MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Uspešna zadruga, živo selo!

„Mali i usitnjeni posed u proseku 5,4 hektara, kakav je u Srbiji, nameće potrebu za udruživanjem u zadrugu kao najprimereniji oblik ekonomske organizacije, koji omogućava da polјoprivrednici postanu uspešni robni proizvođači, istakao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, otvarajući u Baču „Treću zadružnu školu Bač – Bački Gračac – Doroslovo 2023.“ i dodao:

„Zadruge su nužnost opstanka sela, mislim, pre svega, na evropski model zadrugarstva koji je danas prisutan u Srbiji. A praksa potvrđuje da svuda gde postoje uspešne zadruge i sela su živa – sa bogatim kulturnim i sportskim životom“, istakao je Krkobabić.

Foto MBS: Ministar Milan Krkobabić sa saradnicima

U ime organizatora, dobrodošlicu polaznicima Treće zadružne škole poželela je mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, koja je govorila o primerima uspešnih zadruga AP Vojvodine, među kojima ima i takvih koje bi poželele mnoge razvijene evropske zemlјe.

Skupu su se obratili i Miloš Vuković, direktor zemlјoradničke zadruge „Zadrugar“ Bač, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine i Petar Samolovac, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine.

Na okruglom stolu „Stanje i izazovi u polјoprivredi i zadrugarstvu“ svoje stručne poglede saopštili su profesori Novosadskog univerziteta: Žarko Ilin, Vitomir Vidović i Aleksandar Sedlar.

Učesnici i gosti Treće zadružne škole obišli su zemlјoradničke zadruge: „Zadrugar“ Bač,  „Agrolika“ Bački Gračac  i „Nagy ret“ Doroslovo, javlja Služba za odnose s javnošću Ministarstva za brigu o selu Vlade Srbije.