Koncertna sezona 2021/2022 Narodnega doma Maribor

FOFO: RADE BAKRAČEVIĆ – arhiv Štajerske novice

Izjemna sezona, bogatejša za štiri koncerte

Narodni dom Maribor v novo koncertno sezono vstopa optimistično. Vrhunskih koncertnih doživetij, ki bodo ljubiteljem klasične glasbe ponudila pobeg v brezčasje, je namreč še več kot v preteklih sezonah. Tako Orkestrski cikel kot Komorni cikel ponujata kar sedem koncertov, dva več kot v prejšnjih sezonah, v Koncertni poslovalnici Narodnega doma Maribor pa so uspeli na oder Unionske dvorane privabiti tudi kar nekaj velikih zvezdnikov svetovne klasičnoglasbene scene.

Med gosti Orkestrskega cikla naj omenimo slovitega turškega pianista Fazila Saya, enega najbolj iskanih pianistov današnjega časa, ljubljenca občinstva in rednega gosta najvidnejših svetovnih festivalov, s katerim bomo uživali v priljubljenem Mozartovem Koncertu za klavir in orkester št. 12 v A-duru; pa tudi violinista Sergeja Krilova, ki ga je veliki Mstislav Rostropovič označil za »enega izmed petih najboljših svetovnih violinistov« ter Nareka Haknazarjana, armenskega violončelista, ki ga je ugledna revija The Strad opisala kot »zaslepljujoče briljantnega«. Prvi se nam bo predstavil s celo vrsto bleščečih biserov violinske uverture, med katerimi izpostavljamo temperamentno Fantazijo Carmen za violino in orkester Pabla de Sarasateja, drugi pa s priljubljenimi, virtuoznimi in očarljivimi Variacijami na rokokojsko temo Petra Iljiča Čajkovskega.

Slišali bomo tudi spored, posvečen Mozartovim praškim skladbam, med katerimi so nekatera danes najbolj priljubljena dela tega skladatelja (uvertura k operi Don Giovanni, Praška simfonija ter Koncert za klarinet in orkester v A-duru), pa tenkočutno Siegfriedovo idilo Richarda Wagnerja, slavni Adagietto iz Simfonije št. 5 Gustava Mahlerja in enega najlepših koncertov za klarinet, kar jih premore klasična literatura, priljubljen Koncert za klarinet in orkester št. 2 Carla Marie von Webra, s katerim se nam bo predstavila nadarjena mlada slovenska klarinetistka Julija Vrabec

V ciklu bomo gostili kar nekaj orkestrov, ki navdušujejo občinstvo ter kritike najpomembnejših koncertnih središč in festivalov. Med njimi velja omeniti slovita Litovski komorni orkester in Švedski komorni orkester, gostili pa bomo tudi Simfonike RTV Slovenija in Orkester Beograjske filharmonije. Tu je še drzna, drugačna koncertna izkušnja z Orkestrom brez meja (No Borders Orchestra), ki s svojim glasbenim projektom Ni vrnitve v normalnost nastavlja ogledalo današnjemu in pokoronskemu času, tudi s pomočjo priljubljenih sodobnih skladateljskih zvezdnikov, kakršen je Max Richter, ki ga širše občinstvo pozna tudi po glasbi v filmskih uspešnicah, kot sta z oskarji ovenčana Pod do zvezd (Ad Astra) ali Delo brez avtorja.  

