“Teslin narod” osvaja svet

Željko Mirković, najbolji srpski dokumentarista

       Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2020. godini u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma dodeljena je u Beogradu prošle nedelje Željku Mirkoviću za režiju filma „Teslin narod“.To je deseto priznanje, koje je ovaj film o američkim Srbima dobio u poslednjih godinu dana. Njegov režiser Željko Mirković posle dve kanditature svojih filmova za nagradu Oskar i ovog godišnjeg priznanja Udruženja filmskuh umetnika Srbije sa pravom može da nosi titulu najboljeg srpskog stvaraoca dokumentarnih filmova modernog doba.

Nagrada za film “Teslin narod”

      Mirković je rođen 1972. godine. Završio je Akademiju umetnosti u Beogradu i master studije u Velikoj Britaniji. Trenutno priprema doktorsku tezu “Dokumentarni film i rat” na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Radi kao profesor u Srbiji i u SAD. Za svoje filmove Željko Mirković je osvojio ukupno  58 međunarodnih nagrada, u Italiji, Poljskoj, Rusiji, SAD i Kanadi, kao i u većini država EU i Balkana.

Suzi Mekler u javnoj biblioteci Sitka na Aljasci

     “Ova godina 2020. mi je izuzetno uspešna, jer sam pored učešća u nominaciji za Oskara, donela nagradu za najbolji dokumentarni film u Srbiji i jer je u isto vreme film “Teslin narod”  počeo da osvaja velike kulturne centre po svetu, a posebno Javne biblioteke po Americi. Upravo su mi javili da je film  primljen 13. decembra u Javnoj biblioteci grada Sitka na dalekoj Aljasci. Kopiju filma primili su Rich i Suzy McClear i uvrstili je u nacionalnu baštinu Aljaske”, govori nam jako zadovoljan Željko Mirković.

        I jedna od najvećih i najznačajnijih biblioteka sveta, Kongresna biblioteka u Vašingtonu je jesenas uvrstila ovaj srpski dokumentarac u svoj legat. Potom su to učinile i biblioteka Univerziteta Harvard, Univerziteta Prinston, Univerziteta Dukense, grada Pitsburga, grada Njujorka, Univerziteta Milvoki, Univerziteta Hilman u Pensilvaniji i grada Ouk Blufe u SAD.

       “Kako mi je rečeno, moj dokumentarni film “Teslin narod” uvršćen je u ove biblioteke kao zaveštanje za sadašnje i buduće generacije. Slično priznanje stiglo je i iz britanske Univerzitetske biblioteke u Oksfordu, koja je uključila dokumentarac njen legat. Naravno, da mi je posebna čast priznanje koje sam dobio kada je Hilandarska istraživačka biblioteka na državnom Univerzitetu u Ohaju učinila da film bude deo njene zaostavštine.

Hilandarska istraživačka biblioteka u kojoj rade američki Srbi ima najveću svetsku zbirku srednjovekovnih slovenskih ćiriličnih rukopisa na mikroformi u SAD i na svetu., naglašava Mirković.

.  U međuvremenu, “Теслин narod” je stigao na Martine vinograde u američkoj državi Масачусетс, potom u Univerzitetsku biblioteku Egipta, Univerzitetsku biblioteku Sent Petersburga u Rusiji i mnogim drugim gradovima sveta, uz naznaku i ovde da je ovaj srpski film “ zaveštanje za sadašnje i buduće generacije.

        Ima najava da će film biti prihvaćen i u Aziji, Australiji i Južnoj Americi, čime će režiser Željko Mirković i njegova ekipa, koja je radila na ovom dokumentarcu pune četiri godine, dobiti oreol najboljeg režisera u ovoj kategoriji na svetu.  

         U ekipi stvaralaca bili su idejni tvorac Nikola Lončar, glumac Džek Dimić u liku Nikole Tesle, menadžeri Zvezdana Stojanovič Skot i Tamara Dinič Mirković, snimatelji Marić, Pajić, Milović, Tot i Mirković, scenaristi Miloš Rastović, dr Marko Lopušina i sam Željko Mirković.  

         “Teslin narod” su svi Srbi sveta. Nastavljamo snimanje ovog dokumentarnog filma kao veliki serijal o najvrednijim ljudima u srpskoj dijaspori. Moji producenti su planirali da radimo film o Srbima u Austrliji, ali nismo uspeli da organizacijski i finansijski zatvorimo ovaj projekat. Trenutno radim na filmu “Teslin narod” u Austriji, po scenariju koji sam dobio od autora knjige “Srbi u Austriji”. Razgovori sa finansijerima su malo usporeni, ali verujem da ćemo već u proleće 2021. godine da snimamo u Beču, Lincu, Klagenfurtu, Gracu i drugim austrijskim mestima”, otkriva nam svoje planove režiser Željko Mirković.

Marko Lopušina