Častno gostovanje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu

Častno gostovanje na Frankfurtskem knjižnem sejmu je uspeh za Slovenijo.

Nemcija, Frankfurt. Frankfurtski knjizni sejem 2023. Predsednica republike Natasa Pirc Musar in ministrica za kulturo Asta Vrecko sta si ogledali stojnice ter razstavo.

Frankfurt na Majni, 18. oktober 2023 – Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes zaključila obisk v Frankfurtu. Ogledala si je razstavni prostor in se srečala s predstavniki slovenskih založnikov, ki skupaj z našimi literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci sodelujejo pri predstavitvi Slovenije na tem pomembnem svetovnem prizorišču za založnike in knjigoljubce.

Zelo vesela in ponosna sem, da sem imela danes priložnosti obiskati tudi stojnice slovenskih založnikov in Javne agencije Republike Slovenije za knjigo,« je vtise strnila predsednica republike in ob tem izpostavila porast števila prevodov slovenskih del v tuje jezike – pred leti smo prevedli nekaj deset del letno, danes pa se število približuje dvestotici, kar potrjuje prepoznavnost slovenskih avtorjev v tujini in zanimanje zanje, to pa bo dodatno spodbudila tudi priložnost, ki jo je Slovenija dobila v obliki častnega gostovanja na Frankfurtskem knjižnem sejmu in mednarodne pozornosti, ki je bo s tem deležna. »To je res izjemen uspeh slovenskega založništva, predvsem pa je to izjemen uspeh slovenskih pisateljic, pisateljev, pesnic in pesnikov,« je dejala predsednica Pirc Musar, ki je obiskala tudi razstavo slovenskih ilustratorjev.

»Frankfurtski knjižni sejem in naše častno gostovanje je nedvomno uspeh za Slovenijo,« je poudarila.

Včeraj je bila predsednica Republike Slovenije slavnostna govornica na uradnem odprtju jubilejnega 75. Frankfurtskega knjižnega sejma, obiskala pa je tudi slovenski paviljon ter se udeležila sprejema, ki ga je ob odprtju sejma priredilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Zgodaj popoldan pa je skupaj s člani slovenske delegacije obiskala Mestno hišo, kjer je Mike Josef, župan mesta Frankfurt na Majni, priredil sprejem v počastitev odprtja knjižnega sejma in visokih predstavnikov letošnje častne gostje.

Status častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma je največja priložnost za predstavitev slovenske kulture in ustvarjalnosti doslej. V ospredju programa gostovanja Slovenije in predstavitve naše ustvarjalnosti so poezija, filozofija in poglobljeno branje, ki poudarja pomen branja knjig v dobi digitalizacije.

Predsednico Republike Slovenije so v Frankfurtu spremljali ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade dr. Kaja Širok in državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve mag. Marko Štucin.

Foto: Katja Kodba/STA.