PASTOR IŠTVAN 3. PUT PREDSEDNIK SKUPŠTINE VOJVODINE

Pastor Ištvan, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i dosadašnji predsednik Skupštine Vojvodine, ponovo je danas (petak, 31. jula 2020.) po treći put izabran na tu funkciju. Konstiutivna sednica Skupštine Vojvodine održana je, zbog pandemije virusa Covid 19, u Poslovnom centru Master Novosadskog sajma u adekvatnim uslovima koje propisuje Krizni štab. Mandati za svih 120 poslanika novog saziva Skupštine Vojvodine potvrđeni su na konstitutivnoj sednici koju je otvorio najstariji poslanik Momo Čolaković iz PUPS-a. Pre prve pauze obrazovana je Komisija za potvrđivanje poslaničkih mandata, a potom je usledila i verifikacija mandata. Mandate za Skupštinu Vojvodine dobile su Srpska napredna stranka (SNS), koalicija Socijalistička partija Srbije (SPS) i Jedinstvena Srbija (JS), Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koalicija Vojvođanski front (VF), izborna lista Metla 2020, koalicija Za Kraljevinu Srbije – Za srpsko vojvodstvo i Srpska radikalna stranka (SRS).

Za izbor Pastora je od 120 poslanika glasalo 100 poslanika, a pet je bilo uzdržano. Sednici je prisustvovalo ukupno 114 poslanika.

Pastor je položio zakletvu, a zatim čestitao poslanicima na verifikaciji mandata.

  • Skupština je sada izabrala svog 33. predsednika od okončanja Drugog Svetskog rata-, rekao je Pastor u prvom obraćanju.

Pastor je rekao da je ova izborna godina po mnogo čemu specifična, pre svega zbog epidemiološke situacije i dodao:

  • Nikad se do sad nije se desilo da je Skupština konsiturisana van prostorija Skupštine Vojvodine. Želeli smo da poštujemo rokove i da sačuvamo legitimitet i legalitet Skupštine.-

Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine ponovo će biti Nikola Banjac. Izabrano je i pet potpredsednika Skupštine, a to su Damir Zobenica, Aleksandra Maletić i Nemanja Zavišić iz Srpske napredne stranke, kao i Aleksandra Đanković iz Socijalističke partije Srbije, kao i Dejan Čapo iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Skupština AP Vojvodine danas je imenovala i predsednika i članove Zakonodavnog odbora Skupštine i time je dnevni red za danas planiran i usvojen.

Inače, Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, a apsolutnu većinu ima SNS.

Pastor je zahvalio svojim roditeljima, posebno majci. Pastor Ištvan je rođen je 1956. godine u Novom Kneževcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1980. godine.

Prvo zaposlenje bilo mu je u fabrici „Sigma“ u Subotici. Kasnije prelazi na poziciju direktora Instituta za informatiku pri Ekonomskom fakultetu u Subotici i Zemljoradničke zadruge u Čantaviru. Od 1995. godine bavi se privatnim biznisom. 

Jedan je od osnivača Saveza vojvođanskih Mađara i njihov član od 1994. godine. U predsedništvu stranke je od 1997. godine, a maja 2007. godine postaje predsednik SVM. 

Postaje prvi direktor Fonda za razvoj Izvršnog veća Vojvodine 2000. godine i potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine. Od 1996. godine do 2004. godine bio je poslanik u Skupštini Vojvodine, a poslanik u saveznom parlamentu od 1996. godine do 2000. godine. Od 2000. do 2004. bio je potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine i ujedno i Pokrajinski sekretar za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća. Od 2004. do 2008. godine bio je pokrajinski sekretar za privatizaciju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, a od 2008. godine potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu. 2012. godine je izabran za predsednika Skupštine AP Vojvodine. Na tu funkciju je ponovo izabran i nakon izbora 2016. godine. 

Na predsedničkim izborima 2008. godine bio je kandidat i osvojio 2,26 odsto glasova.

Od 1999. godine do 2002. bio je član privremenog Nacionalnog saveta Mađara.

                                 Radomir Čubranović

                          Fotografije: Pap Jaroslav