Direktorka i učenici iz Batočine dobitnici Tesline medalje.

Bojana Đorđević, direktorka i Jovana Bugarčić, najbolja učenica.

     Gospođa Bojana Đorđević, direktorka i Jovana Bugarčić, đak generacije 2021. godine u Srednjoj školi “Nikola TESLA” u Batočini nagrađeni su zlatnom i srebrnom Teslinom medaljom za očuvanje lika i dela srpskog genija i lični uspeh u radu. Nagrade im je dodelila Teslina naučna fondacija iz Filadelfije.

       “Direktorka vodi školu u dva mandata sa velikim uspehom, najbolja učenica Jovana iz Lapova ima u ovogodišnjem svedočanstvu sve same petice. Tim podižu ugled svoje škole, koja nosi ima srpskog genija, ali i ugled svog grada i zavičaja i dokazuju da je pamet danas najveće srpsko bogatstvo”, rečeno je u obrazloženju Tesline naučne fondacije, koja je školi, direktorki i đaku generacija dodelila i specijalne zahvalnice.

      Srednja škola “Nikola Tesla” postoji već 44 godine. Nalazi se u samom centru Batočine i obrazuje mlade u Gimnaziji opšteg tipa i Tehničkoj školi za mašinske tehničare motornih vozila, turističko-hotelijerskog tehničara i tehničara zaštite od požara. Sadašnja škola je pravni sledbenik Obrazovnog centra “Nikola Tesla” koji je nastao udruživanjem Gimnazije “Radoje Domanović” iz Batočine i Škole za KV radnike “Mladi radnik” iz Lapova 1977 godine.

       Direktor škole, magistar Bojana Đorđević je nastavnica fizike. Iz Kragujevca je i već 19 godina dolazi u Batočinu da radi u ovoj školi. Poslednjih pet godina je direktor. Nagrada iz Filadelfije je iznenadila i obradovala u isto vreme.

 “Prvo što sam se pitala bilo je – gde nas nađoše pored jako mnogo škola koje nose ima proslavljenog naučnika Nikole Tesle. Hvala Teslinoj naučnoj fondaciji iz Filadelfije. Nikola Tesla je u mojoj mladosti, dok sam studirala kvantnu fiziku bio moj idol. Naši učenici znaju sve o njemu i verujem da će postati članovi Kluba TNF iz Filadelfije, koji ćemo pokušati da formiramo u našoj školi”, rekla nam je direktorka Bojana Đorđević.

      Đak generacije Jovana Bugarčić je učenica koja je uvek spremna na času i sve zna. Ceni Nikolu Teslu i pamti da je samo jednom prilikom učestvovala na takmičenju o poznavanju lika i dela Nikole Tesle. A svojevremeno je sa učenicima škole učestvovala na likovnim konkursima sa temom “Lik i delo Nikole Tesle”.

         Učenici ove škole su iz Batočine, ali ih ima iz Kragujevca, Laopova i drugih okolnih mesta.  Koliko je ova srednja škola dobra govori i podatak da je kvalitet   obrazovanja potvrđen u oktobru mesecu 2014. kada je vršena eksterna provera rada svih zaposlenih. Tada je škola “Nikola Tesla” u Batočini ocenjena kao jedna od tri najuspešnijih u šumadijskom regionu.

       “ Naša misija je da kao mešovita škola obrazujemo i vaspitavamo učenike, negujući kvalitetne međuljudske odnose, modernom i efikasnom nastavom, pružajući učenicima relevantne i savremene kvalifikacije koje obezbeđuju posao i daju mogućnost napredovanja u profesionalnoj karijeri, kaže direktorka Bojana Đorđević.

        Direktorki, nastavnicima i učenicima je na svečanosti u Sali radionice prikazan film o svim izumima Nikole Tesle. I predstavljena ideja da jednog dana u Batočini bude podignuta kopija Teslinog tornja, kakav je postojao u Njujorku do Prvog svetskog rata. Time bi Batočina bila prva varoš sa Teslinim tornjem u Srbiji i prva koja bi imala svoj telekomunikacioni centar i turističku destinaciju u Šumadiji.

       Na svečanosti su nastavnici i đaci čuli i jednu neverovatnu priču o povezanosti Nikole Lončara, osnivača i predsednika Tesline naučne fondacije iz Batočine.

       „ Ratne 1943. godine porodica Lončar je iz Like prebegla u Srbiju. Svoje utočište i novi dom našla je u domaćinskim kućama seljaka iz sela Brzan kod Batočine. Ti divni ljudi su spasli moju porodicu od gladi i od smrti. Odselili su se tokom oslobođenja natrag u Liku, a neki su ostali u Srbiji, ali selo brzan i Batočinu nisu zaboravili. Kada su meni iz TNF Srbija, iz Zemuna javili da žele da nagradimo srednju školu „Nikola Tesla“ iz Batočine, ja sam zaplakao od sreće. Ima neke Božje pravde u ovom činu, moji saradnici iz Srbije su po svom nahođenju izabrali Batočinu, a da nisu znali da smo mi Lončari i danas emotivno vezani za tamošnji narod“, priznao nam je Nikola Lončar.

       Direktorka škole i nastavnici su odlučili da pronađu porodicu iz sela Brazan koja je spasila familiju Lončar iz Like, da pozovu Nikolu Lončara u Batočinu i organizuju, prvom prilikom, susret rastavljenih prijatelja iz Srbije i Amerike.

       Odgovarajući na poziv za posetu Nikola Lončar se zahvalio i obećao da će iz SAD da donese školi na poklon novu bistu Nikole Tesle, da zameni onu staru i oštećenu, koja stoji ispred ove škole u Batočini.

     Tako se ova svečanost pretvorila u obnavljanje veza i saradnje između Srba tamo, u Pensilvaniji, i Srba ovde, u Šumadiji.

Marko Lopušina