks produkcija”, TNF i “Liongsgejt” produkcijska kuća.
“Kupio sam tridesetak knjiga o Tesli i pročitao ih za tri godine. Onda sam napisao scenario. Budžet za film iznosio vrtoglavih 74 miliona američkih dolara. Nabavio sam prvih dvadeset miliona. Jedan od najboljih holivudskih producenata Ridli Skot treba da preuzme rediteljsku palicu. Lik Nikole Tesle mogao bi da tumači srpski talentovani glumac, a kastinzi za ulogu će biti obavljeni širom Srbije i Republike Srpske” – otkiva nam najnovije detalje oko ovog filmskog projekta Džejms Džeger.
Na pitanje kako će se ovog puta odreći politike kao teme u jednom ljubavnom filmu režiser Džejms Džeger nas je iznenadio svojim odgovorom:
“ Nikola Tesla je najveće političko pitanje sveta. Film je u dva dela iz života Nikole Tesle objasniti njegov genijalni doprinos razvoju civilizacije, a u drugom prikazati pararelno, kako je naučnik koji se bavio kosmosom i čovečanstvom, nije bio vešt da se uspešno “bavi” ženama koje su ga volele”.

nikola-tesla-sa-devojkom-na-americkoj-plazi

Nikola Tesla sa devojkom na američkoj plaži.

NAJPOŽELJNIJI MOMAK

Nikola Tesla od 1890. do 1905. godine bio najpoželjniji muškarac na Menhetnu. Mnoge žene su se okretale za njim i divile se njegovoj spoljašnjosti i nesagledivom umu. Nosio je šešir i bele rukavice. Bio je tajanstven i poželjan.
“Najbolje obučen, sa milionima dolara u džepu, bio je san mnogih lepih žena. Visok 201 cm, zgodan, uvek s istim brojem kilograma, elokventan, obrazovan plenio je gde god se našao” – opisuje ga teslijanac Nikola Lončar.
Najbliže mu je prišla Katarina Džonson, supruga njegovog prijatelja i pesnika. Bili su veliki kućni prijatelji i platonski ljubavnici. I mada nisu bili bogati Džonsonovi su u svoj dom uvek primali bogate, moćne ljude i velike intelektualce.
“ Postojala je ljubavna prepiska između Nikole Tesle i Katarine Džonson, koju bi trebalo da glumi naša Katarina Radivojević, koja živi i radi u Americi. Ljubav Tesle i Katarine, kao i ljubav Nikole i Lenke su obavijeni velom tajne i intime” Time će se baviti moj film “ – naglašava Džejms Džeger.
Nije ovo jedini igrani film o srpskom geniju i svetskom naučniku Nikoli Tesli, koji je sniman u SAD i ostatku sveta. Poslednjih godina urađeno je dvanaest filmskih priča o geniju iz Like. Na četvrtoj proglavi grada Filadelfije 2012. godine, na primer, prikazani su igrani filmovi o ovom naučniku i svetskom velikanu “Ljubičasta vatra”, “”Tesla – genije koji je osvojio svet”, “”Vizionar”, “Gospodar svetlosti”.
Potom su Džozef Sikorski i Viktor Elefante predstavili višestruko nagrađivanu najavu filma “Fragmenti sa Olimpa – vizija Nikole Tesle”. Ovo je film o tajnim dokumentima našeg genija, koje mu je oteo američki FBI i sakrio. U filmu “Prestiž”, u kome se kao lik pojavljuje i Nikola Tesla, koji klonira šešire i mačke, ali i ljude. Igrao ga je čuveni roker Dejvid Bouvi.
Studio kompanije “Dizni” završio je 2014. godine kinematografsko viđenje Nikole Tesle u filmu “Učenik čarobnjaka”. Glavni glumac je Nikolas Kejdž. Rusi su uradili dokumentarno-igrani film “Vlastelin mira” (“Gospodar sveta”). Ovaj film je bio samo jedan od nekoliko dokumentarnih kino-prikaza Nikole Tesle u Rusiji (“Gospodar munja”, “Zraci smrti”, “Tunguska invazija”, “Čovek budućnosti”).
Najviše međunarodnog uspeha imao je početkom 2017. godine film “The Current War” (“Rat struja”) o sukobu Tomasa Edisona, koga igra Benedikt Kamberbač, Džordža Vestinghausa, u tumačenju Majkla Šenona i Nikole Tesle, igra ga engleski glumac Nikolas Hoult, oko pronalazaka i komercijalnih prava na električnu struju i osvetljenje u Americi. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu (TIFF), a potom je cenzurisan i skinut sa reperetoara bioskopa zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje njegovih producenata. Kada je potom 2019. film “Rat struja” premontiran, ponovo se pojavio u svetskim bioskopima.

