Rezultati Kofole iz Radencev v prvem četrtletju

Skupina Kofola je objavila poslovne rezultate za prvo četrtletje letošnjega leta, obdobje, ko se je srečevala z največjimi tržnimi omejitvami za časa pandemije. V prvih treh mesecih je bil namreč popolnoma zaprt ključni gastronomski segment, poleg tega pa so bili omejeni tudi impulzivni nakupi, saj so bila na češkem v tem obdobju zaprta tudi okrožja. Posledično primerjava med letoma kaže upad prihodkov – a glede na opisano situacijo le za 10,4 %. EBITDA je bil v primerjavi z lanskim letom nižji za 23,4 %. Glede na obstoječi razvoj je vodstvo Kofole potrdilo prvotni ocenjeni dobiček iz poslovanja EBITDA za letošnje leto na 1,03 do 1,15 milijarde kron.

»Koronavirus je lani presenetil vse in morali smo se postopoma naučiti živeti z njim ter ga obvladovati. A letos smo bolj izkušeni. Naše načrte, inovacije, marketinške aktivnosti in poslovne dejavnosti smo zastavili za uspeh, kljub stalnim omejitvam. Glavna sezona in odprtje gastronomskega segmenta bosta ključnega pomena,« opisuje Jannis Samaras, predsednik uprave Kofola Group, in dodaja: »Tudi letos bomo nadaljevali s trajnostnimi projekti, ki jih izvajamo v bližini naših obratov, pa tudi na pomembnih področjih, kot je področje embalaže.«

Po pričakovanjih so na prodajo v prvih treh mesecih letošnjega leta močno vplivali omejitveni epidemiološki ukrepi. Nadaljnjemu zaprtju pomembnega gastronomskega segmenta v omenjenih treh mesecih se je pridružila še omejitev gibanja prebivalcev, kar je vplivalo tudi na obseg impulzivnih nakupov na bencinskih črpalkah ali na primer v turističnih središčih. Prihodki so se v primerjavi z lanskim letom v prvem četrtletju zmanjšali za 10,4 %, kazalnik EBITDA se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 23,4 %. V letošnjem letu je EBITDA po zaslugi varčevalnih ukrepov v skladu z načrti podjetja.

»Začetek leta 2021 nam je uspel nekoliko nad našimi pričakovanji. Uspešno izpolnjujemo časovne načrte aktivnosti in načrtovane stroške ter ustvarjamo sinergije pri integraciji Ondrášovke in Korunníja. Toda previdni moramo ostati do konca leta,« je letošnjo strategijo opisal Martin Pisklák, finančni direktor skupine Kofola.

Glede na dejstvo, da je bil lani v prvih treh mesecih skoraj celoten trg odprt, letos pa je bil njegov pomembni del – gastronomija – v enakem obdobju zaprt, na medletno primerjavo vpliva skoraj izključno ta dejavnik. »Z vidika prodaje je prvo četrtletje za nas glede obsega prodaje vedno najmanj pomembno. V tem obdobju se dejansko pripravimo na glavno sezono. Tako smo pripravili pomembne novosti, ki bodo pomembne v letošnji glavni sezoni. V Sloveniji smo npr. sklenili sporazum o strateškem sodelovanju z največjim proizvajalcem sokov v regiji, Fructalom. Glede na vse našteto smo prepričani, da bomo dosegli finančni cilj na področju dobička iz poslovanja EBITDA, v razponu od 1,03 do 1,15 milijarde kron,« dodaja Martin Pisklák.

Prodajni načrti Kofole na Češkem in na Slovaškem vključujejo številne novosti, ki bodo dopolnile obstoječi portfelj. Največja med njimi je povsem nova vrhunska citrusova limonada Targa Florio, ki jo je Kofola lansirala v marcu. Nadaljnji novosti sta dve novi različici Kofole z zmanjšano vsebnostjo sladkorja, ob njima pa še energijska pijača Semtex Focus in dva okusa nove družine Rajec Bio. Za proizvodnjo slednjih v Kofoli koristijo zelišča, ki jih pridelujejo in nabirajo sami v dolini Rajecká, za kar so v sodelovanju z lokalno skupnostjo pridobili tudi BIO certifikat za prosto nabiranje zelišč.

 Alenka Dujanović

 Specialist za odnose z javnostmi

 Radenska d.o.o

 Mobilni telefon: 051 647 097

 alenka.dujanovic@radenska.si