KATALIN NOVAK PRVA ŽENA PREDSEDNIK MAĐARSKE, ORBAN PETI PUT PREDSEDNIK VLADE

                                                                        

Katalin Novak, 14. maja 2022. godine, svečano promovisana u predsednicu Mađarske

U Budimpešti 14. i 16. maja inaugurisani novi čelnik Mađarske i premijer

KATALIN NOVAK PRVA ŽENA PREDSEDNIK, ORBAN PETI PUT ŠEF VLADE!

Ekskluzivno za „Štajerske novice“ iz Budimpešte piše Akademik Vlastimir Vujić

              Bivša potpredsednica vladajućeg desno-konzervativnog Fidesa na čijem čelu je premijer Viktor Orban, Katalin Eva Novak (prva žena i ujedno najmlađa predsednica države!) 14. maja na svečanoj ceremoniji – inaugurisana je za čelnicu Mađarske! Kuriozitet je da je svečani čin ustoličenja na najveću državnu dužnost prvi put (od promene društveno-političkog sistema 1990. godine) – održan ispred Parlamenta na Košutovom trgu, a ne u njemu!

Novi saziv mađarskog parlamenta – Viktor Orban 16. maja 2022 po peti put, a četvrti put uzastopno – izabran za premijera. Portparlol Srba u parlamentu ponovo Ljubomir Aleksov.

                „Moja odgovornost je da, kao predsednica, pokažem šta mi znači moja domovina Mađarska. Šta misle moji sunarodnici, Mađari? Šta misle o našem zajedničkom životu i našem mestu u svetu. Moji diplomatski postupci isključivo će  poticati iz ovog ličnog mađarskog gledišta“! – rekla je u uvodu Katalin Novak prethodno pozdravivši „sve Mađare na planeti“.

Svečani čin ustoličenja na najveću državnu dužnost, prvi put održan ispred Parlamenta na Košutovom trgu, a ne u njemu!

                  Kao predsednica Mađarske kazala je da želi da jača Mađare u vrednostima utemeljenim na hrišćanstvu, da podstiče da se te vrednosti prenose na pokoljenja, da ohrabri odgajanje dece u ljubavi, da osigura zaštitu ljudskog života i porodice, međusobno poštovanje i staranje o socijalno ugroženima. U sledećih pet godina, radiće, rekla je, na tome da u Mađatskoj ljudi žive bolje i lepše.

                    U svom inauguracionom govoru, Novak je navela da je Mađarska spremna da posreduje između Rusije i Ukrajine ne bi li se zaustavio njihov sukob i uspostavio mir.

                     „Ovaj rat nije naš, mađarski, ali se vodi protiv nas. Protiv mirnodopskih Mađara! Želimo bezbednost, uzajamno poštovanje i prosperitet. Zahtevamo da se ratni zločini istraže i zločinci kazne – rekla je Katalin Novak, podvlačeći veliko „NE“ svakom nastojanju ponovnog uspostavljanja Sovjetskog Saveza. Zato i osuđuje Putinovu agresiju i oružanu invaziju na suverenu državu Ukrajinu!

                         Nova predsednica Mađarske, već tri dana kasnije (17. maja) posetila je i prvu državu – Poljsku! Posetu Varšavi politički analitičari tumače „gestom“ Budimpešte da popravi odnose sa tom članicom Višegradske četvorke u kojoj je i Mađarska.

                          Šta je „poljuljalo“ donedavnu harmoniju dve zemlje, čije su nacionalističke vlade (Orbana i Kačinskog) dugogodišnji saveznici u EU?

                          Reč je o dve stvari.

                          Prva je – odbacivanje Mađarske da pošalje oružje Ukrajini, a druga –  protivljenje vlade u Budimpešti planiranom embargu EU na rusku naftu i gas!

                           Na kraju o prvoj ženi predsednici Mađarske i ovo.

