Milan Mandarić, proslavljeni poslovni čovek u fudbalu

Milan Mandarić, proslavljeni poslovni čovek u fudbalu kaže:

SRBIJA NA MUNDIЈАLU IDE U DRUGI KRUG

 • Imamo odličan tim i sjajnog selektora. Piksi je moj prijatelj i tvorac fudbalskih uspeha. Dušan Tadić je prvoklasni fudbaler, kao i ostali reprezentativci. Verujem da u Kataru možemo da napravimo veliki uspeh 

Dr Marko Lopušina

          Gde god se poslednjih 50 godina pojavio u fudbalu Milan Mandarić, američki poslovni čovek, engleski fudbalski menadžer i vlasnik dva fudbalska kluba u Sloveniji, ostvario je istorijski uspeh.  Pre pola veka stvarao je evropski fudbal u SAD, zajedno sa Henrijem Kisindžerom, američkim državnim sekretarom, kome je to bio zadatak.

       o Fudbal je Vaša velika strast. Igrali ste ga u Americi u svom klubu „Lika“, a potom u San Hozeu?

 • To je bio početak moje fudbalske karijere. Nastavio sam je gradeći evropsku fudbalsku ligu u Americi, u vreme kada nije bilo fudbalskih stadiona, pa smo igrali na školskim terenima. Kada sam se požalio Henriju Kisindžeru, rekao mi je da ja dovedem popularne fudbalere iz Evrope, a on će se pobrinuti za stadione. Tako je i bilo.

o Doveli ste čuvenog driblera i majstopra lopte Džordža Besta.

 •  Bio je sjajan igrač i jako dobar čovek. Kad bi ga zamolio da mi pokaže neki svoj dribling, iskreno mi je priznao da ne ume, jer njemu to dođe tokom igre, instiktivno.

o Bili ste pokretač Američke fudbalske lige u kojoj su nastupali Pele, Franc Bekenbauer, Gerd Miler, Đorđo Kinalja, Johan Neskens, Džordž Best, Teofilo Kubiljas, Kazimir Dejna, Karlos Alberto, Vladislav Bogićević, Gordon Benks i Euzebio.

 • Oni su više svojim pojavljivanjem u medijima,nego igrom na terenu, učinili da evropski fudbal postane popularan. Novinari i snimatelji su ih jurili, uzimali izjave, izmišljali tračeve, pravili od njih medijske zvezde. To je sve išlo u korist evopskog fudbala, koji je postao američki sport.

        Milan Mandarić rođen je 5. septembra 1938. u selu Vrebac u Lici, u okolini Gospića. Kao dete se sa roditeljima preselio u Novi Sad, u Srbiju, gde se odškolovao i nastavio očev posao vodeći prodavnicu. Zbog neslaganja sa komunističkim režimom tadašnje Jugoslavije odlazi prvo u Švajcarsku, potom u Ameriku i tamo počinje biznis sa proizvodnjom kompjuterskih komponenti. Ima fabriku “Sanima”, koja danas kao akcionarsko društvo zapošljava 56.000 Amerikanaca. 

         Ovih novembarskih dana Mandarić je došao u Srbiju, da dušu ispuni zavičajem. Potom ide u Kaliforniju, da sa porodicom proslavi dva Božića, američki i srpski.

       o Kakva je razlika između fudbala koji ste igrali i vodili pre pola veka i danas?

 • Kada sam igrao u Americi, stadioni su bili poluprazni, a primanja slaba. Igralo se iz ljubavi prema ovom sportu. Danas je fudbalski sport pre svega biznis. I to treba uvek imati na umu.

            o Afrika je osvojena krajem 20. veka, čak toliko da afrički fudbaleri danas postaju igrači u svim značajnijim klubovima. Zašto, da li su fizički superiorniji od belih fudbalera.

– Nisu oni fizički jaki, već mentalno. Brže razmišljaju, donose ispravne odluke i pametno igraju.

       o Podaci govore da je danas fudbal najpopularniji sport na planeti i da ga aktivno prati oko dve milijarde ljudi. Svetsko prvenstvo u Kataru će to da potvrdi. Šta mislite kako će reprezentacija Srbije da prođe na ovom Mundijalu?

 • Imamo odličan tim i sjajnog selektora. Piksi je moj prijatelj i tvorac fudbalskih uspeha. Verujem da u Kataru možemo da napravimo veliki uspeh. Ući ćemo u drugi krug takmičenja.

o Ko Vam se od fudbalera najviše dopada?

 • Dušan Tadić iz moje „Vojvodine“. Kad on ima loptu u nogama na terenu se uvek nešto uzbudljivo desi.

PRIJATELJ KRALJICE ELIZABETE

       Mandarić ima 84 godine. I dalje je u biznisu. U kući je kao dete naučio da radi i rad ga i danas drži. On i sestra Smiljana odrasli su u porodici Dušana i Milice Mandić u Lici. Njegov otac Dušan Mandarić odveden je u zarobljeništvo u Austriju. Na kraju rata došao je u selo Vrebac kod Gospića po sina i odveo ga u Novi Sad. Tri godine kasnije za njima je stigla i sestra Smiljana. Dušan je prošao put od šegrta do poslovođe u mašinskoj radionici u Novom Sadu. Što oči vide, to ruke naprave. U Briselu, na Sajmu inovacija “Eureka”, osvojio je zlatnu medalju za kotlić za riblju čorbu od kalaja. Sin Milan je sledio taj put, završio je studije mašinstva i otvorio svoju radionicu, pa fabriku u SAD. Onda je odlučio da fudbal bude njegov biznis.

      o Vaš angažman kao fudbalskog menadžera i poslovnog čoveka započeo je u Francuskoj, zašto?

