15. GODINA “ŠTAJERSKE ZAJEDNICE” IZ MARIBORA

15. GODINA SRPSKOG KULTURNOG DRUŠTVA »ŠTAJERSKA ZAJEDNICA IZ MARIBORA«

PIŠE: RADE BAKRAČEVIĆ, predsednik društva

Foto: Zdravko Majstorović, Dani Mauko i Aleksander Bakračevič

Naše Srpsko kulturno društvo Štajerska zajednica iz Maribora doživelo je u ponedeljak 18. maja 2021 veliki jubilej: 15. godina od formiranja. Društvo smo registrovali 18. maja 2006. godine u slovenačkom Mariboru.

Grac: 25. marta 2006 – Inicijatori za formiranje »Štajerske zajednice« sa Štefanom Vulajem, konzulom Konzulata SCG u Gracu.

Članovi Štajerske zajednice na otvaranju izložbe pravoslavnih ikona.

Članovi Izvršnog odbora Štajerske zajednice odlučili smo se da jubilejnu godišnjicu proslavimo letos 24, juna 2021, na dan slave društva Svetih Vartolomeja i Varnave.

Pobednici međunarodnog festivala Štajerske zajednice sa Dušanom Pavasovićem, selektorom slovenačke reprezentacije

Članovi Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora se zahvaljujemo svima koji su nam poslali čestitke za jubilej 15. godina postojanja »SKD Štajerska skupnost«.

Svetski šahovski prvak Anatolij Karpov.

Svetski šahovski prvak Gari Kasparov

 Naravno hvala i onima koji nas godinama finansijski pomažu: Ministarstvu za kulturu i informisanje R. Srbije, Upravi za Srbe iz dijaspore i regiona i Javnom skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Raširen sastanak IO Štajerske zajednice

 Našu zahvalnost zaslužuju i Radio televizija Srbije i Udruženje novinara Srbije za našu promociju kao i mnogi drugi mediji iz sveta, . O nama su pisali i nas predstavljali slovenačkoj i svetskoj populaciji: RTV Slovenija, RTV Srbija, Radio Srbija, Večernje novosti, Međunarodni radio, »VESTI«, Večer Maribor,  »KURIR«, STA, Ljubljanske novice, Radio Maribor, Radio Murski val, Radio Maxi, »PREPIH«, Prlekija. Com, Ibarske novosti, »KURIR«,  »Pomurski Vestnik«, Srpska dijaspora, »Novosti«, »Koreni« i Štajerske novosti.

Nastup Marburger Bachchor

Cilj osnivanja »Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica« 18. maja 2006  godine bio je povezivanje pojedinaca i društava sa teritorije austrijske i slovenačke Štajerske radi negovanja sveopšte kulture i istorije naroda, koji žive na ovim prostorima.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske

To je daleke 2006. godine bio prvi primer povezivanja evropskih regija u ovom delu Evrope. Sa »Štajerskom zajednicom« već 15. godina pokrivamo regiju od dva miliona stanovnika iz Austrije i Slovenije i naš cilj je od prvog dana  da što čvršće povežemo naše članove iz slovenačke  i austrijske Štajerske na sportskom, kulturnom i privrednom polju.

Njegova Svetost Patrijarh Irinej

Odmah posle osnivanja »Štajerske zajednice » njen nastanak pohvalio je veliki broj poznatih ljudi iz Austrije i Slovenije.

 Prvi nam je čestitao Ernest Kaltenegger, poslanik u austrijskom Parlamentu i predsednik KP Austrije, koji je naglasio potrebu što čvršćeg povezivanja Srba, pa i svih drugih nacija sa ostalim narodima koji žive u Austriji i, naravno, sa Austrijancima. Kaltenegger je ukazao na otvorenost Austrijanaca prema svim ljudima, a posebno prema svojim stranim sugrađanima.

Članovi IO Štajerske zajednice iz Graca sa konzulkom SCG Sonjom Hasanović Todorović.

 On je ovom prilikom obećao pomoć novonastalom društvu i predložio da »Štajerska zajednica« poveže sva društva sa teritorije dve štajerske regije – slovenačke i austrijske. Posebno je naglasio da takva povezivanja podupire i Evropska Unija, jer je to najlakši način saradnje stanovnika svih evropskih država.

Rektor Univerziteta Grac Prof. Dr Hans Sünkel sa svojim saradnicima prihvatio je predlog članova »Štajerske zajednice« iz Maribora i njihovoj univerzitetnoj laboratoriji dao ime velikog srpskog naučnika Nikole Tesle. Predlog su dali Rade Bakračević, predsednik i Rade Živaljević, potpredsednik Štajerske zajednice.

Laboratorija Tehničkog univerziteta iz Graca dobila je ime Nikole Tesle, svetskog genija

Njegova Svetost Dalaj Lama

Od prvog dana osnivanja društva »Štajerska zajednica« članovi inicijativnog odbora registrovali su Srpske internetne novine: »ŠTAJERSKE NOVICE«, koje je do ovog rođendanskog dana posetilo 25. miliona čitalaca iz celog sveta što je vredno Ginisovog rekorda.

