Predsednik države Borut Pahor je sprejel novo predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič.

Foto: RADE BAKRAČEVIĆ.

Predsednik države Borut Pahor je sprejel novo predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič.

Po petkovi izvolitvi na ustavni seji devetega sklica državnega zbora je novo predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič danes čakal prvi obisk pri predsedniku države Borutu Pahorju. Kot je po srečanju povedal Pahor, sta se pogovarjala o obveznostih in sodelovanju v času oblikovanja vlade. 

Pahor bo najkasneje v četrtek prejel obvestilo o oblikovanju poslanskih skupin v državnem zboru, kar bo Pahorju omogočilo, da jim v petek pošlje vabilo na srečanje, ki bo potekalo v ponedeljek. Napovedal je, da se bo sestal z vsemi vodji, med katerimi bo tudi najverjetnejši mandatar Robert Golob. Pričakuje, da bo iz pogovorov jasno, da ima Golob potrebno večino, da mu lahko podeli mandat za sestavo vlade, o čemer bo obvestil državni zbor še isti dan. Postopki bodo nato stekli, kot je to predvideno. 

Pahor, ki je v vlogi predsednika države, sodeloval s šestimi predsedniki državnega zbora, je poudaril, da je z vsemi sodeloval skladno z istimi merili, kar mu je omogočilo, da je vzpostavil neke visoke stopnje zaupanja, česar si želi tudi od sodelovanja z Urško Klakočar Zupančič. 

“Zelo se veselim najinega tvornega sodelovanja. Deliva iste vrednote in vzajemno spoštovanje, zato sem prepričana, da bova spoštljivo in odgovorno sodelovala v največjo dobrobit naših državljank in državljanov,” je po srečanju dejala Urška Klakočar Zupančič. 

Po njenih besedah si bodo v državnem zboru prizadevali, da bi ujeli datum, ki si ga je Gibanje Svoboda zadalo za oblikovanje nove vlade, “ni pa vse odvisno samo od našega dela”, je poudarila. Državni zbor bi najhitreje lahko obravnaval Pahorjev predlog o mandatarju prihodnjo sredo.