TESLA U RUSIJI

U filmu „Tesla 2020“, koji je predstavljen na Sandens festivalu gde je nagrađen, lik slavnog srpskog genijalca tumači holivudska zvezda Itan Hok. Film je ocenjen kao maestralan prikaz Tesline ličnosti i otkrića kako je biti Tesla? Kako je biti stranac u svetu sa one strane okeana zapitao se u filmu „Nikola“ i poljski glumac Tomaš Kot, čiji je film o Nikoli Tesli trenutno u preprodukciji.
“ Teslina naučna fondacija je poslednjih godina radila na nekoliko igranih i dokumentarnih filmova o Tesli, ali su oni, najčešće zbog nedostatka finansija, bili nezavršeni” – kaže Nikola Lončar iz Filadelfije i spominje film Janje Glogovac, pa filmsku produkciju Gordona Bjelanića iz Los Anđelosa.
Život i pronalasci jednog od najvećih svetskih naučnika Srbina Nikole Tesle iritirao je i producenta Vladimira Rajačića da radi na snimanju filma “Tesla, vladar sveta”. Režiser bi trebalo da bude Majk Njuel, autor filmskih hitova “Četiri venčanja i sahrana”, “Doni Brasko” i “Hari Poter i vatrena kugla”. Ulogu Tesle igrao bi poznati Kristijan Bejl, inače srpski zet.
Najavljivan je igrani film o Nikoli Tesli u američkoj produkciji, a pod nazivom „Tesla“, reditelja Majkla Antona, koji je trebalo da bude sniman u Srbiji. Glumac Miloš Biković na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu nedavno najavio da Rusi ulažu dva miliona evra u film i tv seriju sa deset epizoda o Nikoli Tesli. Premijera je obećana za 2021. godinu.
“ Nesumnjivo je da je Nikola Tesla Srbin sa najviše filmskih prikazivanja u svetu. Tesla je i Srbin sa najviše spomenika u inostranstvu. Dakle, reč je o ličnosti, koju svojataju i Amerikanci, i Hrvati, i Bošnjaci, a koju mi Srbi nedovoljno štitimo od svih tih zloupotreba. Mislim da će film “Nikola Tesla i žene” biti verna slika intimnog života najvećeg svetskog naučnika srpskog porekla” – siguran je Nikola Lončar, stručni konsultant i organizator ovog filma, koji režisa Džejms Džeger, sin slavnog rokera Mika Džegera.