Članovi IO Štajerske zajednice iz slovenačkog dela Štajerske.

Komisija SKD Štajerske zajednice za dodelu »Zlatnog pera Štajerske« je današnji jubilej iskoristila, da je dodelila priznanja najaktivnijim članovima »Štajerske zajednice«.

Predstavnici Srba u Narodnoj Skupštini u Beogradu

 To visoko priznanje su dobili: Rade Bakračević, predsednik društva, Zdravko Majstorović, predsednik Nadzornog odbora, Dragan Pavić, potpredsednik zadužen za austrijsku Štajersku, Dušanka Šef iz Graca, član IO,  Marko Lopušina, književnik i novinar, urednik Večernjih novosti, dopisnik iz Beograda, Aleksander Bakračevič, fotoreporter,

Njegovo kraljevsko visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i Rade Bakračević.

Zorica Zec dopisnica iz srpske patrijaršije, Radomir Čubranović, novinar, dopisnik iz Vojvodine, Ivan Rajović, novinar i književnik, dopisnik iz Šumadije, Stane Ribič, dopisnik iz Slovačke,

Zorana Vlatković, ambasador Republike Srbije u Sloveniji

Filip Matko, dopisnik iz Pomurja, Dobre Stojanovski, blagajnik društva, Čedomir Petrović, fotoreporter, Dušan Vićentić, član IO, Božidar Drinić, dopisnik iz Zrenjanina, Aleksandra Čubranović, fotoreporter, Radmila Nešić, sekretar. Posebno priznanje dobila je Dragana Živojnović, urednica RTV Srbija, emisije; »Večeras zajedno«.

Sigfrid Nagl, gradonačelnik Graca i Rade Bakračević, predsednik Štajerske zajednice zasadili su drvo prijateljstva u glavnom gradskom parku u Gracu. Svečanosti je prisustvovao veliki broj članova društava iz slovenačke Štajerske i veliki broj političara iz austrijske Štajerske. Ovo pozitivno povezivanje Austrijanaca i Srba pozdravila je Elfrieda Monogodius, predsednica Stranke zelenih.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije

Njegovo visokopreosveštenstvo Iguman Metodije iz Hilandara.

Već prve godine organizovali smo u mariborskoj katedrali izložbu pravoslavnih ikona poznatog srpskog ikonopisca Dušana Neškovića.

Mag. Dušan Nešković, srpski ikonopisac

 To je bila u hiljadugodišnjoj  istoriji hrišćanstva  prva izložba pravoslavnih ikona u jednom katoličkom hramu. Za to smo dobili posebno priznanje od mariborskog kardinala Dr Krambergera. Ta izložba je zapisana zlatnim slovima u arhivu katoličke crkve i u časopisu katoličke crkve »Družina« zapisano je: da je prviput u istoriji hrišćanstva jedna izložba pravoslavnih ikona otvorena u katoličkoj crkvi, zahvaljujući »Štajerskoj zajednici« i njenom predsedniku Radu Bakračeviću.

Njegova Svetost Patrijarh Irinej, Mitropolit Dr Porfirije i Rade Bakračević

Naši članovi filmske ekipe snimili su tri  dokumentarna filma. Naš film  »PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA«. je  na Međunarodnom Viva filmskom festivalu, religijskog, ekološkog i turističkog dokumentarnog filma u konkurenciji 400. dokumentarnih filmova zauzeo 23. mesto. Festival se održavao od 28. do 31. maja 2017 godine u Sarajevu, Kaknju, Varešu i Banja Luci.


Dr Andrej, Vladika austrijsko – švajcarski pohvalio je aktivnosti članova Štajerske zajednice.


Dragiša Vasiljević »Gica«, predsednik Saveza Srba Austrije, čestita Radu Bakračeviću, predsedniku Štajerske zajednice  prijem u Savez Srba Austrije.

Princ Filip, Princeza Danica i Rade Bakračević, na venčanju u Beogradu

. Dragan Pavić iz Graca, potpredsednik »Štajerske zajednice« i Rade Bakračević, predsednik.

Humanitarci iz Graca, članovi Štajerske zajednice poklonili su Crvenom krstu Kraljeva sto tona humanitarne pomoći (5. šlepera) u vrednosti 100.000. evra.

Cilj članova Štajerske zajednice je jedinstvo, saradnja i medjusobna pomoć. To je i prva misao osnivača Crvenog krsta, Anri Dinana, koji je na bojnom polju rekao” TUTTI FRATELI ” (“SVI SMO BRAĆA”) i  naravno, u tom smeru želimo da sve ideje realizujemo u praksi.

Episkop Joanikije iz Crne Gore

Sigfrid Nagl, gradonačelnik Graca i Rade Bakračević, predsednik  Štajerske zajednice predali su najveće evropsko priznanje humanitarcu Fricu Majcenu iz Graca za sva dobra koja je učinio za Srpski narod.

Vladimir Kostić, predsednik Srpske Akademije znanosti i umetnosti i Rade Bakračević, predsednik Štajerske zajednice.

