MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Od početka akcije naselili smo jedno veliko selo

Jedna trećina podnosilaca prijava i dalјe ide iz grada u selo. Ako pitate ove mlade lјude oko mene čućete da imaju i po 20 godina i živeće u selima širom Srbije. Imamo još dva dana, konkurs je bio  otvoren 2023. godine do 1. novembra, a ukupan broj dodelјenih kuća biće 2650. Ono što je važno da naglasimo je da ovaj program dodele sredstava za kupovinu seoskih kuća za naše mlade nastavlјamo odmah početkom sledeće godine“, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisavši u Palati Srbija još 120 ugovora za kupovinu kuća na selu i dodao „Broj novih stanovnika približava se broju od 10.000, što je ravno jednom velikom selu Srbije ili jednoj prosečnoj opštini“.

Foto MBS – Miloš Obradović

Jelena Stepić, profesor matematike u zrenjaninskoj tehničkoj školi živeće blizu roditelјskog doma u Srpskom Itebeju u opštini Žitište „Ostajem u svom selu i tu planiram da stvaram porodicu. Drago mi je što moja kuća ovog puta ima najveću okućnicu, baviću se ratarstvom i povrtarstvom, a moji će mi svakako pomoći“.

Najviše novih seoskih kuća danas su dobili Sombor – 14, Nova Crnja – 9, Novi Kneževac i Bečej – 8, dok u ostalim delovima Srbije prednjače Pirot i Golubac. Najtraženije selo je ovog puta Banatsko Aranđelovo u koje će se doseliti pet porodica, među kojima i bračni par sa osmoro dece.

Zamenik predsednika komisije, agroekonomista Milan Prostran istakao je vidlјive rezultate posle nepune tri godine „Ovaj program ima strateško – razvojni karakter po ugledu na svetske programe, stručno – naučni karakter uz podršku SANU i pre svega vanpolitički karakter.“

Anđela Urošević i Srđan Pantić čekaju bebu i živeće u selu blizu Paraćina „Ovaj konkurs je bila za nas odskočna daska. Mislim da je važno za svakog da se osamostali, da ima svoj krov nad glavom i svoje parče hleba. Planiram da otvorim salon lepote, a suprug i ja ćemo se svakako baviti polјoprivredom.“, rekla nam je Anđela.

Dobitnici kuće u selu kod Bečeja Daliborka i Dušan Vujčin bili su iskreni „Sve koje znamo morali su da uzmu kredit da bi kupili kuću, a mi smo svoju dobili i to čini mi se preko noći. Zahvalni smo Ministarstvu za brigu o selu, naš san se ostvario“, rekao nam je Dušan.

Najjeftinija kuća ovoga puta koštala je 480.000 dinara i nalazi se u somborskom selu Bezdan, a dobitnici najveće kuće od čak 346 kvadrata sele se u Srpsku Crnju, gde će moći da sade i gaje na više od 19 ari placa.piše u saopštenju Ministarstva za brigu o selu Vlade Srbije.