USPEŠEN ZAČETEK KULTURNIH DOGODKOV IZ NOVEGA SADA EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE 2022

Ljubljana 6.9.2021

Fotografije in besedilo: Mirjana Ribič. Ekskluzivno za Štajerske novice

Zveza Srbov Slovenije v sodelovanju z Zvezo srbskih društev Slovenije in pod okriljem mesta Novi Sad je uspešno realizirala začetek odprtja kulturnih prireditev v Sloveniji ob projektu “Novi Sad – Evropska prestolnica kulture 2022”.

Cenjene goste iz Novega Sada je vodila gospa Jelena Marinković Radomirović, predsednica mestne skupščine Novega Sada, njihov gostitelj pa je bil predsednik Zveze Srbov Slovenije Vladimir Kokanović. Po obisku v prostorih Zveze Srbov Slovenije gostitelj novosadske delegacije je bil župan Ljubljane Zoran Janković.

Gostje iz Novega Sada, 4. septembra 2021, so bili na obisku v Lendavi, kjer je potekal festival Vinarium. Lendavski kuharji so skuhali 1.801 kg. bograča za Guinnessovo knjigo rekordov. V Lendavi je goste iz Novega Sada pozdravil Vladimir Kokanović, predsednik Zveze Srbov Slovenije in številni gostitelji tega mesta. V pozdravni delegaciji je bil tudi ugledni novinar Rade Bakračević, urednik in fotograf portala “Štajerske novice”, predsednik Nadzornega odbora Zveze Srbov Slovenije, ter neutruden aktivist za sodelovanje in prijateljstvo med Slovenci in Srbi.

Jelena Marinković Radomirović in njeni sodelavci so bili med obiskom v Ljubljani navdušeni nad gostoljubnostjo mladih članov Zveze Srbov Slovenije, še posebej pa so pohvalili knjižnico in pristen prostor za srečanje.

Po pogovoru o dejavnostih Zveze Srbov Slovenije in Zveze srbskih društev v Sloveniji so gostitelji in gostje podpisali Sporazum o sodelovanju z Organizacijo srbskih študentov v tujini-podružnica OSSI v Sloveniji in Študentskim parlamentom Univerze Novi Sad, torej avtonomne pokrajine Vojvodine.

Sporazum so slovesno podpisali: Vladimir Kokanović, predsednik Zveze Srbov Slovenije, Milena Nedeljković, diplomirala je socialno pedagogiko na Univerzi v Ljubljani, trenutno je vpisana  na magistrskem študiju v Ljubljani, ustanoviteljica in direktorica podružnic OSSI v Ljubljani in Damjan Ničić, član kabineta župana Novega Sada za sodelovanje z mladimi.

Po podpisu so bili gostje in gostitelji na sprejemu pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću.

Župan Zoran Janković je goste prisrčno pozdravil in se z njimi pogovarjal o kulturnih in drugih dejavnostih v Ljubljani ter jim  zaželel veliko uspeha pri realizaciji kulturnih prireditev ob projektu “Novi Sad Evropska prestolnica kulture 2022”.

V nekaj stavkih je poudaril osebno prijateljstvo z uglednimi družbenimi in kulturnimi osebnostmi Novega Sada. Vsi skupaj so osvežili spomin na legendarnega pevca, pesnika in kant avtorja Đorđa Balaševića, s katerim je bil Zoran Janković v odličnih prijateljskih odnosih. V pogovoru je poudaril, da bo mesto Ljubljana organiziralo koncert v spomin na tega velikega umetnika, ki nas je letos zapustil zaradi posledic koronavirusa. Zoran Janković ni mogel natančno povedati, kdaj bo koncert in koliko pevcev bo zapelo Balaševićeve pesmi, ker je vse odvisno od epidemioloških razmer v Sloveniji in Ljubljani.

Po pogovoru in izmenjavi daril je Zoran Janković z velikim veseljem pokazal središče lepe Ljubljane in se sprehodil z Jeleno Marinković Radomirović ,  njenimi sodelavci in Vladimirjem Kokanovićem, predsednikom  Zveze Srbov Slovenije .

Slovesno odprtje kulturnih prireditev Novega Sada je bilo v Pastoralnem in kulturnem središču pravoslavne cerkve Cirila in Metoda v Ljubljani s predstavo “Pot s svetim Savo” v izvedbi Mladinskega gledališča iz Novega Sada. Predstavo so si ogledali ugledni gostje iz Novega Sada, številni člani vseh srbskih kulturnih društev v Sloveniji, pa tudi nekatera ugledna slovenska imena, med njimi tudi Živa Vidmar, upokojena urednica Cankarjeve Založbe in nekdanja urednica Enciklopedije Jugoslavije, hči Nade in Josip Vidmarja.

Njen pokojni oče Josip Vidmar, slovenski politik, esejist, literarni in gledališki kritik, partizan in številne druge funkcije je imel, v nekdanji skupni državi Jugoslaviji je bil častni meščan Novega Sada. Njena mama Nada Vidmar je bila solistka ljubljanske opere.