Borut Pahor, predsednik R. Slovenije, pozdravlja Rada Bakračevića.


Ponosni smo, da su Štajerske novice prve objavile reči Boruta Pahora, predsednika Republike Slovenije koje je izrekao prilikom otvaranja spomenika Mihajlu Pupinu na Bledu u prisustvu Tomislava Nikolića, predsednika Republike Srbije.

Metju Palmer izaslanik predsednika SAD za Balkan

 Njegove reči: »Ne smemo dozvoliti da se ponovi mržnja među Srbima i Slovencima koja je bila vidna devedesetih godina prošlog veka. Srbi i Slovenci su sada  najveći prijatelji«.

Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Aleksandra Vučića

 Da ponovim još i ove njegove reči: »Slovenci nikada nećemo zaboraviti bratsku pomoć koju su Srbi pružili našem narodu 1941 godine kad su naše očeve i majke, koje su Nemci proterali sa njihovih ognjišta,  Srbi primili u svoje kuće kao braću«.

Članovi IO i NO Novoformiranog Saveza Srba Slovenije

Naši članovi su u vremenu od 1917 do 1919 godine, bez ikakve skromnosti mogu da kažem,  postavili rekord nad rekordima. Rade Bakračević, i Božidar Drinić, urednik magazina »AGRAR« iz Zrenjanina povezali su ili bolje rečeno pobratimili  deset slovenačkih sa deset srpskih opština. To je vredno Ginisove knjige rekorda. To su uspeli u 2019. i 2020. godini. Rezultati tih bratimljenja su vidni na svakom koraku Saradnja se odvija na kulturnom, privrednom i sportskom polju. Za te dve godine bratimljenja stiglo je u Sloveniju oko 1.000. Srba a u Srbiju je otišlo oko 600. Slovenaca. Ova dva vrsna organizatora Rade Bakračević i Božidar Drinić nastaviće i dalje sa povezivanjem srpskog i slovenačkog življa čim se završe problemi oko Korone.

NJKV. Princeza Katarina Karađorđević.

Božidar Drinić, zajedno sa novinarima magazina »AGRAR« iz Zrenjanina i članovi naše Štajerske zajednice uradili su istorijsku aktivnost.

Božidar Drinić i Rade Bakračević

Uspeli su za dve godine da povežu stanovnike slovenačkih i srpskih opština. Pobratimili smo sledeće opštine: Nova Crnja i Radenci, Novi Kneževac i Beltinci, Čoka i Črenšovci, Irig i Ormož, Kovin i Cankova, Petrovac na Mlavi i Puconci, Vrbas i Moravske Toplice, Bečej i Murska Sobota, Srbobran i Grad.

Članovi Štajerske zajednice.

Potpisivanjem Povelje o saradnji (»Bratimljenju«) predstavnici srpskih i slovenačkih opština  se dobrovoljno i u duhu sveopšte saradnje obavezuju na neposredno i dugoročno povezivanje, proširenje i unapređenje saradnje u oblasti privrede i ekonomskog razvoja, poljoprivrede, trgovine, turizma, kulture, prosvete i sporta, te razmenu iskustava u radu sa drugim oblastima koje bi bile od zajedničkog interesa.

Priznanje za Rada Bakračevića

Paroh Savo Kosojević, već godinama brine za Srbe u Štajerskoj

Članovi Štajerske zajednice već deset godina izdajemo svoj spletni časopis: »ŠTAJERSKE NOVICE«: www.stajerska.eu.

Za ovih deset godina naše novine je posetilo 25. miliona čitalaca iz celog sveta. Opet da podvučem – da je to takođe rekord za »Ginisovu knjigu«, Očekujemo od čitalaca da nam svojim sugestijama, primedbama i prilozima pomognu u stvaranju još boljeg, interesantnijeg i bogatijeg lista. Za desetogodišnji jubilej »Štajerske novice« su dobile nov savremeniji i praktičniji izgled. Računalniški stručnjaci već rade na stvaranju nove strane, koja će biti prihvatljivija čitaocima.

 
Vukman Krivokuća iz Uprave za Srbe iz dijaspore i regiona.

Robert Pešut »Magnifiko«, najpoznatiji muzičar Slovenije (srpskog porekla), za sebe kaže, da je Alpski Srbin.


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije.

U Štajerskim novostima moraju biti na vrhu pre svega izazovi i mišljenja koja pred nas postavljaju čitaoci.

Aleksandra Pivec, ministar poljoprivrede R. Slovenije

Trudimo se za kvalitetne novine, jer želimo biti uspešni i stvarati takve naučne i istraživačke uslove, koji će Srbe uvrstiti među prepoznatljive u našoj novoj domovini Sloveniji a našim urednicima i dopisnicima omogućiti uključivanje u najbolje evropske tokove. »Štajerske novosti« su od prvog dana naišle na veliki medijski odjek

Stanislav Zore, ljubljanski nadškof.

Na kraju da kažem: da članovi Štajerske zajednice čitaocima Štajerskih novosti želimo dosta zdravlja i život bez korone.