Modernizacija i novac važniji od ljudskih prava

KAKO IMUĆNE ARAPSKE ZEMLJE PREKO SPORTA OSVAJAJU SVET

Modernizacija i novac važniji od ljudskih prava

Poslednjih godina, sve tri bliskoistočne države uložile su velika sredstva u domaćinstvo sportskih događaja, koji su od globalnog interesa

Svedok Online

Svi fudbalski stadionu u Kataru, domaćinu SP 2022. godine, biće hermetički zatvoreni, klimatizovani, sa digitalno konektovanim svakim sedištem za gledaoce

Piše: Vlastimir Vujić (Budimpešta)

U februaru ove godine Katar je bio domaćin svetskom klupskom fudbalskom kupu, Saudijska Arabija otvaranju dve trke Formule E, a Ujedinjeni Arapski Emirati (UAR) prvoj ovogodišnjoj trci u drumskom biciklizmu. Poslednjih godina, sve tri bliskoistočne države uložile su velika sredstva u domaćinstvo sportskih događaja, koji su od globalnog interesa.

Bez obzira što se Saudijska Arabija krajem 20. veka zatvorila i samoizolovala, jer je nasledniku kralja Fahda, Abdulahu, u prvom planu bilo , „obuzdavanje“ luksuza monarhije, i nije težio da u svojoj zemlji ugosti najbolje sportiste sveta — arapski sportski turizam ipak se razvija neverovatnom brzinom. Iako je Bahrein 2004. godinepostao prva država u regionu koja je bila domaćin Velike nagrade Formule 1, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati igraju znatno veću ulogu u sve globalnijem sportu!

Primer sustizanja: Katar

Katar je jedna od najbogatijih država u svetu. Sirova nafta i prirodni gas igraju ključnu ulogu u tome, a(li) treba pomenuti i Al-Džaziru (osnovanu 1996. godine), koja je najznačajnija medijska kompanija u čitavom arapskom svetu. Glavni grad Doha je od 1993. godine domaćin takmičenju koje otvara sezonu teniserima na početku godine. Istaknuta kalendarska pozicija ovog turnira i njegov najveći (ukupni) nagradni fond (više od milion dolara u seriji ATP 250)iz godine u godinu privlači sve više svetskih zvezda belog sporta. U poslednjih pet godina sami teniseri čak tri puta su turnir u Dohi izabrali za najbolji u svojoj kategoriji!

Pored teniskog turnira, Katar je domaćin godišnje atletske Dijamantske lige i Velike nagrade motociklista, a u protekloj deceniji ugostio je krem svetske atletike u svim disciplinama (trkačkim, skakačkim i bacačkim), najbrže drumske bicikliste planete, najkvalitetnije sportske gimnastičare i najbolje rukometaše sveta! Sledeće, 2022. godine u Kataru će se održati najznačajniji sportski događaj — svetsko prvenstvo u fudbalu, a već naredne, 2023. godine — svetsko prvenstvo u vodenim sportovima!

Gledajući spisak, jasno se vidi da je u ovoj zemlji izgrađeno na desetine najmodernijih infrastrukturnih objekata — što nije iznenađujuće. Jer, Dohaveć deceniju lobira za dobijanje organizacije Letnjih Olimpijskih Igara (i članovi MOK-a nisu daleko od uverenja da će pomenuti grad uskoro biti savršen izbor za LOI!).

U isto vreme, Katar je počeo da „hvata“ korak i u sportskim uspesima na terenu! Među studentima akademije „Aspira“ (osnovane 2004. godine), skakač u vis Mutaz Esa Barsim 2019. godine osvojio je Svetsko prvenstvo, dok je — zahvaljujući akademskom radu — fudbalska reprezentacija Katara iste godine osvojila i Azijski kup!

Ujedinjeni Arapski Emirati

Najmnogoljudniji grad u UAE, Dubai, turistička je velesila, 2019. godine bio je četvrta najposećenija destinacija na svetu (iza Bangkoka, Pariza i Londona)! Decenija ulaganja u ovakvu poziciju se isplaćuje, a sportski turizam je značajan deo toga. Dubai je 1989. godine postao prva azijska stanica u evropskoj seriji golfera, a od 2009. godine rang lista se naziva Trka do Dubaija (Race to Dubai) i označena je kao mesto zatvaranja sezone.

Pored golfa, zemlja je ušla u profesionalne, kapitalno perspektivne sportove, kao što su Tenis, Formula 1, Trke konja i Biciklizam. Ove godine, UAE je jednonedeljnom etapnom turnejom otvorila sezonu profesionalnog drumskog biciklizma, uz učešće najvećih zvezda među kojima su bili četvorostruki pobednik Tur de Fransa Kris Frum i aktuelni branilac titule ove čuvene francuske staze — Tadej Pogačar iz Slovenije. Emirati takođe imaju svoj profesionalni tim u biciklizmu, a preko svoje avio-kompanije Emirates (Emirejts) prisutni su i u elitnoj kategoriji evropskog fudbala. Njihovo ime nosi naziv stadiona fudbalskog kluba Arsenal (London), ali i na dresovima Real Madrida pojavljuju se kao sponzor pod engleskim imenom. Njihov logo nalazi se i na dresovima Milana, Benfike i Liona.

Uz to, novembra ove godine Dubai će biti i poprište meča za titulu prvaka sveta u šahu, između šampiona, Norvežanina, Magnusa Karlsena i izazvača, Rusa, Iana Nepomničija.

