Razstava v avli Doma SeneCura v Radencih

Uporniki z razlogom

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

BESEDILO: FILIP MATKO FICKO

Radenci: 23. januar – Danes dopoldne je Milena Kovačič, predsednica pododbora Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje v razstavni avli Doma SeneCura v Radencih postavila pregledno razstavo o nalogah in izvedbi vseh potrebnih stvari v zvezi s pripravami ter samo vojno za Slovenijo leta 1991.

 Postavljenih je 13 plakatov o vlogi policije ter vlogi TO. Poleg tega so še štiri plakati o sami vojni v Gornji Radgoni. Razstava v avli Doma SeneCura bo na ogled 14 dni.

Ob 13.30 je o razstavi spregovorila direktorica Doma SeneCura, Jasmina Drobec, za tem pa je predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje, Drago Ribaš predstavil vse pomembne dogodke iz vojne za Slovenijo: od smrti predsednika Tita, znamenite seje ZKJ leta 1985, priprave in izvedba samostojnosti države Slovenije, nalogah Maneverske strukture narodne zaščite, vse do konca vojne, leta 1991.

Drago Ribaš je predstavil vse pomembne dogodke iz vojne za Slovenijo.

Vojna za Slovenijo, znana tudi kot desetdnevna vojna ali osamosvojitvena vojna, se je uradno začela 27. junija 1991. Končala se je 7. julija s podpisom Brionske deklaracije. V vojni za Slovenijo je slovenskim silam uspelo ustaviti napad jugoslovanske vojske in tako ubraniti neodvisnost slovenske države.

Slovenija je samostojnost in neodvisnost razglasila 25. junija 1991 zvečer in takoj začela prevzemati dejansko oblast (carina, letališča in mejni prehodi).

Poleg tega je pozval posameznike, če prispevajo svoj delež k omenjeni razstavi, posebno ob ogledu.