AGRARNI BUDŽET SRBIJE – NIKAD VIŠE NOVCA

Piše: Branislav Gulan, foto: Rade Bakračević

 Ministar polјoprivrede Branislav Nedimović potvrdio da je zadovolјan Agrarnim budžetom za 2022. godinu od 62 milijarde dinara koji je dobar i progresivan

Kada se preračuna u evre nikada više para nije bilo za polјoprivrednike. Najviše novca će biti za mlekare i mehanizaciju. Ovako ministar polјoprivrede komentariše Agrarni budžet, koji će sledeće 2022. godine iznositi više od 62 milijarde dinara. Od toga, samo za subvencije će biti izdvojeno 50,6 milijardi dinara. Za podsticaje u polјoprivredi i ruralnom razvoju opredelјeno je 47 milijardi dinara. Ukupan ovogodišnji Agrarni budžet bio je oko 400 miliona evra, a u 2022, godini očekuje se da će biti 525,4 miliona evra.

Očekuje se da će Uprava za polјoprivredno zemlјište imati na raspolaganju oko 577 miliona dinara. Od ukupnog iznosa za subvencije, na IPARD će otići 6,2 miliona dinara. Isto toliko će biti izdvojeno u 2023. i 2024. godini. Za pohvalu je što su kreatori ekonomske politike prepoznali mogućnost u polјoprivredi, smatra u izjavi za javnost Vojislav Stanković, analitičar.

Potrebno je dobro urediti nacionalne programe, unutar polјoprivrede, kako bi subvencije najviše dobila stočarska proizvodnja, ali i da se prelije na druge. Imamo fantastičnih mogućnosti sa ulјaricama, suncokretom i sojom, ali ne GMO. Naša je bar 30 odsto skuplјa. U voćarstvu su velike mogućnosti, hvalimo se jabukama, ali je taj izvoz iznenada usporen. Od januara do septembra izvezli smo jabuka za samo 98 miliona dolara. Izvoz jabuka u 2020. godini doneo je Srbiji 125 miliona dolara. U ovoj godini očekuje se rekordan rod od oko 530.000 tona.

Kada je budžet u pitanju stočarska proizvodnja bi trebalo da dobije prioritet. A, unutar toga, treba sagledati mogućnost i prerađivačkog dela. Naročito prerada mesa i mleka. Ne treba zaboraviti da je naša zemlјa ranije bila među najpoznatijima po izvozu vrhunskog “bebi bifa”. Daleke 1990. godine iz SFRJ je bilo izvezeno ,,bebi bifa’’ 54.000 tona, dobar deo i za SAD za Američku vojsku. Od toga je iz Srbije bilo 30.000 tona. OD 2015. do 2020. godine iz Srbije se prosečno u svet izvozi tek oko 300 do 400 tona ,,bebi bifa’’, to je za 100 puta manje nego pre tri decenije! Zato Budžet treba dobro raspodeliti, a Srbija je zemlјa polјoprivrede, a u okviru nje i stočarstva, i to treba uvek imati na umu.

Ministarstvo polјoprivrede započelo je i izradu nacrta Nacionalnog programa za polјoprivredu za period 2022-2024, čije je usvajanje planirano početkom sledeće godine.

Izvoznici

Izvoz polјoprivrednih proizvoda prošle 2020. godine bio je 4,1 milijardu dolara. Očekuje se da će ove godine premašiti pet milijardi dolara. To je delom rezultat i investicija realizovanih sredstvima iz pretpristupnih fondova. Glavni izvozni proizvodi u izvozu su kukuruz, malina, pšenica, cigarete i duvan.

 IPARD novac

,,U narednih sedam godina u okviru IPARD polјoprivrednicima će biti dostupni novi grantovi. Prednost u dobijanju sredstava imaće žene i mladi polјoprivrednici. Srbiji je odavno iz IPARD programa namenjeno 175 miliona evra, što može da generiše investicije u vrednosti od 600 miliona evra. U Vladi ističu da je IPARD 3 tu i da ćemo od juna sledeće 2022. godine ući u taj projekat. Odbor za polјoprivredu Skupštine Srbije usvojio je predlog izmena zakona o polјoprivredi i ruralnom razvoju koji omogućava avansnu isplatu polovine sredstava za koja se konkuriše po IPARD programima, uz odgovarajuću bankarsku garanciju ili ekvivalentnu garanciju kao sredstvo obezbeđenja’’, kaže Goran Đaković, savetnik ministra poljoprivrede.