NOVI SAD MODERNIZUJE BICIKLISTIČKE STAZE

NOVI SAD MODERNIZUJE BICIKLISTIČKE STAZE

1-clan-gradskog-veca-vladimir-stojkovic-sa-mandicem-desno-i-radojicicem-levo

Član Gradskog veća Vladimir Stojković sa Mandićem desno i Radojičićem-levo.

Najveći vojvođanski grad Novi Sad , sa više od 400.000 stanovnika, poznat je i po tome da gotovo svaka porodica ima bar jedan bicikl. Tradicija biciklističkog saobraćaja je veoma duga, kao i u drugim vojvođanskim gradovima poput Subotice, Zrenjanina, Vršca, Pančeva…
Imajući tu tradiciju u vidu i saobraćajnu infrastrukturu u Novom Sadu, juče su (subota, 30. maj 2020. godine) član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković, načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejan Mandić i direktor JKP „Put“ Dušan Radojičić obišli radove na rekonstrukciji biciklističkih staza na uglu ulica Narodnog fronta i Fruškogorske u širem centru.

Osnovni cilj brige i investiranja Novog Sada je da saobraćajnu infrastrukturu učini što bezbednijom i funkcionalnijom. Novi Sad je ovog puta uložio sredstva za uklanjanje nedostataka na postojećim biciklističkim stazama. Uglavnom, nedostaci su visoki ivičnjaci na prelazima preko kolovoza, oštećenja u vidu rupa, raskopanih površina, ulegnuća i izbočina na asfaltu.

2

– Svesni činjenice da veliki broj Novosađana koristi bicikl kao prevozno sredstvo ali i kao omiljeni vid rekreacije, predstavnici Grada Novog Sada, odnosno Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije održali su niz sastanaka sa Novosadskom biciklističkom inicijativom. Uvažavajući njihove sugestije i imajući potpuno razumevanje za probleme sa kojima se susreću biciklisti započeli smo obnovu postojećih biciklističkih staza. U Novom Sadu, trenutno se mreža biciklističkog saobraćaja rasprostire u dužini od preko 90 km, a u prethodnih nekoliko godina izgrađene su nove biciklističke staze na Bulevaru Evrope, Sentandrejskom putu, Bulevaru Jovana Dučića, Bulevaru despota Stefana, Ulici Bate Brkića i 1300 kaplara, kao i 6,2 km biciklističke staze Novi Sad – Begeč. Završena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju 7 km biciklističke staze na Futoškom putu i za to je pribavljena građevinska dozvola, a u dogovoru sa Novosadskom biciklističkom inicijativom ta rekonstrukcija krenuće od Bulevara patrijarha Pavla. Moram da napomenem da imamo odličnu saradnju sa civilnim sektorom i slušajući njihove potrebe, ali i interes Grada i Novosađana nastavićemo da ulažemo i dalje u biciklističku infrastrukturu u koju je tokom poslednjih godina ulagano više desetina miliona dinara – rekao je član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković.

3

Prema rečima predstavnika Grada Novog Sada trenutno se rekonstruišu biciklističke staze na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Ulice kralja Petra kao i u Ulici Narodnog fronta. Posle ovih radova biće popravljene i druge kritične deonice na Bulevaru oslobođenja i na još nekoliko lokacija u gradu gde postoje oštećenja koja biciklistima ometaju udobnu i bezbednu vožnju.

Radomir Čubranović