Svetovni dan bolnikov z osteoporozo in Expano

Društvo za osteoporozo  Pomurja – Radenci , s sedežem v Radencih, je ob Svetovnem dnevu bolnikov z osteoporozo organiziralo za članice in člane izlet v Mursko Soboto z ogledom Expana. Vse je na avtobusu pozdravila predsednica društva Silva Marinković, ki je obrazložila tokratni program. Bilo nas  je skupno 64 udeležencev, nekateri so prišli peš, drugi z osebnim prevozom in tretji (bilo nas  je največ) z avtobusom.

Pričel se je namreč lep jesenski čas, včasih topel, pa spet muhast, ki nam pa vedno nameni darove za hladnejše mesece. Sedaj je oktober, ko s proslavo obeležimo Svetovni dan bolnikov z osteoporozo. Pričakovali smo vabilo iz Hrastnika,  kjer bi  naj tamkašnje društvo organiziralo  proslavo za vseh 18 delujočih društev  v Sloveniji.

Tako smo se odločili za Expano, kjer smo se po 10. uri podali na sprehod po okolici jezera, se med krajšo hojo razgibali in globje zadihali. Tretjina udeležencev pa je bila na »jutranji telovadbi« s fizioterapevtko Mojco Horvat. Po tem skupnem razgibavanju je imela predavanje ga. Ines Gumilar, dr.med.,specialistka za družinsko  medicino iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona. Naslov predavanja je bil »Sladkorna bolezen tipa 2 in osteoporoza«. Vsi udeleženci predavanja smo bili zadovoljni z vsebino predavanja, marsikdo pa je lahko vprašal za nejasnosti.

Nato je sledilo kosilo. Ker nas je bilo veliko, smo se razdelili v  dve skupini. Prva je odšla na kosilo, druga pa  na ogled razstave v interaktivnem doživljajskem parku Expano. Oboje je  bilo  enkratno. Kosilo so postregla dekleta v lončenih posodah (goveja juha, glavna jed s prilogo  in solata), a pecivo (bila je to prekmurska gibanica) v  lični ekološki embalaži. Res lepo. Nato  sta se skupini zamenjali in za prvo skupino je bil ogled razstave v interaktivnem doživljajskem parku. Najprej smo si ogledali film o nastanku Prekmurja, nato pa posamezne oddelke: ogled vodovja, krajev, noš, ljudske obrti, zgodovino Radenske in kot višek: virtualno z balonom poleteli nad Pomurjem ter videli naše bogastvo z višine.

Temu je sledil počitek, ki si ga je vsakdo zaželel. Eni so posedli na terasi Expana, drugi pa so se podali na potep po bližnji ali daljni okolici jezera. Ni kaj, Svetovni dan bolnikov z osteoporozo Pomurja je za nami in hvaležni smo lahko vodstvu društva, da nas je tako počastilo.

Filip Matko Ficko