VLASTIMIR VUJIĆ „SATELIT“ I NOVO NASELJE ZAUVEK U SRCU!

Naš stalni dopisnik iz Mađarske Vlastimir Vujić šest godina bio fudbaler i trener današnjeg  člana Super lige Srbije – „Mladost GAT“ iz Novog Sada

           

Piše: Rade Bakračević, urednik “Štajerskih novic”

                        Najveća nagrada za tri decenije rada novosadske kompanije GAT d.o.o (vlasnika Dejana Slijepčevića) i pola veka postojanja FK „Mladost GAT“ iz Srpske Atine, svakako je ulazak fudbalera u Super ligu Srbije u sezoni 2022-2023. godine. Jubilej je uveličala i nedavno objavljena Monografija kluba (na 229 kolornih strana) – autora IGORA TODOROVIĆA – pod naslovom „OD KOMUNE DO PRVE LIGE, 1972-2022“, čija će zvanična promocija biti u toku februara.

                          Vrlo vredan kuriozitet koji povezuje Monografiju srpskog fudbalskog superligaša „Mladost GAT“ iz Novog Sada i „Štajerske novice“ je taj – što članova njene redakcije ima i medju uspešnim sportistima i trenerima! Naime, naš urednik iz Madjarske, VLASTIMIR VUJIĆ, bio je svojevremeno i fudbaler i trener (ovog) današnjeg superligaša čiji teren odvaja dva popularna dela Novog Sada – Satelit i Novo naselje.

                           Tim povodom pričamo sa prof mr Vujićem o delu njegove sportske karijere u ovom klubu u kojem je proveo šest  godina (prelepih, kako kaže!), dve kao igrač i četiri kao trener. O klubu u kojem je iznedrio jednu od najboljih generacija omladinaca u poluvekovnoj istoriji, generaciji s kojom je dva puta bio prvak Lige i jednom finalista omladinskog Kupa Jugoslavije (za teritoriju Vojvodine), dok je sa seniorima kluba po jednom bio polufinalista i finalista Gradskog kupa Novog Sada.

                              „Debitovao sam u dresu superligaša sa Novog naselja dok je bio bački ligaš, i to u gostima protiv prvoplasiranog „Fruškogorca“ iz Sremske Kamenice i odigrao – celu utakmicu! Pamtiću zauvek taj 19. maj 1985. godine  i sastav tima: KRSTIĆ – VUJIĆ, RAŠIDI – TURKOVIĆ, MIRNIĆ, LAZIĆ – JOVIĆ, JOVANOVIĆ, MILENKOVIĆ, DJUKIĆ i KALIĆ (trener je bio STEVAN SRDIĆ)!

U toj, prvoj sezoni, cilj nam je bio ligaški opstanak u čemu smo i uspeli, dok smo u narednoj izborili plasman u viši (područni) rang takmičenja! S obzirom, da sam uz Fakultet za Medije i Komunikacije završio i Fakultet Fizičke kulture i Sporta (odsek fudbal), klupski menadžment „Mladosti“ na čelu sa predsednikom VLADISLAVOM OTIĆEM mi je ponudio, a uz moj pristanak doneo i odluku – DA UZ IGRANJE PARALELNO RADIM NA FORMIRANJU SVIH MLADJIH SELEKCIJA! U TREĆOJ GODINI U KLUBU, POČELA JE (zvanično!) MOJA PRAVA TRENERSKA KARIJERA! – rekao nam je naš urednik iz Madjarske prof. mr Vlastimir Vujić, koji je rođen u Kuli, u matičnom srpskoligašu „Hajduku“ prošao je sve mladje kategorije, dok je na studijama igrao Univerzitetsku ligu Vojvodine i kao član univerzitetske reprezentacije Novog Sada dva puta je bio državni vicešampion SFRJ (na pvenstvima u Sarajevu, BiH i u Medulinu, Hrvatska!), a paralelno je stekao i zvanje Republičkog fudbalskog sudije.

