MARTINOVANJE V MARIBORU

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE

MARIBOR: 11. november – Vinogradniki in vinarji danes zaznamujejo martinovo, praznični čas, ki pomeni simboličen konec njihovega truda v vinogradu, mošt pa se spremeni v vino. Največje praznovanje,  pa se je že v petek začelo v Mariboru.

Na Trgu Leona Štuklja se je danes (sobota 11. novembra) odvijala velika Martinova zabava s tradicionalnim krstom mošta, stojnicami z mladim vinom in domačo kulinariko.

Ob 11. uri in 11 minut so se skozi mestno jedro sprehodili malečniški brači, 13. mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer in gospodar najstarejše trte, župan Mestne občine Maribor.

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god svetega Martina zaznamujejo z organizacijo družabnih, etnoloških in športnih prireditev, ki se vrstijo ta konec tedna. Dogajanje tradicionalno spremlja krst mladega vina, prav tako ne manjka najznačilnejše kulinarične ponudbe.

Največ ljudi vsako leto privabi največje javno martinovanje v Mariboru, ki letos poteka dva dneva in na dveh lokacijah. V petek se je začelo s predstavitvami vinarjev na Koroški cesti, kamor je kljub slabšemu vremenu prišlo ogromno ljudi.