SVE VIŠE MLADIH SRBA MEĐU SJAJNIM BEČKIM MUZIČARIMA

Danijel i Darko Piller, prvaci sveta

        Nedavno je bečki novinar Bogdan Brkić napisao da “Hor Bečkih dečaka ima tradiciju, koja seže vekovima unazad”. I dodao da je još “od početka 19. veka i srpska muzika bila prisutna u Beču”. A danas tu tradiciju  oličavaju srpski muzičari koji rade u Austriji i koji su “jedinstveni spoj austrijskog muzičkog nasleđa sa srpskim žarom”.

     Povod za ovako nadahnuto pisanje Brkić je našao  u činjenici da je slavni austrijski “Hor Bečkih dečaka”, u svoje redove primio jednog mladog Srbina.

Marko Dimitrijević, horski pevač i kompozitor

        Bilo je to pre tri godine. kada je pevač i kompozitor Marko Dimitrijević imao samo 12 godina. Nakon što su njegovi roditelji primetili njegov talenat i nagon, dogovorili su ga za audiciju za “Hor Bečkih dečaka”, kojem se pridružio 2017. godine.

     „Biti član jednog od najboljih horova na svetu nije samo velika čast, već i ogromno iskustvo učenja. Vežbanje u horu je moje najdraže doba dana. Najvažnije je da smo svi velika porodica koja se međusobno podržava i dopunjava“, izjavio je Marko Dimitrijević.

     Mladi Dimitrijević je poznat srpskoj zajednici u Beču, jer je u više navrata učestvovao u mnogih priredbama i umetničkim manifestacijama. Bio je specijalni izaslanik srpske dece  u „Bašti raznolkosti“, mališana iz različitih zemalja, koji žive u Beču, a imaju priliku da se međusobno upoznaju i da kroz radove u bašti uoče raznolikost biljaka i životinjskog sveta.

        Marko Dimitrijević iz Beča je izabran da na ovoj manifestaciji predstavlja Srbiju  i s obzirom na to da su „njegovi koreni u Srbiji“,  on je bio  idealan učesnik Bašte raznolikosti“, koja se održava u bečkoj gradskoj bašti  Cityfarm Šenbrun.

        U međuvremenu mladi Dimitrijević se posvetio studiranju muzike, solo pevanja i komponovanja , kao i horskom pevanju sa “Bečkim dečacima”, sa kojima je obišao svet. 

       „ Ipak, kovid-19 je poremetio sve redovne aktivnosti hora. Turneja u SAD otkazana je zbog pandemije, što se nadam da se neće dogoditi sa sledećom japanskom turnejom naredne godine – jer sam se tome zaista radovao .

        Za Marka Dimitrijevića je ozbiljna muzika životno opredeljenje. I kako je sam izjavio „Za mene je muzika poput vazduha koji udišem; Ne mogu da zamislim svoj život bez nje. “

           Slično se ponašaju i braća i sestra Piler. Danijel, Darko i Sandara Piler su široj javnosti postali poznati 2009. godine kao pobednici prvog srpskog serijala “Ja imam talenat”. Zahvaljujući trijumfu u ovoj emisiji za njih je saznala cela Srbija i Evropa. Nagradu od 100.000 evra su iskoristili da sebi obezbede dalje školovanje u Beču.

        “Danijel, Darko i Sandra Piler su rođeni u Beču, a zatim su se preselili u Beograd. Muzikom se bave od malih nogu, a u Srbiji su završili i muzičku školu. Kao mali su za život zarađivali svirajući u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu , gde su privlačili  pažnju prolaznika svojim sviračkim umećem. Dolazak u Beč doneo im je nov život, znanje i uspeh. 2013. godine nastupili su u poznatom televizijskom šou-programu „Velika šansa“ gde su stigli do finala”, pričali su mi članovi centra “Stevan Mokranjac”, u kome Pilerovi vežbaju.

        Stariji Danijel na bečkom Prayner konzervatorijumu studirao je harmoniku u klasi profesora Jovice Đorđevića, a mlađi Darko violinu na Rihard Vagner konzervatorijumu u klasi profesora Eugenia Čevkenova.

          Njihovas majka Nada je govorila da je profesor  Jovica Đorđević, poreklom iz Lazarevca, koji je već 10 godina živeo u Beču, kao dvostruki svetski šampion u klasičnoj harmonici, preneo svoje znanje i iskustvo na njenog sina, jer je profesor osetio da je, na primer, harmonikaš Danijel veoma vredan i talentovan.

         Zahvaljujući profesoru Đorđeviću mladi talentovani Pilerovi su postali veliki majstori muzike i zvuka rodnog kraja. Nastupaju širom Evrope. U Austriji imaju status nacionalnih umetnika. Braća Danijel i Darko Piler iz Beča osvojili su 2017. godine svetski trofej u Onet le chăteau  u Francuskoj, u konkurenciji preko stotinu učesnika iz celog sveta.

        Početkom 2019. godine Pilerovi su kao gosti svirali i na rođendanu Aleksanderu van de Belenu, predsednik Austrije u Hofburgu. Tada je austrijski predsednik izrazio želju da Pilerovi odsviraju “Sommer presto” od Vivaldija, “Tokatu i fugu” u de-molu. Bili su presrećni zbog ove počasti.

       “Profesor Jovica Đorđević u glavnom gradu Austrije živi sa suprugom Zoricom, sinom Stefanom i ćerkom Ninom. Njegova deca se bave ozbiljnom muzikom i sviranjem na harmonici. Poslednjih godina profesor često nastupa sa svojim sinom Stefanom, koji kao harmonikaš, ima četiri nagrade na internacionalnim takmičenjima (Italija, Mađarska, BiH, Austrija) u kategoriji do 12 godina. Na istom takmičenju ćerka Nina je kao harmonikaš osvojila prvo mesto u kategoriji do 10 godina. Sada u porodici Đorđević rade tri harmonikaša, tri čarobnjaka muzike. Pored svoje dece, profesor Đorđević kao pedagog uči muzici i harmonici srpske i austrijske studente. Sa ponosom ističe da je student iz njegove klase, Nikolas Lazić, Srbin koji ima austrijsko državljanstvo, na Konzervatorijumu diplomirao sa samo 17 godina.”, otkriva nam akademik Svetlana Matić iz Beča.

     Među mladim Srbima, koji su sjajni bečki muzičari i koji obogaćuju muzičko nasleđe Austrije je i Đurđica Gojković, sopran poreklom iz Kruševca.

      U Srbiji je pohađala Srednju muzičku školu “Stevan Mokranjac”, a potom se 2014. godine preselila u Beč da studira na Konzervatorijumu „Rihard Vagner“  vokalne performanse. Kada je prvi put došla u Beč, bila je očarana ovim gradom i mogućnošću da postane operska pevačica.

Uspešno je učestvovala na velikom broju poznatih evropskih muzičkih festivala  izvodila dela Mocarta, Šopena, Lista, Vagnera.

         Rodni kraj nije zaboravila.

       „U Srbiji imamo izreku „ pevanje ili igranje dušom “, ima običaj da kaže Đurđica Gojković. nova bečka operska pevačica.

        Prošle i pretpošle godine Đurđica Gojković je nastupala u humanitaranim koncertima u Narodnom muzeju u Kruševcu, u kom je rođena pre 26. godina. Pored nje na koncertu su nastupili još i vokalni solista Sanja Vučić, klavir Tijana Trnavac i crkveni hor „Sveti Knez Lazar“.

Prihod od ulaznica otići će u fond za nastavak izgradnje Crkve u kruševačkom naselju Ujedinjene nacije.

Marko Lopušina