NI DESNO, NI LEVO, NEGO – NAPRED!

Kandidat  opozicije  Mađarske protiv Orbana, Peter Marki-Zaj, ako pobedi na parlamentarnim izborima 2022. najavljuje „revoluciju malih ljudi“

                    NI DESNO, NI LEVO, NEGO – NAPRED!

             Peter Marki-Zaj (49) iznenađujuće je pobedio na oktobarskim predizborima mađarske opozicije, tako da će predvoditi opozicionu listu na izborima naredne godine i, kao kandidat za premijera, suprotstaviti se Viktoru Orbanu i njegovoj stranci Fides.

                Marki-Zaj, umereni konzervativac bez snažne političke mašinerije (i bez značajnih finansijskih sredstava) i gradonačelnik gradića Hodmezevašarhelja, osvojio je u drugom krugu 57 odsto glasova, naspram 43 njegove socijaldemokratske konkurentkinje Klare Dobrev.

                 Inače, to je prvi put da je ujedinjena mađarska opozicija održala ovakve izbore! Šest stranaka – od levih i zelenih do radikalne desnice – time je produbilo svoju saradnju koja im je pre tačno dve godine donela pobedu na lokalnim izborima u Budimpešti i još šest od deset najvećih gradova u Mađarskoj.

                  „Danas smo promenili opoziciju“- rekao je Marki-Zaj, ističući da se Orban može pobediti jedino zajedničkim snagama. „Izlaz nije ni desno, a ni levo, već samo napred“! – dodao je.

                   Peter Marki-Zaj nema značajnije iskustvo u „velikoj“ politici, ali je vrlo talentovan govornik i uspešan agitator. Uz to, ovaj katolik i otac sedmoro dece(!) ima zanimljivu biografiju. Studirao je marketing, ali i elektrotehniku, ekonomiju i istoriju. Od 2004. do 2009. sa porodicom živeo je u Kanadi i SAD, gde se bavio prodajom mobilnih telefona, ali i rezervnih delova za automobile. Po povratku u Mađarsku radio je u više firmi u oblasti elektrotehnike, a predavač je i predmeta Marketing na Univerzitetu u Segedinu…

                       Priznaje da je nekada i sam bio pristalica Orbanovog Fidesa(!), ali su ga zbog korupcije i nepotizma koji u njemu vladaju, ideali naveli da im okrene leđa. Marki-Zaj najavljuje „revoluciju malih ljudi“ i „novu, znatno korektniju Mađarsku“. Obećava njen povratak u Evropu, demokratiju, pravnu državu i – uvođenje evra! Njegova retorika ima sličnosti i sa Donaldom Trampom, ali još više sa ukrajinskim predsednikom, a bivšim komičarem – Volodimirom Zelenskim!

                        Očigledno je da Marki-Zaj uživa sve veću podršku građana, a portali u Mađarskoj pišu da „stotine hiljada glasača smatra da upravo ovaj političar već sada stoji iznad svih političkih stranaka. „On je istovremeno otelotvorenje i arhaičnih i postmodernih očekivanja. Odlučan je, ima harizmu, i – konačno može da smeni, više od decenije, korumpiranu vladavinu jedne partije“.

                          Zajedništvo opozicije, ipak, neće biti lako održati. Između ostalog, i zbog pojedinih provokativnih izjava Marki-Zaja (kod kojih je u dve trećine slučajeva, bez obzira na kritiku oponenata – bio u pravu!). On odbija da koristi izraz „Romi“, već govori „Cigani“! Dok je taj izraz u regionu (a i u Srbiji!) za njih uvredljiv, u Mađarskoj – nije! Jer, Cigani su u toj državi jedna od zvanično priznatih etničkih grupa, dok su Romi i Beaši samo njihova podgrupa! Najviša samoupravna institucija Cigana u Mađarskoj je – Državna samouprava Cigana (Orszagos cigany onkormanyzat). Da je Marki-Zaj u pravu dokaz je, što su Rumuni, čija međunarodna oznaka države je ROM(ANIJA), i koju su gotovo svi zbog toga naziva poistovetili sa Romima – dobili sudski spor u Strazburu – s odlukom da nijedna država ne sme to ime institucionalno da koristi u nazivima pomenute etničke grupe u svojoj zemlji!!!

                           Ogromnu „prašinu“ Marki-Zaj podigao je izjavom da će, u slučaju pobede DA PROMENI USTAV U MAĐARSKOJ I TO PROSTOM VEĆINOM GLASOVA U PRALAMENTU(!?), a sve u cilju poništavanja onoga što je uvela Orbanova stranka u svim sektorima javnog života Mađarske. Nedavno je slavu stekao i (ne)osnovanom izjavom da je „najveća drama Orbana“ to što mu je sin Gašpar homoseksualac i da je „pola vlade Mađarske homoseksualno“ (slučaj Fidesovog evroparlamentarca Jožefa Sajera koji je kod upada policije na gej orgije u Briselu – uhapšen na krovu zgrade prilikom pokušaja bekstva, samo je poslednji u tom dugačkom nizu!). Upravo zbog toga Orban i Fides toliko istrajavaju u svojoj politici protiv LGBT populacije.

                             Sigurno da je izbor Marki-Zaja šokirao „narandžastu“ vlast u Mađarskoj i državi poslušne medije. Oni su računali da će opozicija u toj zemlji izabrati predsednicu Demokratske koalicije (DK) Klaru Dobrev (inače suprugu bivšeg socijalističkog premijera Ferenca Đurčanja), tako da je već bila počela medijska kampanja o „reformisanim komunistima“ i „povratku u socijalizam“… REVIZIONISTIČKI PARADOKS UKUPNO 16 GODINA ORBANOVE VLADAVINE PRATI I GALERIJSKA POSTAVKA IZJEDNAČAVANJA NACISTIČKIH I KOMUNISTIČKIH ZLOČINA U „KUĆI  TERORA“ U BUDIMPEŠTI?!    

                              Ali, Peter Marki-Zaj je nešto sasvim drugo! Svojim porukama protiv elitizma i zloupotreba službenih položaja zadobio je veliku podršku mladih.Tvrdio je da jedino on može da privuče levičare i konzervativce (kao i neodlučne birače), umorne od Orbanove politike koja često izaziva podele u društvu, dodavši da su širom zemlje izabrani  č i s t i  kandidati koji će državu moći da oslobode „najkorumpiranijeg sistema u milenijumskoj istoriji Mađarske“!

                         … Sadašnji mađarski režim brzo će morati da (o)smisli šta da Marki-Zaju „podmetne“ pod noge na putu ka budimpeštanskom Košutovom trgu i – kabinetu premijera. Evidentno je da nijedna od do sada primenjenih matrica – neće biti dovoljna…!

        Iz Budimpešte: Vlastimir Vujić

Potpisi pod fotografije:

Viktor Orban je poslednja tri mandata zaredom (od četiri ukupno) bio premijer Mađarske (1998-2002 i 2010-2022)

Želimo novu,čistiju,poštenu Mađarsku, a ne samo da zamenimo Orbana i(li) njegovu stranku – kaže Peter Marki-Zaj