Povratak Saudijske Arabije

Nakon otprilike dve decenije „zatočeništva“, Saudijska Arabija se ponovo otvara za (sportski) svet! Promena je zasluga (novog) mladog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koji je sada faktički vladar kraljevine. On je razvio program pod nazivom Vizija 2030 („Vision 2030“), koji pokriva mnoga područja života, od degradacije lokalne birokratije, do veće upotrebe (iskorišćavanja) sunčeve toplotne energije, i uključuje podršku kulturnim i sportskim događajima.

Aerodrom Džeda je obnovljen i proširen, odakle su sveti gradovi Meka i Medina mnogo lakše dostupni nego iz glavnog grada Rijada. Grad Džida koji se nalazi na obalama Crvenog mora, može da „uživa“ u pažnji međunarodnog sportskog sveta u novembru, kada će ovde biti održana prva Velika nagrada Saudijske Arabije Formule 1! Formula E, dizajnirana za električne automobile, već je započela svoju treću sezonu zaredom u zemlji, koja je takođe bila domaćin Dakar relija u protekle dve godine.

Postoji i život izvan moto sporta. Saudijska Arabija je ušla u skoro svaki sport sa visokim prihodima u poslednje tri godine. Tri puta su se timovi borili za fudbalski nacionalni Superkup (dva puta italijanski predstavnici i jednom španski odmerili su snage u Kraljevini). Saudijska Arabija takođe je bila domaćin nekoliko prestižnih profesionalnih mečeva za svetsku titulu u boksu. Protekle godine prvi put je organizovan i Saudijski kup za konjske trke, koji je sa odličnim početkom, odmah postao hit, a uz to ima i najveću novčanu nagradu u tom takmičenju na svetu, čime je nadmašena trka u Dubaiju.

Sport, ipak, nije sve: senka zbog labavog stanja ljudskih prava

Glavna kritika ovim zemljama ne dolazi iz sveta profesionalnog sporta, već od organizacija za zaštitu ljudskih prava! Katar je kritikovan zbog uslova radnika koji grade fudbalske stadione, pripremajući se za Svetsko fudbalsko prvenstvo dogodine (34 čoveka su umrla, a preko 280 je teže i lakše povređeno za šest godina!).

Amnesti (Amnesty International) takođe je kritikovao Emirate, jer sve osobe koje imaju drugačije mišljenje od stava aktuelne vlasti — čeka zatvorska kazna (preko stotinu javnih neistomišljenika već izdržava kaznu!). Situacija je (posebno) eskalirala kada je Saudijska Arabija ušla u „žurku“! Izraz „pranje sporta“ (sportwashing) povezan je sa zemljom, čija se suština zasniva na tome, da data država sjajem (bljeskom) sportskih događaja želi da opere svoje nepravde počinjene u drugim oblastima života.

Princ Abdulazis, ministar sporta u Saudijskoj Arabiji, naravno, izrazio je svoje nerazumevanje povodom te konstatacije. „Saudijska Arabija je u tranziciji. Žene sada mogu ući na stadione, uveli smo novu turističku vizu za sportske događaje. Nekada smo dobijali kritike jer nismo bili otvoreni prema svetu. Sada kada to uradimo, oni ovo nazivaju kao pranje sporta“, primetio je ministar Abdulazis ogorčeno i možda ne potpuno utemeljeno.

Treba ipak podvući da su se vrhunski sportisti iz sveta retko odricali nastupa u ovim državama. Odluka engleske golferke Megan MekLaren i ukrajinske šahistkinje Ane Muzičuk na bojkot zbog kršenja ljudskih prava u sve tri zemlje, nijednu od njih nije uzdrmala, jer su se nadmetanja istaknutog profila odvijala u gotovo punom takmičarskom sastavu. To je još jedan dokaz da novac i besprekorno organizovano takmičenje, može biti podjednako važno kao i pitanje ljudskih prava?!

Jedini ozbiljni problemmože biti pretnja terorizmom. Reli Dakar se „odselio“ sa svog prvobitnog mesta nakon što je trka 2008. propuštena zbog afričke pretnje. Velika nagrada Bahreina u Formuli 1–2011. godine otkazana je zbog lokalnih nemira u jeku Arapskog proleća. I ove godine, tokom druge trke Formule 1 u blizini staze Diria, saudijske odbrambene snage neutralisale su raketni napad! Akcija se može povezati sa jemenskim građanskim ratom i njenim učešćem u Saudijskoj Arabiji, ali suprotno prvim špekulacijama, sigurno učesnici Trke nisu bili meta — već vrlo moguće prestolonaslednik, koji je tamo prisustvovao.

Ako se sportisti osećaju sigurno, nije realno, uprkos kritičkim glasovima, da zemlje koje ulože mnogo novca i i sportsko takmičenje (u velikoj meri) organizuju besprekorno i nađu rešenje „za sve“ — da budu „proterani“ (uskraćeni) kao domaćini-organizatori svetskih sportskih priredbi! Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija rešeni su hrabro da krenu u nove izazove , sa novim ciljevima, a kontinuirano međunarodno učešće sa sobom će dovesti i modernizaciju njihovog društva, u malim koracima — i u drugim sferama!

Svedok Online

„Svedok“ se bavi političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u Srbiji i u svetu. Od maja 1996. do marta 2020. Svedok je izlazio u štampanom izdanju.