MAGAZIN “OGLEDALO” ZA SVA VREMENA

Dve decenije najboljeg srpskog magazina u dijaspori

      “Sve je spremno da se naredne subote 9. oktobra u Čikagu oglednemo i vidimo šta smo uradili za dvadeset godina i ko se danas tome najviše veseli. Ogledalo, ogledalce, ko je najbolji u srpskoj dijaspori”.

      Ovako nas je na rođendan lista “Ogledalo” pozvala Slavica Petrović, osnivač i glavna urednica časopisa  koji se štampa u Čikagu, a distribuira u nekoliko država Amerike i u Srbiji.

       “ Program naše proslave je gotov, biće malo priče novinarke Mile Filipović, malo glume pozorišta “Mira Sremčević”, puno muzike i pesme u izvođenju Vladimira Dinića, klarinetiste, Baneta Đorđevića, pevača Alije Daliupovića i Miloša Đorđevića. Biće rođendanska torta, 300 zvanica i ja kao domaćica ove prosleve”, nabraja nam Slavica Petrović.

       Proslava dve decenije rada najboljeg magazina “Ogledalo” u srpskoj dijaspori obaviće se u ekskluzivnom klubi “Gaslajt” hotela “Hiloton” na aerodromu Ohara. Vlasnik ovog zdanja je Ranko Dabižljević Rej, Srbin sa Kosmeta i uspešan poslovni čovek u Americi.

        Prvi broj “Srpskog Ogledala”, izašao je 2. oktobra 2001. godine. Od tada pa sve do danas  magazin ostavlja vredan pisani trag u očuvanju srpskog jezika i tradicije, promovisanju kulture, afirmisanju naših uspešnih ljudi, poznatih ličnosti iz sveta nauke, umetnosti, biznisa i drugih važnih oblasti korisnih za našu zajednicu i postojanje.

     Registrovan u SAD od nazivom “Ogledalo Serbian Mirror”. Štampa se u 10.000 primeraka. “Ogledalo”  je zvanično promovisano i u SAD: Njujorku, Los Andjelesu – Kalifornija i u Dalasu – Teksas.

        Osnivač i glavni urednik je Slavica Petrović, koja je odrala u rodnom Nišu, studirala književnost i novinarstvo. Radila je u RTS-u, bila je dopisnik iz SAD. Bila je osnivač i glavni urednik Radio programa za Srbe u Čikagu, promoter srpske kulture u Americi saradnji sa Centrom za kulturu Čikaga.

Slavica je aktivista KSU, SNO, SBP i SPC. Održava kulturnu i privrednu saradnju SAD i Srbije, Čikaga, Beograda i Niša.      

         “Ogledalo” je neprikosnoveni čuvar srpskog jezika, srpske tradicije i njenog nasledja, što je veoma važno za Srbe u Americi, kada je u pitanju očuvanje nacionalnog identiteta, koji se pod pritiskom brzog načina života u trci za egzistencijom, daleko od svoje zemlje, može lako izgubiti.

“Ogledalo”informiše, promoviše, povezuje i neguje srpske vrednosti!!!”, kaže njegov verni čitalac Gradimir Marković iz Čikaga.

       Magazin je svesrpski, jer okuplja kao saradnike srpske intelektualce, poslovne ljude i humaniste iz SAD, R. Srpske i Srbije. Ima dopisnike u srpskim zemljama i dijaspori.

Objavljuje informacije o američkim Srbima, događanjima u SAD, ali i o čitavoj srpskoj diajspori i posebno o zbivanjima u otadžbinskim zemaljama, a najviše u matici Srbiji.

       “Ogledalo” je zvanično promovisano u Srbiji, u Ministarstvu za dijasporu 2007. godine, gde su prisustvovale mnoge eminentne ličnosti. Dogadjaj su propratile sve veće medijske kuće u zemlji, a govorili su predstavnik RTS-a Aleksandar Vlajković, novinar Marko Lopušina, naš poznati akademik Matija Bećković i veliko ime iz sveta sporta Milutin  Šoškić. U našu čast priredjen je i prijem u Ministarstvu za dijasporu, Matici iseljenika Srbije, kao i na Kraljevskom dvoru.

        “Naš magazin je odraz matice Srbije u rasejanju, jer mi proširujemo kulturu i tradiciju koja nam dolazi iz otadžbine i naših zavičaja. Nismo samo novinaska redakcija, već i srpska organizacija, koja pravi putovanja po Srbiji i otadžbinskim zemljama, koja od 2013.godine promoviše srpski film u SAD, prtiredbom pod nazivom„Srpski filmski festival Čikago“. Održava se svake godine prvog vikenda u decembru”, otkriva nam Slavica Petrović, direktor ovog festivala kulture i glumica u čikaškom srpskom pozorištu.

       Kako kaže Aleksandar Vlajković, novinar RTS-a i kum ovog mesečnika ““Srpsko ogledalo“ je uspelo da okupi i profesionalne novinare i mnoge druge saradnike i da se održi i traje kao politički dosta neutralno glasilo, jer prenosi različite stavove i poglede, ali nije ničiji navijač. Dužnu pažnju posvećuje svim dogadjajima iz života srpske zajednice, Srpske pravoslavne crkve koja je najveći stožer okupljanja srpskog naroda. Podržava dogadjaje koji dolaze iz matice i koji su korisni za Srbe u Americi, kao i aktivnosti čiji je smisao očuvanje nacionalnog identiteta. Podržava inicijative čiji je smisao unapredjenje srpsko-američkih odnosa, koje je utemeljio Mihajlo Pupin, najznačajniji čovek i velikan našeg rasejanja svih vremena”.

         U ovo vreme virusa kovid-19  “Ogledalo“ ima poseban značaj, jer prenosi važne poruke o opasnoj pandemiji o kojoj se malo zna. Predstavljeni su tim povodom i naši eksperti u SAD koji su značajni i za sveukupnu zaštitu zdravlja i lečenje ljudi. Podržana je i inicijativa projekta iz Srbije da se naši eksperti iz SAD uključe i prenesu svoja saznanja iz američkih institucija i timova u kojima su, a u kojima se stvaraju vakcine i lekovi, našim lekarima u Srbiji. Pripremiće se i posebna knjiga o tome i održati video-konferencije o kovidu-19, gde će se razmeniti mišljenja na tu važnu temu. 

        “Ogledalo” je danas posle dve decenije rada važna srpska institucija u SAD.  Važno je za srpsku zajednicu u SAD i za sveukupan srpski narod, jer uspešno čuva srpski identitet.

Marko Lopušina