175 GODINA BIBLIOTEKE NOVOG SADA

Današnjom (23. septembra 2020.) svečanom akademijom na Trgu republike, ispod spomenika kralja Petra I Karađođevića, Gradska biblioteka – Novi Sad proslavila je 175 godina od osnivanja Srpske čitaonice, na čijoj tradiciji je nastala Biblioteka Novog Sada. Istovremeno, obeleženo i 65 godina od osnivanja Dečijeg odeljenja ove Biblioteke.

 Svečanosti su prisustvivali predstavnici republičkih, pokrajinskih i gradskih vlasti, Vojske Srbije, biliotekari Vojvodine i Srbije, kao i saradnici bibliotekari.

Lepo organizovan program je vodio dramski umetnik Boško Petrov,  dok su u specijalnom muzičkom programu nastupili – Hor Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada pod dirigentskom palicom Jovana Travice, sopran Radoslava Vorgić Žuržovan i pijanista Stefan Rakić (Lazini ambasadori, podmladak Fondacije Laza Kostić).

U ime Grada Novog Sada prisutnima se obratila predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, napomenuvši da je Srpska čitaonica osnovana 19 godina pre nego što je Matica srpska preseljena iz Budimpešte u Novi Sad, davne 1845. Godine i dodala:

– Ta činjenica samo govori u prilog tvrdnji da su od samog nastanka Novog Sada, njegovi građani brinuli o svom duhovnom životu, podizali su crkve, osnivali škole i negovali svoj kulturni život. Osnivanje brojnih važnih ustanova kulture doprinelo je tome da grad u kojem živimo bude nadaleko poznat kao „Srpska Atina“- , dodajući da se tom epitetu Novog Sada oripisuju još dve prestižne titule: Omladinska prestonice Evrope i Evropska prestonica kulture.

Jelena Marinković Radomirović je podvukla da je tokom 175 godina postojanja, Gradska biblioteka izrasla u središte kulturnog i umetničkog razvoja zajednice, čuvara kulturne baštine i ustanovu koja i dalje pomaže u oblikovanju kulturnog identiteta grada.

Dugogodišnji direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić, u nadahnutom govoru, je istakao je da je Biblioteka, kao najstarija ustanova kulture Novog Sada, nastojala da kvalitetom usluga  okupi što više korisnika.

Rezimirajući rezultate Biblioteke Novog Sada direktor Kojić  se ujedno zahvalio Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Milošu Vučeviću.

Veliki aplauz dobio je ,  Nikola Tubić, učenik prvog razreda OŠ “Petefi Šandor”iz Novog Sada koji je svojim prilogom obeležio 65 godina od osnivanja Dečijeg odeljenja ove Biblioteke. Ovaj dečak je član Dečijeg odeljenja od rođenja, a do sada je pročitao brojne knjige…

Na svečanosti, prvi put su uručene Povelje za životno delo, priznanje ustanovljeno za ljude koji su ceo vek posvetili knjizi, biblioteci i lepoj reči.

Povelje za životno delo uručene su: prof. dr Desanki Stamatović, nekadašnjoj pomoćnici upravnika Narodne biblioteke Srbije, profesorki i šefici Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, Miru Vuksanoviću, književniku, akademiku Srpske akademije nauka i umetnosti i pokretaču i uredniku antologije „Deset vekova srpske književnosti” i Lazi Čurčiću, bibliotekaru, bibliologu i istoričaru srpske knjige, književnosti i kulture, jednom od najistaknutijih bibliotekara u Biblioteci Matice srpske.

Akademik Vukasanović je u nadahnutom govoru u ime laureata rezimirao značaj 175 godina uspešnog rada novosadske biblioteke u srpskoj kulturi.

Nakon svečanosti gosti, laureati i novinari obišli su u zgradi biblioteke prigodnu izložbu priređenu u čast velikog jubileja Biblioteke 175 godina postojanja i uspešnog rada.

                                            Radomir Čubranović

                     Fotografije: Aleksandra Čubranović