Mađarska uvela vanredno stanje u energetski sektor

Ekskluzivno za Štajerske novice – V. Vujić

          „PAPRENE“ CENE KORISNICIMA ENERGIJE IZNAD PROSEČNE POTROŠNJE!

           Vlada premijera Viktora Orbana 14. jula uvela zabranu izvoza energenata, ukinula višegodišnju granicu povlašćenih cena komunalnih usluga za domaćinstva, naredila povećanje domaće proizvodnje gasa sa 1,5 milijardi kubnih metara na dve milijarde i oružane snage zemlje stavila – u viši stepen pripravnosti!  – Mađarskim porodicama sa troje dece dodatnih 600 kubika jeftinog gasa (limit sada iznosi 2329 kubika)

              Kabinet premijera Mađarske Viktora Orbana, 14. jula ove godine odustao je od dosadašnjeg oblika subvencionisanja cena električne energije i gasa domaćinstvima (donešenog 2014. godine) i shodno „vanrednoj energetskoj situaciji“ doneo je nove mere (čiji početak primene je 1. avgusta) koje je u Sedam tačaka predstavio ministar komunalnih delatnosti – Silard Nemet.

               PREMA ODLUCI VLADE, DOMAĆINSTVO KOJE U MAĐARSKOJ STRUJU I(LI) GAS  TROŠI IZNAD PROSEKA, ZA NAVEDENI DEO MORAĆE DA PLATIT R Ž I Š N U   C E N U!U slučaju električne energije, prosečna mesečna potrošnja je 210 kilovat  sati, dok je za gas – 144 kubna metra. Preračunato na godišnji obim, po sniženoj tarifi električne energije može se koristiti do 2.523 kilovat sati, dok je za gas 1.729 kubnih metara. Prema rečima ministra Nemeta, da nije bilo smanjenja komunalnih usluga, mesečni račun za struju prosečnog mađarskog potrošača bio bi 53.000 forinti – umesto 7.750 forinti! Za gas, mesečni račun prosečnog korisnika u toj državi  od 15.800 forinti (umanjen za komunalije) – porastao bi na 131.000  forinti!? Preračunato na godinu dana, račun za struju od 93.000 forinti porastao bi na 610.000 forinti, a račun za gas bi se povećao na 1.577.000 forinti umesto 190.000 forinti (kurs mađarske valute prema evropskoj, 15. jula, oborio je sve dosadašnje rekorde  – 1 evro = 405,6797 forinti) .

                     U Mađarskoj (momentalno tarifa za utrošenu struju raste 6,8 puta iznad proseka, a množilac gasa veći je za 8,2 puta!) u ovom trenutku stanovništvo struju dobija za 37 forinti po kilovat času, dok gas košta 115 forinti po kubnom metru i – BEZ SMANJENJA CENA KOMUNALIJA– GAS BI MAĐARE KOŠTAO 565 FORINTI, A ELEKTRIČNA ENERGIJA 148 FORINTI!

                 Recimo i to, da je u Mađarskoj u ovom trenutku registrovano 5,6 miliona potrošača električne energije i 3 miliona korisnika  g a s a. Orbanov kabinet, što je dokaz da štiti  smanjenje komunalnih troškove familijama (barem do prosečne potrošnje!), ne samo da je ostavio na snazi popuste za višečlane porodice – VEĆ JE MAĐARSKIM PORODICAMA SA TROJE DECE LIMIT I POVEĆAO ZA 600 KUBIKA GASA, I ON SADA IZNOSI – 2329 KUBIKA! ZA SVAKO NOVO DETE TAKVE FAMILIJE DOBIJAJU DODATNIH 300 KUBNIH METARA GASA PO SNIŽENOJ

CENI.

                      Šta sadrži usvojeni Plan Orbanove Vlade u Sedam tačaka?

                      On je prevashodno donešen da bi se Mađarska što kvalitetnije pripremila za „pogoršanje“ energetske situacije u periodu jesen-zima. Pomoćnik premijera Orbana, Gergelj Guljaš, podvukao je da je prioritetna mera pomenutog Plana – POVEĆANJE DOMAĆE PROIZVODNJE GASA NA DVE MILIJARDE KUBNIH METARA SA 1,5 MILIJARDI. Takođe, ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto, dobio je u zadatak da – što brže nabavi dodatne rezerve istog energenta ( u ovom trenutku mađarska skladišta gasa popunjena su svega 44 odsto – što je dovoljno samo za tromesečnu prosečnu potrošnju u zemlji!). Nove tri  Orbanove mere u Planu su i – ZABRANA IZVOZA ENERGENATA I OGREVNOG DRVETA (osim za skladištenje) I ZNAČAJNO POVEĆANJE – PROIZVODNJE  L I G N I T A! U prilog tome je i informacija – da će državna (na bazi lignita), visoko zagađujuća elektrana Matra (koja je trenutno zatvorena zbog remontovanja) – u najskorije vreme ponovo biti pokrenuta! Pored toga, Vlada Viktora Orbana u Plan od Sedam tačaka ubacila je i produženje radnog vremena (formiranjem još jedne smene) u blokovima 1 i 2 nuklearne elektrane „Paks“ u istoimenom gradu… Istovremeno, umirila je javnost u Mađarskoj, da pored povećanja režijskih troškova za natprosečnu stambenu potrošnju komunalija – ne planira (za sada) preispitivanje ostalih mera limita cena!

                         Istovremeno, premijer Orban odlučio je i da oružane snage svoje države stavi u viši stepen pripravnosti!… Istakao je da se Mađarska suočava sa dosad neviđenim bezbednosnim izazovima, kao što je rat u istočnom komšiluku i „nasilni ilegalni migranti koji opsedaju njenu južnu granicu“! Dodao je da se sa sličnim izazovima suočavaju i druge nacije širom Evrope.

                           „Velika Britanija je saopštila da je mobilisala svoje oružane snage. Slovačka je proglasila vanredno stanje, a Poljska povećava borbenu gotovost“, naveo je premijer Orban i naglasio da i oni moraju biti naoružani i spremni.