NA DANAŠNJI DAN (30.7.1944) SE JE RODIL PROF. LOJZE LOGAR, NAŠ VELIKI SLIKAR IN HUMANIST

 Za mene je Logar bil večni upornik slovenskega slikarstva, ker je volja za slikanjem bila močnejša celo od njega samega in on je ni mogel niti hotel obvladati.

            Lojze Logar je bil nesporno ena najizrazitejših osebnosti mlajše slikarske generacije, ki je nenavadno hitro ujela umetniške tokove konca šestdesetih let in se prepričljivo predstavila, tako slovenski, kot tudi evropski javnosti. Logar je več kot pet desetletij bil v samem vrhu slovenske in evropske likovne umetnosti; kot slikar in kot grafik. Vse, kar je dosegel, je dosegel samo zahvaljujoč svojemu talentu, ki meji na genialnost, pa tudi s prav tako dobro znanim temperamentom. Logar se nikoli ni zadovoljil z doseženim. Prav to kažejo njegovi uspehi na svetovnih razstavah, kjer ga nekateri kritiki dvigujejo na sam vrh svetovnih slikarjev.

On ni govoril, on je slikal, in to do vrhunca. Ni bil izgubljen. Vedel je kam gre in kaj je v slikah iskal. Bil je znamenit še kot študent v Ljubljani, v svojem »bunkerju« zraven študentskega naselja, kjer sem ga spoznal 1963. leta in od takrat sva prijateljevala vse do njegove nenadne smrti. Njegove slike vsebujejo miselne, emotivne in erotične preokupacije, v katerih je našel samega sebe in svojo vizijo, ki jo je od rojstva nosil v sebi.   Do leta 1970 je vsekakor najbolj razstavljan, mogoče pa tudi najizrazitejši predstavnik slovenskega pop-arta in ekspresivne figuralike. In sploh ni čudno, da od leta 1970 skupaj z Veličkovićem, Jemcem in Ciuho zavzema vodilno mesto v svetovni grafiki. Vrgel se je na črne slike in osvojil na tisoče nians črnih barv, ki so bile le njemu dostopne in so izhajale še iz obdobja pop-arta.

Logarja je Leslie Luebbers, svetovalka največjih ameriških muzejev in galerij ter vodilna strokovnjakinja za svetovno grafiko, že pred več kot dvajsetimi leti uvrstila med 25 najpomembnejših avtorjev na svetu. Vse svoje umetniško življenje se je brezkompromisno boril za čopič in si z njim priboril rezultate, ki so v razvoju umetnosti najpomembnejši. Za njega je bilo vedno najpomembnejše slikanje. Brez njega ne bi mogel živeti. Delo v ateljeju, kjer se je sam boril s  platnom, papirjem in barvami, kjer so nastajala dela, ki bodo svetovni javnosti  predstavljali njegov temper

Naj zabeležim, da so ameriški kritiki registrirali velik uspeh slovenskega slikarja Lojzeta Logarja in objavili reprodukcijo njegove grafike “Atol” v najbolj znani reviji za grafiko “The Print Collector´s Newletter”, ki izhaja v New Yorku, ter Logarja predstavili kot velikega evropskega umetnika.

 Lojzetov likovni izraz v vseh obdobjih njegovega bogatega slikarskega opusa se kaže kot Spritus novens celotnega slovenskega slikarstva.