Festival podjetništva na Brdu pri Kranju

Festival podjetništva v znamenju sporočil:  

SBC_2.festival podjetništva1_foto-BarbaraReya

Pospešeno izgubljamo mlade, ambiciozne ljudi, namesto da bi jih privabljali. Slovenija mora spremeniti logiko jemlji in troši v logiko podpiraj in potem kasiraj. Bolj kot se izogibamo reformam, bolj prelagamo probleme na naslednja leta.  

SBC_2.festival podjetništva2_foto-BarbaraReya

Ljubljana – Na Brdu pri Kranju danes poteka osrednji dogodek Festivala podjetništva, ki se  ga udeležuje več kot 500 najboljših slovenskih podjetnikov in drugih gostov. Panelne  razprave se osredotočajo na priložnosti, ki jih ima Slovenija za doseganje večje  konkurenčnosti, dodane vrednosti in močnejše regijske povezanosti pri doseganju  homogenega, policentričnega razvoja države.  

SBC_2.festival podjetništva3_foto-BarbaraReya

Vodstvo SBC – Kluba slovenskih podjetnikov je komentiralo aktualne razmere v državi:  »Slovenijo je v zadnjih letih doletelo kup kriz. A poznamo države, ki so krize predelale  bistveno bolje od naše in se iz vseh teh kriz tudi nekaj naučile. Pri nas pa smo iz krize v  krizo slabši in dolgoročno manj konkurenčni, je dejal Joc Pečečnik, predsednik SBC – Kluba  slovenskih podjetnikov.  

SBC_2.festival podjetništva4_foto-BarbaraReya

»Zato smo v klubu prepričani, da moramo kot družba skupaj poiskati rešitve, ki bodo  Sloveniji pomagale. In podjetniki smo pripravljeni pomagati in ponuditi svoje znanje in  izkušnje, saj to razumemo tudi kot našo odgovornost do ljudi, družbe in okolja,« je  poudaril Pečečnik.  

Poleg najboljših slovenskih podjetnic in podjetnikov so na festivalu prisotni tudi minister za  gospodarski razvoj, turizem in šport Matjaž Han, predsednik KPK dr. Robert Šumi, župani  slovenskih občin in drugi uspešni posamezniki.  

SBC_2.festival podjetništva5_foto-BarbaraReya

Izgubili smo kontrolo nad tem, koliko ustvarimo in koliko porabimo 

SBC_2.festival podjetništva6_foto-BarbaraReya

»Tako kot delamo sedaj, ko smo povsem izgubili kontrolo nad tem, koliko ustvarimo in koliko  porabimo, je fiskalno nevzdržno, človeško gledano pa neodgovorno. Zato izogibanje reformam, ki  so v Sloveniji akutno nujne, pomeni, da probleme prelagamo na prihodnja leta. Pokojninska,  zdravstvena, davčna in šolska reforma so nujne, če želimo kot družba postati spet konkurenčni in  razvojno usmerjeni. Mikro prijemi ne bodo prinesli želenih uspehov. To je tako, kot bi se bolnika z  rakavimi metastazami lotili z zdravljenjem z zeliščnimi čaji. Tako to ne gre,« je dejal Joc Pečečnik.  

Ko ustvariš, lahko deliš, in ne obratno 

Po besedah podpredsednika SBC Igorja Akrapoviča Slovenija pospešeno izgublja privlačnost za  tuje naložbe, kar je še slabše, pospešeno izgublja privlačnost za naše ljudi, mlade, izobražene in  ambiciozne. »In ne, ne selijo se samo v države z nižjimi davki, ampak v države, kjer je vzdušje bolj  naklonjeno ljudem, ki želijo delati. Če ne bomo spremenili razmišljanja, ki pa gre vedno od zgoraj 

navzdol, bomo postali oaza podizvajalcev; slabo plačanih in globalno nepomembnih,« je dejal  lastnik podjetja, ki je v svetu vodilno pri izdelavi izpušnih sistemov.  

»Zato predlagamo, da država obrne logiko, ki je zdaj taka: jemlji in troši; v logiko: podpiraj in  potem kasiraj. Naj država ne razmišlja samo o tem, kje vse bi še obremenila gospodarstvo in v  končni fazi posameznike in potem ta denar nekontrolirano trošila. Raje naj sprejme ukrepe, ki  bodo kratkoročno in srednjeročno omogočali večji zagon gospodarstva, potem pa, ko se bo to  prelilo v višje davke, to dodano vrednost pretvori v učinkovit državni servis,« je povedal Pečečnik.  

