TRI SRCA ZA OZELENITEV POGORIŠČ V DALMACIJI

Urednik: Rade Bakračević

Radenska Adriatic podprla največjo evropsko prostovoljsko akcijo pogozdovanja

Ekipa Radenske Adriatik

Radenci / Zagreb, 17. oktober 2023 – Minuli konec tedna je na Mosorju, kraški planoti med Splitom in Omišem, potekala 37. Boranka: največja evropska prostovoljna akcija sajenja drevesnih sadik na območjih, ki so jih prizadeli požari. Akcija, ki jo od leta 2018 koordinira Zveza tabornikov Hrvaške, je letos potekala že četrti zaporedni vikend, v šestih letih pa skupno povezala več kot 10.500 prostovoljcev iz Hrvaške in tujine. Med zvestimi podporniki akcije pogozdovanja je tudi Radenska Adriatic, ki bo letos že četrto leto zapored, posadila 10.000 dreves v Sloveniji in 10.000 na Hrvaškem.

Na akciji se je zbralo več kot 250 prostovoljcev

V 37. akciji Boranke se je na planoti Mosor zbralo 250 prostovoljcev – večinoma srednješolcev, študentov in tabornikov iz Splita in okolice. Med njimi je bila tudi 11-članska ekipa Radenske Adriatic, ki je glavni podpornik Boranke.

Boranka in Radenska

»Boranka je čudovit projekt, ki smo ga prepoznali pred štirimi leti in od takrat skupaj pogozdujemo pogorela območja Dalmacije. Lepo je videti, kako akcija povezuje mlade prostovoljce in vzgaja nove generacije varuhov gozdov. Več kot ponosni smo, da lahko na ta način vračamo naravi,« je povedal Marián Šefčovič, predsednik uprave Radenske Adriatic, kjer so že od nekdaj tesno povezani z naravo.

Mladi pri sajenju dreves

V akciji pogozdovanja, ki je kar prekipevala od mladostnega optimizma, so udeleženci pod strokovnim vodstvom hrvaških gozdarjev poskrbeli za obnovitev mešanega gozda, ki ga na območju sestavljajo hrast, ciprese, bor in druge drevesne vrste. Z novo zasajenimi sadikami in semeni se je skupno število posajenih dreves v šestih letih povzpelo nad 130.000. S tem je Boranka postala največja evropska prostovoljna akcija pogozdovanja pogorišč in sijajen primer, kako se lahko pri obnovi narave povežejo številni prostovoljci, organizacije in podjetja.

Mladi, združeni v akciji pogozdovanja

»Ekipa je bila izjemna, delo dobro organizirano in občutek, ko zasadiš prvo drevo na takem terenu in doprineseš svoj del k boljšemu jutri, nepozaben,« je dodala Natalija Kreft, ki se je kot del ekipe Radenska Adriatic udeležila sajenja dreves, ob tem pa poudarila pomen trajnostnih principov delovanja podjetja.

Sajenje sadik na Mosorju

Ena izmed pomembnih aktivnosti Radenske Adriatic je prav skrb za gozdove, ki jih želijo ohraniti mogočne za bodoče generacije. K temu spodbujajo tudi splošno javnost s kampanjo za nakup Radenske v stekleni embalaži ter ozaveščanjem o sklepanju kroga trajnosti z odgovornim vračanjem embalaže. V sklopu kampanje so oblikovali tudi zavezo, da bodo letos, že četrto leto zapored, posadili 10.000 dreves v Sloveniji in 10.000 na Hrvaškem.

Srčno za jutri: zaveza trajnosti, ki raste

V Radenski je skrb za okolje in ljudi že od nekdaj ena od ključnih prioritet. Ob rastočih okoljskih izzivih ter vlogi, ki jo ima podjetje na trgih Adriatic regije, so v letu 2020 tudi formalno sprejeli zaveze trajnosti, ki so rezultat dolgoletnih prizadevanj in odgovornega načina dela v skupini podjetij. Radenska od tedaj vodi tudi akcije pogozdovanja in je do danes posadila že več kot 60.000 dreves.