TESLA JE VOLEO KETRIN

“Brak je za umetnika, muzičara, pisca, ali ne i za pronalazača, jer je njegova strast prema istraživanjima toliko jaka da se ne bi mogao posvetiti ženi pored sebe u dovoljnoj meri , mada se čovek ponekad oseti usamljenim”.
Kako nam govori Milovan Matić, teslijanac iz Aleksandrovca župskog, ovako je srpski genije svojevremeno izrekao svoj stav o ljubavi i braku sa ženama.
Za Milovana Matića ovo je najpoštenija izjava muškarca o odnosu prema ženama. Za američkog režisera, koji je proučio Teslin život u Njujorku, međutim, ne znači da veliki naučnik za svog života u SAD nije mario za dame:
“Bio i kicoš sa Pete avenije. Kod profesionalnih fotografa je naručivao specijalne fotose. Odlazio je na raskalašne žurke na kojima su iz kutija izlazile polugole žene, voleo je pripadnice lepšeg pola, najskuplje restorane i hotele”.
Upravo takvog Nikolu Teslu želi Džeger da prikaže u svom novom filmu, u kome bi trebalo da njegove ljubavi i ljubavnice glume poznate glumice i filmske lepotice Gvinet Patrou, Naomi Vots, Sara Džesika Pakrer, Dajan Lajn i Katarina Radivojević.
Katarina Radivojević bi trebalo da glumi Katarinu (Ketrin) Mekmehon Džonson u koju je Tesla najviše bio zaljubljen ili Lenku Dunđarski, koju je platonski voleo.
“Katarina Mekmehon Džonson (1856-1924), je bila supruga Roberta Andervuda Džonsona, pisca, novinara i diplomate, ali i Teslinog najboljeg prijatelja. Nije bila poznata, uvek je bila u senci svoga supruga, ali je sudeći po svemu, bila kontroverzna ličnost. Večito je bila rastrzana između braka i poštovanja prema mužu i strastvenoj ljubavi prema Tesli – priča Ana Atanasković, autorka romana „Moja ljubav Nikola Tesla“.
Katarina i Tesla su se upoznali krajem 1893. godine, što je promenilo njen dotadašnji svet. Ova Amerikanka je našeg Teslu strasno volela. Po Njujorku se pričalo o ljubavnom trouglu Tesla – Katarina – Džonson.
“ Od tada ona voli, pati, žudi, koketira, smišlja i traži. Ali, ipak prvi put živi punim plućima, bez obzira na činjenicu da je čovek koga voli podredio svoj život nauci. Ono što je zajedničko za Teslu i Katarinu, jeste da su išli za svojim strastima, ali da je on njoj bio zid, koji nije mogla da prevaziđe. Pratila je čitav njegov rad” – piše Ana Atanasković.
Katarina je znala da u sitne sate iznenadi Teslu. Slala je svoje glasnike da mu nose poruke. Nekad bi poručila: „Vi ste okrutni“, „Vi ste grozni, nikoga sem sebe ne volite“, „Vi imate hladno srce“, a nekad mu je na suptilan način izjavljivala ljubav. Dakle, imala je razne faze, od inicijative, preko brige za njega do povlačenja. Dok je Katarina Džonskon živela u Rimu, gde joj je muž bio ambasador, posetila je Beograd samo zbog Tesle. Naučniku je u Ameriku poslala razglednicu u kojoj je napisala da je posetila glavni grad Srbije.
Slavni naučnik je u svojim raznim stanjima znao da usred noći upadne u kuću Džonsonovih, a kako otkriva autorka u svom romanu voleo je i da čita bajke i pesmice njihovoj deci. Katarina Mekmehon Džonson umrla je 1924. godine i poslednja poruka ove žene bila je vezana za Nikolu Teslu. Iza sebe je Katarina Džonskon napisala knjigu sećanja, koja se koristi za novi film Džejsma Džegera.
“Pokazala sam svojom knjigom da ako bi Tesla odlučio da živi „običnim“ životom, da bi izabranica njegovog srca bila upravo Katarina Džonskon – kaže književnica Ana Atanasković.
Nije samo Katarina Džonskon bila zainteresovana za Teslinu ljubav Nikola Tesla je odrastao uz majku i sestre, tako da je bio okružen ljubavlju. Kao muškarac za dame se zainteresovao na studijama u Gracu, gde je učenje bio podredio kockanju i životu. Mladi Tesla je u periodu boravka u Gracu i u Mariboru, posle studija, imao emotivne i telesne kontakte sa ženama.