»Ko ustvariš, lahko deliš, in ne obratno. Vse države, ki prosperirajo, delujejo na takšni osnovi.« 

Po besedah Igorja Akrapoviča omogočajo člani SBC več kot 22 tisoč delovnih mest, imajo  nadpovprečno dodano vrednost na zaposlenega, pri svojem delovanju upoštevajo pravila  odgovornega ravnanja v razmerju do vseh deležnikov: do zaposlenih, poslovnih partnerjev,  lokalnega okolja in države. »Predstavljajo pomembne motorje gospodarskega razvoja na lokalni  in regionalni ravni. Slovenska javnost nam zaupa, ker mi ne govorimo veliko, ampak delamo in se  dokazujemo skozi rezultate, ki se jih da izmeriti in prešteti,« je dejal.  

Za večjo moč odločanja občin  

Joc Pečečnik je izpostavil zavezništva, ki jih je klub letos vzpostavil z župani v okviru regijskih  obiskov. »Prepričani smo, da lahko okrepljeno sodelovanje med najboljšimi slovenskimi  podjetniki in župani obrodi spremembe v smeri decentralizacije in močnejšega regijskega  sodelovanja. Načrtna centralizacija v zadnjih desetletjih že kaže številne negativne posledice.  

Upravljanje države je zahteven in zelo nehvaležen posel, a lažje gre, če si znaš ustvariti zaveznike  in če znaš iskati rešitve v dialogu z njimi, ne pa v monologih pred TV kamerami, je dejal Pečečnik. 

»Zato najboljši slovenski podjetniki, ambasadorji našega gospodarstva, kot nam radi priznajo tudi  v vladi, že ves čas ponujamo roko sodelovanja. Ponujamo naše znanje, da zmanjšamo zaostanek  za najboljšimi in najuspešnejšimi družbami. Ne domišljamo si, da imamo v rokavu čudežne  recepte, smo pa prepričani, da brez nas rešitve za prihodnost niso mogoče. 

Na odru najboljši podjetniki 

Na panelnih razpravah med drugim sodelujejo Sabina Sobočan (Varis Lendava), dr. Marko  Bitenc (Kirurgija Bitenc), Blaž Brodnjak (NLB), Branko Roglić (Orbico), Andrej Ržišnik (Ržišnik  Perc), Zdravka Zalar (SmartIS), dr. Peter Verlič (župan občine Grosuplje), Damian Merlak (Alpinia), Kristina Kočet Hudrap (Tiko Pro), Tomaž Lah (Nektar Natura), Tomaž Bizjak (ReCatalyst, slovenski startup leta 2023) in Uroš Mlakar (Naturalica Foods).  

Na zadnjem, četrtem panelu se bo Joc Pečečnik v pogovoru 1 na 1 (preko Zooma) srečal z  nekdanjim lastnikom Agrokorja Ivico Todorićem. V središču pogovora bo širše regijsko  povezovanje in krepitev lokalnih oskrbnih verig ter priložnosti, ki izhajajo iz tega za države, kot sta  Slovenija in Hrvaška. 

Teden dni praznika podjetništva po vsej državi 

V okviru festivala se bo do konca tedna zvrstilo skupno 50 dogodkov. Članice in člani SBC bodo po  vsej državi k sebi povabili mlade in jim pokazali zanimiv in dinamičen poklic podjetnika, način dela  v podjetjih in najboljše rešitve, ki so jih razvili. V tem tednu se bodo odvijala tudi podjetništva  srečanja v podjetniških kavarnah po devetih mestih in krajih. Podjetnice in podjetniki bodo  odstirali zanimivosti s svoje podjetniške o poti, od začetkov do prvih uspehov, poslovnih lekcij in  tega, kaj jih vodi na poti uspešnega delovanja.  

Zahvaljujemo se partnerjem, ki so nam omogočili izvedbo Festivala podjetništva 2023: Elektronček  Group, NLB d.d., Kovis Group, Business Solutions d.o.o., LabCore d.o.o., Spirit Slovenija, Ministrstvo za  gospodarstvo, turizem in šport, Akrapovič d.d., iVent, Dun & Bradstreet d.o.o., Lumar d.o.o., Tiko Pro,  Prigo d.o.o., Vizija Računovodstvo d.d., Abelium R&D d.o.o., Labena d.o.o., Kozmetika Afrodita d.o.o.,  GoGreen, Surf d.o.o., Vrtko d.o.o., Džungla Plants d.o.o. 

O SBC – Klubu slovenskih podjetnikov 

SBC – Klub slovenskih podjetnikov je nastal leta 2014 in združuje več kot 430 članov,  lastnikov uspešnih slovenskih podjetij, ki poslujejo nadpovprečno in so do poslovnih  rezultatov prišli z lastno idejo, znanjem in trudom ali kot nasledniki družinskih podjetij. Člani  SBC omogočajo več kot 22 tisoč delovnih mest in dosegajo več kot 63 tisoč evrov dodane  vrednosti na zaposlenega.