Tudi Komorni cikel ne bo brez velikih imen, pospremljenih s sijajem svetovnih žarometov. Tako bomo gostili Ferhan in Ferzan Önder, izjemni turški pianistki, ki ju obožujejo tako mediji kot tudi najstrožji kritiki. Karizmatični dvojčici slovita po svojih intenzivnih in energičnih interpretacijah ter izvirnih, drznih glasbenih sodelovanjih. Prav takšnemu bomo priča tudi mi – oder si bosta namreč delili z redko slišano, a zato še toliko bolj vznemirljivo zasedbo, kvartetom saksofonov. Med ansambli, ki navdušujejo v največjih koncertnih središčih sveta, velja omeniti tudi godalni kvartet Van Kuijk, francosko zasedbo, ki se je uvrstila v prestižno BBC-jevo shemo nove generacije umetnikov, prejela nagrado na mednarodnem tekmovanju za godalne kvartete koncertnega prizorišča Wigmore in zmagala na norveškem tekmovanju za komorno glasbo v Trondheimu. Pri nas bomo tej zasedbi prisluhnili na nastopu skupaj s slovensko glasbeno zvezdnico, ki si je pot na največje glasbene odre utrla z zmago na prestižnem Tekmovanju mladih galsbenikov na Dunaju, flavtistko Evo Nino Kozmus. In ko smo že pri v svetu uveljavljenih slovenskih glasbenikih: Komorni cikel ponuja edistveno priložnost, da na istem odru prisluhnemo devetim glasbenikom, ki so si ustvarili bleščeče kariere v tujini, v vodilnih evropskih orkestrih, kot so Dunajski ali Berlinski filharmoniki. Brina Kafol Žust, flavta, Tomaž Močilnik, klarinet, Tonko Huljev, fagot, Andrej Žust, rog, Matjaž Bogataj, violina, Petra Kovačič, violina, Gea Pantner, viola, Jaka Stadler, violončelo in Iztok Hrastnik, kontrabas, so naši glasbeni svetovljani, ki smo jih uspeli zvabiti na oder Unionske dvorane. Domačin, ki ga želimo na njem doživeti še preden ga mednarodna kariera, ki jo uspešno gradi, ponese (pre)daleč v svet, pa je pianist Nejc Kamplet, ki nas bo spomnil, da je tudi Maribor bil in bo zibelka velikih ter uspešnih glasbenih talentov.  

Ponovno razpis abonmajev

Po lanski sezoni, polni negotovosti, smo se v Narodnem domu letos ponovno odločili, da svoja koncertna doživetja ponudimo v obliki abonmajev. Tako se bomo spet tesneje povezali s svojimi zvestimi obiskovalci, ob tem pa jim bomo za doživetje brezčasja v družbi vrhunskih orkestrov, dirigentov in solistov zagotovili stalni sedež, pa tudi kar nekaj ugodnosti in presenečenj, s katerimi jih bomo razveseljevali skozi sezono.

Eden od razlogov za to je, da bodo tako v teh negotovih časih, ki jih krojijo koronski ukrepi, naši abonenti lahko deležni naše prav posebne pozornosti, skrbi ter varoval, ki jih pri naključnih nakupih posamičnih vstopnic nismo in ne bomo mogli zagotavljati. Tako bomo abonente osebno obveščali o vseh morebitnih spremembah terminov ali nastopajočih, o aktualnih ukrepih, pogojih za vstop in sedežnih redih za posamične dvorane oz. prizorišča ipd. Ob tem abonentom zagotavljamo nakup abonmaja brez vsakršnega tveganja. V primeru, da zaradi višje sile katerega od koncertov ne bi mogli izvesti, jim bomo vstopnino zanj v celoti povrnili.

Seveda bomo storili vse, kar je v naši moči, da bo sezona tekla po načrtih, predvsem pa, da bodo koncertna druženja v sezoni 2021/2022 varna. Da bodo naša vrata ostala odprta in avditoriji polni živahnega utripa. Le skupaj z obiskovalci, z dogodki pred občinstvom, lahko ohranimo kulturno življenje in vrhunsko umetniško ustvarjalnost v našem mestu, ter jima v obdobju najhujše krize slovenske kulture doslej zagotovimo preživetje. Verjamemo, da nam bodo naši obiskovalci stali ob strani, zato jim že sedaj izrekamo iskreno hvaležnost podporo.

Najboljšo novico pa smo prihranili za konec tega obvestila: za razliko od preteklih sezon sta letošnja abonmaja Orkestrskega in Komornega cikla vsak bogatejša za kar dva koncerta. Namesto pet ponujata namreč kar sedem koncertov. Ob tem lahko ljubitelji glasbe za nakup abonmaja izkoristijo tudi BON21.