                            I stalni dopisnik „Štajerskih novica“ iz Madjarske započeo je veliki posao u klubu. Skauting, selekciju, psihomotorička merenja, uvodjenje mladih igrača u programsko-plansku periodizaciju trenažnog procesa koju je forsirao… i, u prvoj godini zajedničkog rada omladinci „Mladosti“ bili su vicešampioni i polufinalisti Kupa Novog Sada, a u drugoj šampioni u Ligi i finalisti Omladinskog Kupa Jugoslavije (za terioriju Vojvodine).

NAKON TOGA, DVE SEZONE VUJIĆ JE BIO TRENER PRVOG TIMA DANAŠNJEG SUPERLIGAŠA SRBIJE U FUDBALU, NOVOSADSKE „MLADOSTI“ (koja je sa njim na klupi po jednom bila polufinalista i finalista Gradskog kupa Novog Sada). KURIOZITET JE DA JE TADA OD NJEGOVA 22 OMLADINCA 16 ZAIGRALO ZA SENIORSKI TIM, A NAJVEĆU SATISFAKCIJU DOBIO JE DECENIJU I PO KASNIJE KADA MU JE LEGENDARNI PREDSEDNIK KLUBA VLADISLAV OTIĆ (prilikom jednog susreta u Novom Sadu) DOSLOVCE  REKAO: „OD TVOG RADA U MLADJIM KATEGORIJAMA I DODATNOG SELEKTIRANJA KADETA I OMLADINACA – SENIORSKI TIM MLADOSTI ŽIVEO JE KASNIJE JOŠ PUNIH OSAM GODINA“!

                              „Još jedan vredan kuriozitet uvek će biti u mom pamćenju. Kao trener prvog tima Novonaseljana za dve sezone pobedio sam svih sedam ekipa koje su vodili nekadašnji fudbaleri novosadske Vojvodine. Najdraži su mi trijumfi „Mladosti“ protiv sremskokameničana čiji je „Fruškogorac“  tada trenirao i vodio Vladimir Trifunović (koji je bio i reprezentativac Jugoslavije!), potom Stamevskog (Čenejac iz Čeneja), Čedomira Mićovića (Sremac iz Čerevića)… – rekao nam je Vlastimir Vujić, koji je u medjuvremenu stekavši zvanje dopisnog člana Razvojne akademije Srbije (RAS), postao i akademik.

                                Za kraj razgovora poručio je:

                                „HVALA PREDSEDNIKU „MLADOSTI GAT“ DEJANU SLIJEPČEVIĆU I TRENERU LJUBOMIRU RISTOVSKOM (koga se sećam kao odličnog fudbalera drugoligaša Novog Sada koji je vodio vrhunski stručnjak Dragoljub Bekvalac) ŠTO SU ISPUNILI POLUVEKOVNI SAN SVIH GENERACIJA IGRAČA, TRENERA I ZAPOSLENIH U KLUBU I UVELI NAŠU „MLADOST“ U NAJELITNIJI RANG FUDBALSKOG TAKMIČENJA – SUPER LIGU SRBIJE. VOLEO BIH, DA KAO SVAKA EKIPA NAJSJAJNIJEG RANGA (koja vodi računa o svim segmentu svog poslovanja i konkurentnosti) NAPRAVI MEDIJSKU PREZENTACIJU POLUVEKOVNE MONOGRAFIJE KLUBA, POZOVE NAJZASLUŽNIJE, I TIME OVEKOVEČI ISTORIJU“!

                                   Nakon „Mladosti“, Vlastimir Vujić (koji je kao novinar-urednik bio stalno zaposlen u novosadskom NIŠJP „Dnevnik“), po pozivu, otišao je za profesora Fizičke kulture i sporta u Srpsku osnovnu školu i gimnaziju „Nikola Tesla“ u Budimpeštu (Madjarska). Već u prvoj godini rada osnovao je „Teslinu“ školu fudbala i za 28 godina sa kadetima i omladincima osvojio je ravno 20 trofeja – 9 puta je bio prvak „Eržebetvaroša“, pet puta šampion Budimpešte, tri puta viceprvak madjarske prestonice, jednom trećeplasirani na državnom prvenstvu i dva puta osvajač zemaljskog „Rakoci Ferenc“ kup.  Vrlo impresivno! I za ponos, i za  primer!