50. jubilejni festival folklore v Beltincih

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

    Beltinci: 25 julij – Včeraj se je zaključil 4-dnevni 50. jubilejni mednarodni festival v Beltincih, ki privabil številne obiskovalce iz bližnje in daljne okolice ter iz tujine.
Ob 17.uri je Boštjan Rous napovedal prihod povorke osmih folklornih skupin Slovenije, ki so bile izbrane na regijskih srečanjih po vsej Sloveniji. Vodil jih je tradicionalni pozvačin (Janez Jerebic), in seveda godba na pihala iz Beltinec.
Tako so se zvrstili na odru: najmlajši folkloristi iz beltinskega vrtca, osnovnošolski folkloristi OŠ Beltinci, za njimi pa folklorna skupina KUD Beltinci; njim so sledili folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc – veterani, folklorna skupina COF, folklorna skupina Podgorci, Mladinska folklorna skupina Mengeš, folklorna skupina Dragatuš, folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc in kot zadnja še folklorna skupina Sava. Vse zbrane je najprej pozdravila predsednica KUD Beltinci Petra Vučko, za njo se je k besedi oglasil župan Beltinec Marko Virag, za njim pa še predstavnica JSKD Slovenije. In začelo se je igrati, peti in plesati. Vse skupine so požele buren aplavz, ker so nastopile na 50. jubilejnem folklornem festivalu v Beltincih. Ob koncu je predsednica KUD Beltinci Petra Vučko pozvala na oder vse še prisotne  predsednike KUD Beltinci, ki so v preteklih letih vodili to znamenito povorko narodnih noš. Vsem tem so zaplesali člani vseh nastopajočih skupin, ne smemo pa pozabiti vseh prejšnjih dni. V četrtek, 21. julija, je bila otvoritev foto razstave Janeza Eržena z naslovom “Tudi to je festival” z vokalno skupino Bele Tinke in tamburaši KUD Beltinci, v petek,  22. julija, je bil večer tuje folklore: Elassona, Laografiki Archeologiki Eteria Elassonas iz Grčije, Viana do Castelo, Grupo Folklorico das Lavradeiras de Meadela iz Portugalske ter American Folk Ensemble iz Orema v Utahu iz Združenih držav Amerike. V soboto ob 20. uri pa je bil etno večer z oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi: nastopili so Marko banda, Zvezdana Novaković, Duo Božić&Barbarič, Gugutke, Ljudski pevci iz Luč in Beročka. Veseli smo bili besed pozvačina: “Prijte vsi, šteri ste od kolena vekši pa od poplata menši, z glasnimi gutami, friškimi petami ino s trdimi mošnjami !”   Filip Matko Ficko Foto: Rade Bakračević