SUSRET FOLKLORNIH DRUŠTAVA IZ SLOVENIJE – POSTOJNA 2021

SAVEZ SRBA SLOVENIJE I SRPSKO PROSVETNO DRUŠTVO “NIKOLA TESLA” IZ POSTOJNE VRŠE PROMOCIJU NOVOG SADA KAO PRESTONICE EVROPSKE KULTURE

BOGAT PROGRAM NACIONALNIH FOLKLORA JE DOKAZ DA MUZIKA I IGRA POVEZUJU BOGATU KULTURU NARODA KOJI ŽIVE U SLOVENIJI

Piše: Mirjana Ribič

Foto: Rade Bakračević

Postojna: 16. oktobar – Srpsko Prosvetno Društvo „Nikola Tesla“ iz Postojne, zajedno sa Savezom Srba Slovenije organizovalo je veličanstveni kulturni program u čast Novog Sada, evropske prestonice kulture 2022. godine.

Svojim prisustvom kulturni program su uveličali  članovi Pokrajinske vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine za regionalnu saradnju. Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije je bio njihov domaćin.

Dvorana Kulturnog doma u Postojni bila je prepuna.

Prisutne goste iz Vojvodine, publiku i  učesnike programa  je pozdravio Miloš Demonjić, predsednik SPD „Nikola Tesla“ iz Postojne i zahvalio se svim učesnicima programa koji su se odazvali pozivu.

Posebno je istakao da je veoma ponosan i počašćen zbog posete delegacije Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine. Posle duže pauze zbog epidemijskih mera ovo je prvi kulturni događaj u Postojni.

Andrej Berginc zamenik župana opštine Postojne je takođe pozdravio sve prisutne i naglasio izvanrednu saradnju između društva i opštine, a Miloš Demonjić se srdačno zahvalio na finansijskoj podršci Občine Postojne, bez čijih sredstava društvo ne bi opstalo u ovim teškim trenucima krize.

Andrej Berginc je sve pozdravio rečima: “Čudoviti ste, radi vas imamo i želimo vam veliko uspeha u sledećim aktivnostima društva, še naprej vas bomo podpirali.“

Publiku i domaćine su takođe pozdravili Radivoj Paroški, zamenik pokrajinskog sekretara Vlade Vojvodine za regionalni razvoj i Duško Ćutilo, Direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Obadvojica su se zahvalili za srdačno gostoprimstvo u Postojni i naglasili da će fondacija pomagati Srbe u Sloveniji.

Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije je naglasio, da su sa Pokrajinskom delegacijom imali veoma bogat program razgovora sa Srbima iz Bele Krajine, Ljubljane i Postojne i rekao: „Mi zaista tuđe poštujemo, a svojim se ponosimo. Živeo Savez Srba Slovenije, živela Srbija. Živela naša domovina Slovenija.“

Svečanom kulturnom programu povodom zaključka projekta Novi Sad, evropska prestonica kulture 2022 je takođe prisustvovao uvaženi predstavnik Pravoslavne crkve Srbije gospodin jerej Darko Petaković, paroh u Postojni.

Naziv kulturnog programa je bio „Pozdrav jeseni“.

Miloš Demonjić, predsednik Srpskog Prosvetnog društva-SPD „Nikola Tesla“ iz Postojne ponovo je dokazao da je odličan domaćin i čovek širokog srca i pogleda.

U subotu 10. oktobra, Postojna je bila „prestonica“ bogate kulturne baštine različitih naroda koji žive u Sloveniji.

Mnogim posetiocima kulturnih manifestacija je poznato da Miloš Demonjić uvek pošalje poziv svim kulturnim društvima Slovenije, koja predstavljaju kulturu i običaje raznih nacionalnosti.

Ovog puta pozivu za učešće su se odazvala sledeća društva:

Makedonsko kulturno Društvo SVETI CIRIL I METOD IZ KRANJA. Ovom prilikom su naši prijatelji Makedonci ponovo dokazali onu čuvenu izreku: U Republici Severnoj Makedoniji ne igraj i ne pevaj, jer oni to najbolje znaju.

Kulturno veče je takođe obogatila muzička ženska grupa pod nazivom  Slovenačka vokalna skupina DIVA KD. BLOKE.

Devojke su pevale dobro poznate slovenačke pesme: „Ne čakaj na maj“, „Šušterski most“ i još neke.

Posebnu pažnju je privukla Folklorna grupa veterana divnih gradskih igara HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO „ISTRA“ IZ PIRANA.

Pesme i igre iz Srbije, Bosne i Hercegovine, to jest Republike Srpske su predstavila sledeća društva:

Srpsko kulturno društvo – MARIBOR. Ovo društvo ima odličnu mladu ekipu devojaka pa i momaka.

Njihov nastup je publika bogato nagradila dugim aplauzom.

Domaćin večeri bilo  je Srpsko prosvetno Društvo „NIKOLA TESLA“ iz Postojne. Njihov program je bio bogato obojen igrama i pesmama iz Šumadije i drugih delova Srbije, Bosne i Hercegovine.

U programu su učestvovala deca, omladinci i veterani. Veterani su takođe  predstavili igre i pesme sa Ozren planine.

Srpsko kulturno društvo „SAVA“ IZ HRASTNIKA je odličan primer, kako možemo biti vitalni i veseli u jeseni života. Seniori i seniorke su izveli bogat program igara i pesama.

Akademsko kulturno društvo „KOLO“ iz Kopra obogatilo je program pesmama i igrama iz Vojvodine.

Posebnu pažnju gledalaca i gostiju iz Novog Sada je privukla  Recitatorska grupa devojčica i dečaka koji pohađaju dopunsku nastavu Srpskog jezika, a svi su iz Postojne.

Njihova mentorica je profesor Srpskog jezika Tamara Svrzić. Ona predaje Srpski jezik učenicima iz Postojne, Pivke i Nove Gorice.

Dopunsku nastavu Srpskog jezika pohađa oko 1.500 dece iz cele Slovenije.

Treba posebno naglasiti izvanredno gostoprimstvo Srba iz Postojne, jer su publiku dočekali poslasticama, koje su pripremile domaćice iz Postojne. Uz dobre kolače nazdravili smo vinima iz Vojvodine.

Po završetku programa Miloš Demonjić je sve prisutne učesnike i goste pozvao na večeru u hotel „Epic“, gde se slavilo i veselilo duboko u noć.