V Zagrebu priznanje Jožeku Horvatu- Mucu za življenjsko delo

Vera Klopčič

Obeležitev Svetovnega dneva Romskega jezika 2022 v Zagrebu in svečana podelitev priznanja Jožeku Horvatu- Mucu za življenjsko delo

Danes se v Evropi veliko govori o modelih sožitja med Romi in Ne-romi, in narašča zanimanje strokovne in splošne javnosti za nekatere elemente romske kulture. Že v letu 1993 je Svet Evrope sprejel posebno Priporočilo v katerem je med drugim opredelil prispevek Romov h kulturni dediščini Evrope. Kljub temu je bogastvo njihove kulture, jezika in zgodovine še vedno premalo poznano in spoštivano tako med pripadniki romske skupnosti, kot tudi med večino prebivalstva v Evropi. Zato so zelo pomembni koraki simbolnega priznanja romske identitete, kot je Svetovni dan romskega jezika. Taki dogodki, razstave, srečanja in konference so pomemben prispevek k medsebojnemu spoznavanju romskega in večinskega naroda, saj sporočajo vsem, da Romi  niso berači, tihotapci in kriminalci, ampak narod s svojo zgodovino, identiteto in kulturo, ki zasluži svoje mesto in spoštovanje v družini evropskih narodov.

Književna večer ROMSKI KNJIŽEVNIK JOŽEK HORVAT

Pobuda za priznanje Svetovnega dne romskega jezika izvira iz Hrvaške. Podal jo je vsestranski romski aktivist, športnik, politik in avtor slovarja Veljko Kajtazi, po izidu prvega hrvaško-romskega in romsko-hrvaškega slovarja leta  2008. S svečano predstavitvijo slovarja v Zagrebu v prostorih Matice Hrvaške se je tedaj začel proces uveljavljanja pomena in razvoja romskega jezika na vseh področjih družbenega življenja. Sprejeta je bila Listina in Deklaracija o romskem jeziku. Od leta 2009 so romski in ne- romski strokovnjaki skupaj sodelovali na simpozijih in konferencah o razvoju in uveljavljanju romskega jezika. Tako se je razvijala in krepila ideja o praznovanju Svetovnega dne romskega jezika. V Zagrebu so v centru mesta poimenovali park »5. Studeni«, v katerem je postavljena skulptura Romkinje- plesalke, ter spotikavec v spomin na Rome, ki so bili s tistega mesta odpeljani v Jasenovac, od koder se niso nikoli vrnili.

Hrvaški sabor je kot prvi parlament v Evropi v letu 2012 sprejel Sklep o podpori mednarodni pobudi za določitev 5. novembra za svetovni dan romskega jezika, v letu 2015 pa je Generalna skupščina UNESCO sprejela pobudo Republike Hrvaške in je 5. november uradno razglasila za svetovni dan romskega jezika. Praznik  romskega jezika 5. Novembra se v teh dneh praznuje v več kot 25 državah.

Zveza Romov Hrvaške »Kalisara« je letos v Zagrebu in Puli organizirala bogat program dogodkov v počastitev Svetovnega dneva Romaskega jezika v dnevih 2- 6 november 2022. Predsednik organizacijskega odbora in povezovalec dejavnosti je avtor prvega romsko- hrvaškega slovarja, danes poslanec v hrvaškem parlamentu Veljko Kajtazi.

V okviru tega programa so v romskem kulturnem centru »Kalisara«  3. novembra organizirali literarni večer »Književno veče« v katerem so predstavili delo predsednika Zveze Romov Slovenije, romskega pesnika in pisatelja Jožeka Horvata- Muca, ki je bil častni gost. V pogovoru je Jožek predstavil začetke svojega dela na področju poezije, dramaturgije in drugih zvrsti svojega književnega ustvarjanja. 

Na svečani seji 4. novembra v  hrvaškem Parlamentu je Hrvaški sabor obeležil 10 let od sprejetja sklepa o priznanju 5. novembra kot Svetovnega dne romskega jezika in praznika na Hrvaškem. Poleg predsednika Sabora Gordana Jandrokovića so se dogodka udeležili tudi predstavnik predsednika vlade in minister za izobraževanje in znanosti Radovan Fuchs, podpredsenica vlade RH, ter ministrica za regionalni razvoj in sklade EU Nataša Tramišak, poslanci, ambasadorji iz več evropskih držav in drugi gostje. V slavnostnem vzdušju so v Saboru podelili najvišja priznaja združenja »Kalisara« pripadnikom romske skupnosti, ki so prispevali k ohranjanju in razvoju romske kulture in identitete.

Nagrado za življenjsko delo je v letu 2022 prejel Jožek Horvat- Muc. To je veliko priznanje za njegovo delo, katerega pomena se mogoče v Sloveniji ne zavedamo dovolj, saj je prav Jožek Horvat Muc s svojim delom odločilno prispeval k predstavitvi in prisotnosti elementov kulture in jezika romske skupnosti v javnem prostoru v Sloveniji.