                           Rođena je u najjužnijem (i drugom po veličini) gradu u zemlji, na mađarsko-srpskoj granici – Segedinu. U rodnom gradu studirala je pravo, dok je ekonomiju studirala u Budimpešti. Takođe se školovala i u inostranstvu na Univerzitetu u Parizu. Govori  francuski, engleski i nemački jezik. Radila je u Ministarstvu inostranih poslova, najviše u sektoru koji se bavi pitanjima EU. Udata je za ekonomistu Ištvana Vereša zaposlenog u Nacionalnoj banci Mađarske. Imaju troje dece. Dve godine uzastopno je proglašena za najuticajniju ženu u javnom životu Mađarske. Dobitnica je ordena francuske Legije časti i ordena zasluga Republike Poljske.

                            Dva dana kasnije, 16. maja, na konstitutivnoj sednici novog saziva parlamenta Mađarske, sa 133 glasa „za“ i 27 „protiv“, predsednik Fidesa Viktor Orban postao je premijer Mađarske po peti put (a četvrti put zaredom)!

                              Mandate na posebnim (manjinskim) listama izborili su i pripadnici 12 (od 13 zvanično priznatih) nacionalnih manjina (svi osim romske zajednice?), a jedan od njih, predstavnik nemačke manjine, dobio je zvanje – punopravnog  poslanika (s pravom glasa!). Preostalih 11 dobili su mogućnost učešća na sednicama, ali ne i pravo glasa(!?), a među njima je ponovo i srpski predstavnik – Ljubomir Aleksov.

                             Nakon položene zakletve i zvaničnog preuzimanja premijerske dužnosti, Viktor Orban je u svom prvom govoru ponovo optužio Brisel, rekavši „da iz dana u dan“ potiskuje suverenitete država članica.

                              „Evropska unija zloupotrebljava svoju moć. Ipak, i dalje ne dozvoljavamo migrantima da uđu u našu zemlju, ne izdajemo dozvole za polne ideologije i ne prihvatamo ekonomske mere koje bi uništile Mađarsku“ – rekao je Orban.

                               On je dodao da zapadne sankcije nametnute Rusiji funkcionišu samo u teoriji, ali ne i u praksi?

                                „Evropa je uverena da različiti paketi sankcija mogu da bace Rusiju na kolena. To je moguće samo na papiru. Mnogi papirnati političari sukcesivno pokušavaju da daju neke teorijske dokaze o tome, međutim, praksa je pokazala da nijedna od pomenutih blokada nije bila efikasna! S druge strane, u svežem sećanju su neuspesi onih koji su pokuša(va)li ove blokade da uvedu“ – istakao je Orban u svom inauguracionom premijerskom govoru.

                                  Recimo na kraju, da je Mađarska u EU najglasniji protivnik uvođenja Šestog paketa sankcija Rusiji, u sklopu kojeg je i embargo na naftu. I ako ministri spoljnih poslova EU već duže pritiskaju Orbana da pristane na sankcije za naftu, on to permanentno odbija, tvrdeći da ne želi energetski da uništi Mađarsku! S druge strane, iako mu ostale unijske članice poručuju da neće da budu taoci jedne države (Mađarske), iako će embargo na rusku naftu i njih pogoditi, mađarski premijer im je decidirano poručio „da su energetsku krizu na Starom kontinentu stvorili rat i evropska politika sankcija datih kao odgovor na njega“ i da on nipošto neće odustati od zaštite mađarskih državnih ineresa!

                                    „Najvažniji zadatak moje nove vlade je usmeravanje mađarske ekonomije kroz evropsku ekonomsku krizu, odbrana poreskih olakšica i podsticaja odobrenih mađarskim porodicama, kao i zaštita subvencionisanih režijskih troškova domaćinstima. To će biti prvi prioriteti kabineta“ – odgovorio je Orban kritičarima iz drugih EU članica upozoravajući ih na opasnost nadolazeće recesije, a kao dokaz je argumentovao primerom iz SAD u kojoj su energetska kriza i povećanje kamatnih stopa (već) doveli do visoke inflacije. Sve će to, kako je rekao – dovesti do ere recesije, kada će pad ekonomske proizvodnje, stagnacija i godine (tek) blagog povećanja proizvodnje uslediti jedna za drugom i u – Evropi!