MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: „Najproja“ od jedan i po metar

„Proju sa najvećim prečnikom od jedan i po metar umesila je Zorica Milosavlјević iz Medveđice“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nakon održanih  Miholјskih susreta sela u Žagubici, manifestacije koju je utemelјio zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem i koja se održava treću godinu. Proteklog vikenda bogat celodnevni program u selu Medveđica, najmanjem naselјenom mestu Žagubičke opštine, počeo je izborom „najproje“ i „najsira“. Komisija na čelu sa Radovanom Subinom, vitezom kulinarstva i međunarodnim sudijom za ocenjivanje jela, pića i kolača, vrednovala je kvalitet i za najbolјu proju, od izloženih 15, nagradila je Stanu Zarić.  Proju sa najvećim prečnikom od 146 centimetra umesila je Zorica Milosavlјević, dok je najveće parče sira 42 x 43 centimetra pripremilo Udruženje žena „Homolјke“ iz Žagubice. 

Foto: MBS, M.O.-A.H.

Odmah nakon ocenjivanja posetioci su bili u prilici da degustiraju ove specijalitete i uvere se u njihov ukus, miris i slast. 

Tik pored gastronomskih đakonija odvijali su se megdani u narodnom višeboju koji iziskuje naročitu snagu i izdržlјivost – bacanje kamena s ramena, nadvlačenje na brvnu, penjanje uz konpac, nadvlačenje konopca i trčanje u džaku.

U zaboravlјenoj staroj, a sada oživlјenoj disciplini – guranje zaprežnih kola pobedio je Zoran Grujić, a izabran je i najbrži vodonoša, zatim najveštiji momak u guranju bureta i guranju točka. 

U oštroj konkurenciji po sunčanom danu birao se i najuređeniji i najmaštovitiji štand, a najveći aplauz tog dana čuo se na dodeli nagrade za najduži polјubac koja je otišla je u ruke Tatjane i Siniše Vukovića

Kulturno – umetnički program, vlaške i srpske igre predstavili su svi ansambli opštine Žagubica, a u blizini pozornice, svoje suvenire, nošnju, sirupe, med, pekmeze i još mnogo drugih đakonija nudili su na štandovima brojni izlagači.

Manifestacija je završena veličanstvenim kolom svih učesnika i gostiju – više od hilјadu lјudi spontano se uhvatilo za ruke zaigravši na livadi, u okruženju stoletnih šuma. 

Prošle nedelјe Miholјske susrete priredio je i Gadžin Han u dva svoja sela – Gornjem i Donjem Dušniku. Tu su selјani odmeravali snage u gađanju lukom i strelom, obaranju s debla, penjanju uz stablo, a jedna od zanimlјivih disciplina bila je gađanje sekirom u metu.

Prethodnih dana avgusta Miholјski susreti organizovani su i u selima Žitišta, Kikinde, Vrnjačke banje, Trgovišta i Majdanpeka a za naredni vikend organizatori manifestacije, koju sredstvima Ministarstva za brigu o selu ove godine priređuje 95 opština i gradova Srbije, najavili su bogat program u Subotici, Kovačici, Bolјevcu, Kikindi, Merošini, Kuli i Kruševcu.

Sudeći po prethodnim i ovaj vikend biće uzbudlјiv i šaren, uz tradicionalne ukuse i note, za mnoge pobednički a za ostale svakako vredan pamćenja, kaže se u saopštenju za javnost Ministarstva za brigu o selu Vlade Srbije.