Doček pravoslavne Nove godine u organizaciji Srpskog kulturnog društva Maribor

Doček pravoslavne Nove godine u organizaciji Srpskog kulturnog društva Maribor u hotelu Draš pod Pohorjem.

Doček oduševio preko 600 gostiju iz Štajerske i Koroške

Tekst i foto: JASMINA KRAPŠE

13. januara Pravoslavci smo dočekali Novu godinu po Julijanskom kalendaru. Tom prilikom u Mariboru se okupio zavidan broj naših članova, prijatelja društva, simpatizera i gostiju, koji su čuli za našu tradicionalnu organizaciju ovog, nama značajnog događaja.

Četvrti put po redu sabrali smo se u Hotelu Draš pod Pohorjem i njima poverili kulinarički deo našeg slavlja. Ovom prilikom želim pohvaliti izuzetan angažman ekipe ugostitelja pod rukovodstvom neumorne Katje Škerget, koji su svoj posao obavili veoma dobro.


Maribor: 14. januar – Posle Božičnih praznika kada je veliki broj Srba iz Štajerske prisustvovao verskim obredima u pravoslavnoj crkvi u Mariboru i dalje se nastavlja trend proslave pravoslavnih praznika. Doček Pravoslavne nove godine, koji je u petak 13. januara u hotelu Draš pod Pohorjem organizovalo Srpsko kulturno društvo Maribor, na čelu sa Jasminom Krapše, predsednicom društva  dokaz je da se pravoslavni vernici veoma brzo vraćaju svojoj crkvi i Pravoslavlju. Ni najoptimističniji članovi Srpskog kulturnog društva iz Maribora nisu mogli da veruju da će hotel DRAŠ u Mariboru biti premali da primi sve one koji su želeli da Pravoslavnu Novu godinu dočekaju zajednički.

Dvorana koja je bila pripremljena za goste Srpskog kulturnog društva prima 500 gostiju a ove novogodišnje noći primila je više od 600. Simpatije Slovenaca do Srba i srpske kulture sve su veće i zato su sve proslave koje organizuju Srpska kulturna društva po Sloveniji izuzetno posećena i to takođe od Slovenaca. Već desetak godina se Pravoslavna Nova godina slavi javno po svim većim slovenačkim gradovima pa čak i slovenačke televizijske i radio stanice posvećuju veću pažnju pravoslavnim praznicima

Pod njihovim krovom te noći skupio se izuzetno veliki broj  ljudi, željnih da u veselju sa nama  dočekaju pravoslavnu Novu godinu. Članovi Srpskog kulturnog društva Maribor ponosni smo i oduševljeni brojem ljudi, koji su nam ukazali poverenje i odlučili biti deo ovog glamuroznog događaja.  Sve ukupno bilo nas je  nešto više od 600  i slobodno mogu tvrditi, da u Sloveniji nigde nije bilo toliko ljudi na jednom mestu.

Za veselo raspoloženje i odličnu atmosferu po drugi put opravdano se pobrinuo XY band, koji su bili sa nama i 2020-te godine, pred epidemijom kovida -19.

Šest članova orkestra izvrstnog harmonikaša Dejana Ercega svira srpsku narodnu muziku, koju naši gosti najrađe slušaju, a pevači Danijela i Aleksandar u svom repertoaru imaju mnoštvo pesama, kojima su ispunili mnogo želja naših oduševljenih i raspoloženih gostiju.

Uz mnogo emocija pevalo se i igralo svo vreme, jer naše pesme jednostavno drže nas na nogama, pa je naš igrački podijum bio prazan samo za vreme večere. Brzi i dinamični ritmovi naših »kola« pobrinuli su se, da gosti uz dobru hranu koje je bilo u izobilju, bez brige popijemo i po neku čašicu više.

Želim istaći i to, da se sa nama raduju i proslavljaju i mnogi prijatelji Slovenci, koji dolaze svake godine sve više ali i predstavnici drugih narodnosti. Ove godine sa avtobusom dovezla se i grupa Slovenaca iz Murske Sobote, koji svoje oduševljenje nisu mogli da sakriju ni prilikom odlaska, kada su pitali kada će ponovo biti » neka čaga«. Naravno, uz obećanje da ih nećemo zaboraviti prijateljski smo se pozdravili sa  njima.

U našem društvu svi se zaista odlično osećaju, bez obzira na obrazovanje, narodnu ili versku pripadnost. I na tu činjenicu smo u društvu, koje već 24 godine deluje u duhu međukulturnog dialoga, posebno i opravdano ponosni.

Na kraju, pozivamo sve vas da nam se pridružite sledeće godine i da budete deo naše proverene priče. Po odzivima naših dragih gostiju i po  poslatim porukama zahvalnosti, već sada znamo da ćemo trebati veći prostor, za sve one koji će želeti da budu sa nama. Uz dobru hranu, raspoloženje i muziku koju ćemo prirediti, vidimo se kako mi to kažemo: « Tamo gde se srca spoje!« Srpsko kulturno društvo Maribor !