ODBIO JE LENKU

Postoji priča da je kao student u Gracu 1874-1877. bio zaljubljen u Maru Mileusnić, devojku iz Gospića, koja se u međuvremenu udala dok je on studirao. Tesla je o tome pričao Stevanu Mokranjcu s kim se sreo prilikom posete Beogradu, početkom juna 1892. godine. Tvrdi se da je njoj Mokranjac posvetio svoju pesmu “Maro, gujo Resavkinjo”.
U mladosti Tesla se družio sa poznatom francuskom glumicom Sarom Bernar. Tesla je Saru upoznao 1889. u Parizu na Svetskoj izložbi. Njenu, namerno ili slučajno ispuštenu maramicu, kao veliku dragocenost čuvao je do kraja života. Oni su druženje nastavili kasnije u Njujorku i zajedno su se družili i sa Svamijen Vive Kanandon.
U arhivi američkog režisera Džejmsa Džegera sigurno se nalaze i svedočanstva o Teslinom zanimanju za Morganove ćerke, za umetnicu Gretu Garbo, za mnoge druge bogatašice, kao što je bila milionerka Flora Dodž, za umetnice, kakva je bila Katarina Mot ili operske dive Lilijan Nordik i Milka Trnina, kao i novinarke. Kći milionera Morgana otvoreno ga je prosila.
Prema svim ženama Nikola Tesla je iskazivao veliko poštovanje, od sekretarice do vrhunskih umetnica. Tesla je imao vrlo određene predstave o tome kako žene treba da se odevaju i kako žena treba da izgleda. Nije voleo krupne, “drusne žene”, a debelih se grozio. Voleo je žene uredne, vitke, ljupke i čile.
” Teslu su često nazivali i homoseksualcem i ženomrscem čak je bio i “kastriran” od strane javnosti zbog nesvakidašnjeg odnosa prema ženama.
Tesla je, međutim bio jako privlačan muiškarac. Devojka kojom je želeo da se oženi bila je čuvena lepotica i miradžika Lenka Dunđerski u koju je i sam bio zaljubljen, ali zbog nepremostive razlike u godinama nije mu na pamet padalo da joj pomene ženidbu” – kaže Matić.
Ova romansa sa Lenkom je započela tako što su se Laza Kostić i Nikola Tesla sreli u Pešti 1892. godine. tada je velikog naučnika posetila delegacija Velike škole da bi ga pozvala da poseti Beograd, a jedan od članova delegacije bio je i veliki pesnik Laza Kostić.
Sprijateljili su se, a njihova prepiska trajala je duže od deceniju. Laza Kostić je predložio Nikoli Tesli da oženi Lenku Dunđerski. Tesla je iskazao duboke emocije prema ovoj dami. U leto 1895. godine Lenka Dunđerski je reagovala na pesnikom predlog da se uda za Teslu i zapisuje u svoj dnevnik sledeće:
“Nudi mi udaju za nekog gospodina iz Amerike, našeg porekla, slavnog pronalazača, mislim da se zove Nikola. Prezime mu je čudno. Kako ne razume da ja hoću samo njega! Neću ni lepog, ni mladog, ni visokog… Ovo više ne mogu da izdržim!”
Nikola Tesla je kao gospodin čovek odbio predlog svog prijatelja Laze Kostića da ga oženi – jer je bio oženjen naukom.
“Lenka Dunđerski, iz ugledne i bogate porodice zemljoposednika u Bačkoj, bila je i obrazovana, svirala je klavir i govorila nekoliko jezika. Veliki naučnik nije mnogo mario za vlastitu sudbinu. Odgovorio je pesniku Lazi Kostiću da sveća ne može da gori na oba kraja, a njegov plamen izgara za nauku “- kaže Zora Šipoš, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.
Nedugo nakon prvog pisma, na Teslinu adresu stiže, u crnom okviru, posmrtni list Lenke Dunđerski na kojem piše: „8. novembra, posle kratkog i teškog bolovanja, u 25. godini mlađanog joj veka, u večnost se preselila“. Nesrećna Lenka Dunđerski umrla je u Beču od tifusa, tri meseca pošto je Laza provodadžisao kod Nikole Tesle.
“Nikola Tesla je, na primer, odbio i otvorena udvaranja mnogih neodoljivih svetskih dama onog vremena, poput božanstvene Sare Bernar. Pričalo se da je imao sina, da je to bio Artur Metjus, koji je preminuo 1986. godine. I da je taj čovek bio Teslina tajna koju je odneo u grob. Mislim d aje čitav intimni život ovog svetskog genija bio i ostao tajna”- priča istraživač Milovan Matić.

Antrfile

SVETSKE GLUMICE

Kod podela uloga za film “Nikola Tesla i žene” odrediće se koja će od glumica Gvinet Patrou, Naomi Vots, Sara Džesika Pakrer, Dajan Lajn i Katarina Radivojević igrati Tesline dame i simpatije.

Antrfile

TESLINA NAGRADA

Internacionalna pres akademija iz Kalifornije dodeljuje specijalnu filmsku Teslinu nagradu. Od 2003.godine ovu nagradu su primili glumac Džeri Luis, reditelj Džejms Kameron, reditelj Džordž Lukas, animator Sten Vinston, reditelj Stiven Spilberg, majstor za specijalne efekte Denis Muren i reditelj Ričard Doner.