24. svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni.

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

V Murski Soboti so slovesno odprli 24. svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni. Na njem se bo do petka pomerilo 105 ekip iz dvaintridesetih držav z vseh petih celin sveta, letelo pa bo tudi 15 festivalskih balonov.

Prvenstvo je kot slavnostni govornik odprl predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, še pred tem pa je v imenu tekmovalcev v slavo športu prisegel avstralski pilot Edward Saunders. Upoštevanju pravil so se zavezali tudi sodniki in trije slovenski tekmovalci: Dejan Buzeti, Jernej Bojanovič in Vito Rome, ki vsaj malo računajo na prednost domačega terena.

Največji športni dogodek v zgodovini Slovenije

Murska Sobota: 17. september – V Prekmurju so danes (17. september) uradno in svečano odprli 24. svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni.

Enega največjih letalnih dogodkov na svetu bo gostila prekmurska prestolnica Murska Sobota.

Otvoritvena slovesnost se začela danes (sobota 17. septembra ob 15,00 uri) z letalskim mitingom in koncertom ob paviljonu Expano in  predstavitvijo najboljših pilotov balonov iz 34 držav sveta

Svetovno prvenstvo bi se moralo v Prekmurju zgoditi že pred leti, a jim je načrte prekrižala pandemija. Priprave so potekale že nekaj časa, v ekipi sodeluje okoli 500 ljudi, ki bodo poskrbeli, da bo vse potekalo brezhibno.

pokrovitelj svetovnega prvenstva je podjetje Roto iz Murske Sobote.

Pošta Slovenije je v začetku julija izdala novo priložnostno znamko z motivom toplozračnih balonov.

Znamko so izdali na pobudo Filatelistične zveze Slovenije in se tako na svoj način poklonili 24. svetovnemu prvenstvu v letenju s toplozračnimi baloni.