 • Dolaskom u Evropu želeo sam da uđem u fudbalski biznis. I želeo sam da se približim mom zavičaju, Liki i Vojvodini, gde sam odrastao i živeo. Vodio sam timove “Standard” iz Liježa, “Šarlo”  i FK “Nica”, sa kojim sam u sezoni 1996/97. osvojio Kup Francuske. 

o Godine1998. prodali ste “ Nicu” i prešli u “kolevku fudbala”, gde ste 1999. godine preuzeli ekipu “Portsmuta”.

 • Tim je bio u nezavidnom položaju, ali smo uspeli da ga podignemo u rang Premijer lige. Tu smo opstali sedam godina. Sportski uspeh ovog kluba bio je i uspeh čitavog grada, tako da sam postao slavan čovek na jugu Engleske.

        o Promenili ste fudbalski i turistički ugled grada Portsmuta. Grad Vam je podario statu sa Vašim likom. Dobili ste zlatne ključeve grada i ulicu. Postali ste poznati kao admiral Nelson, istorijski engleski komandant grada i ratne mornarice. Priča se da je skoro svaka kuća u Portsmutu držala uramljenu Vašu fotografiju.

 • Mnogo dece je u Engleskoj po meni dobilo ime Milan. Englezi su zbog mene naučili srpski. Izgovaraju ga tako čisto Milan. I moj unuk u Njujorku zove se Milan. I tamo će se kad on postane uspešan svetski čovek da se rađaju deca koja će se zvati Milan.

o I tako će da nastane svetska dinastija Milan? Da li ste kao slavni Srbin u Engleskoj upoznali kraljicu Elizabetu?

 • Bio sam sa pokojnom kraljicom Elizabetom više puta. Bila je divna osoba, uvek prijateljski raspoložena. Osećao sam njenu toplinu i dobrotu.

o Susretali ste se i sa princom Čarlsom?

 • Da, bio sam sa princom Čarlsom. Novi britanski kralj ne liči mnogo na majku!

SLOVENAČKA KORUPCIJA

      o I sa “Lesterom” ste kao vlasnik kluba ostvarili uspeh, ali tek posle mnogo nezgoda i trauma?

 • Uzeo sam “Lester” 2007. godine, ali nisam imao dobar i uigran sportski i poslovni tim. Menjali smo trenere, tražili igrače i igru. Došli smo do vrata za ulazak u Premijer ligu. Kad sam klub prodao, on je 2016. ušao u Premijer ligu. Takva situacija je bila i sa “Šefildom”.

       o I onda se opet vraćate Starom kontinentu i balkanskom zavičaju. Dolazite u Kopar i u Ljubljanu.

 • Mladen Rudonja, moj igrač u „Portsmutu“ mi je pričao o poslovnoj perspektivi Slovenije. O slovenačkom fudbalu, koji ima kvalitet, ali nema organizaciju i investitora.  On je prešao u Kopar i Ljubljanu da igra za slovenačke klubove ovih gradova, a ja sam sa jednim slovenačkim biznismenom došao da radim u slovenačkom fudbalu. Imali smo uspeha, ali nismo imali novac i zaradu.

o I FK „Kopar“ i FK „Olimpija“ postali su prvaci Slovenije. U Kopru ste imali investicije u Luci i druge projekte. Koliko ste noivca uložili u Sloveniju?

 • Oko 50 miiona evra.  Došao sam u Sloveniju iz klasičnog zapadnog kapitalističkog sistema, sa tamošnjim navikama, i sudario sam se sa lokalnim slovenačkim pravilima u biznisu. Veliki deo te moje inesticije pojela je slovenačka korupcija u privredi. Nije Slovenija moderna evropska država, ona je i dalje deo Balkana.

o U Ljubljani ste proveli punih šest godina. Fudbalski klub “Olimpiju” ste prodali u oktobru 2021. godine, jednom nemačkom milioneru.

 • Nisam siguran da je “Olimpiju” kupio taj Nemac. Mislim da su kupci neki slovenački biznismeni. Oni mene još nisu platili “Olimpiju”.

o Šta ćete da radite?

 • Pa, čekaću da mi plate za „Olimpiju“. Imam u Sloveniji još pet projekata. Pokušaću njih da realizujem, da savladam slovenačku korupciju i spasem te poslove.

o Da li ćete, kao što ste nekada razmišljali, da kupite FK „Vojvodinu“ iz Vašeg voljenog grada Novog Sada?

 • Ne razmišljam više o tome, jer fudbalski klubovi u Srbiji imaju jako velike probleme.

o Da li ćete da pišete memoare o svom poslovnom uspehu u Americi i fudbalskom uspehu u Evropi?

 • To me mnogi pitanju. Kad razmišljam šta sam sve doživeo u životu. Odrastao sam bez majke, živeo na ulici, borio se, dao bih naslov toj knjizi sećanja „Moj put“. Mislim, mađutim, da još nisam za memoare.

o Imate još mnogo posla da uradite?

 • Sada trenutno idem kući u San Francisko da se odmorim.  Imam divnu porodicu, suprugu Gordanu, dve ćerke Sandru i Jasminu, zetove , dve unuke i jednog unuka. Gledaću prenose utakmica iz Katara i odmaraću se do pravoslavnog Božića.

    o Na kraju našeg razgovora recite mi gospodine Milane kakvu budućnost ima fudbal i kao sporta i kao biznisa?

 • Sjajnu. Postoje još prostori u kojima fudbal može da se razvija. To su, na primer, Kina i Indija, zemlje sa oko tri milijarde stanovnika. To će fudbal da učini još popularnijim sportom i biznisom!