MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU U ŽAGUBICI: Opredeljenje za opstanak i ostanak

„Žagubica i Homolјe u celini su jedinstven i prepoznatlјiv deo Srbije. Sve više lјudi se opredelјuje da ovde ostane. U tome moramo da nastavimo da ih ohrabrujemo, konkretno kao i do sada – novi putevi, vodovod i kanalizacija, nova radna mesta ali i okretanje onome po čemu je Homolјe karakteristično, a to su porodična gazdinstva, zadruge, etno turizam i njihovi prepoznatlјivi proizvodi“, poručio je ministar Milan Krkobabić nakon radne posete Žagubici u Braničevskom upravnom okrugu. 

Sastavši se sa čelnicima opštine ministar je obišao porodicu Dervišević iz Laznice koja je dobila kuću sa okućnicom preko Programa Ministarstva za brigu o selu. Jelena i njena osmogodišnja ćerka Ana su se posle života u zajednici sa Jeleninim roditelјima, bratom i njegovom porodicom, preselile u samo svoj dom. Slobodu, komfor i sreću pronašle su u kući od 90 kvadrata, a Jelena je nastavila da se bavi polјoprivredom.  Osim njih, još dve familije iz Žagubice su od početka programa dobile bespovratna sredstva i rešile stambeno pitanje. „Teški dani su iza mene. Razmišlјala sam da se odselim kod sestre u Italiju i da nije bilo ove pomoći države, sigurno bih tako i učinila. Sada imam svoj krov nad glavom i vidim budućnost ovde za sebe i svoje dete“, rekla je Jelena.

Preko drugog Konkursa Ministarstva za brigu o selu, 2018. godine, žagubička Zemlјoradnička zadruga „Homolјemed“ koja i danas uspešno posluje, dobila je 15 miliona dinara za nabavku opreme za razvoj pčelarske proizvodnje. Ministar je sa svojim saradnicama danas ponovo obišao zadrugu i uverio se da ona sve bolјe radi i dobija čak i međunarodna priznanja. 

                    Foto: MBS –Miloš MIŠKOV

Nakon toga, Krkobabić je zajedno sa meštanima žagubičkih sela učestvovao u vožnji na redovnoj seoskoj liniji kojom odnedavno saobraća minibus koji su lane dobili preko Programa Ministarstva za brigu o selu.  Opština Žagubica je uz još 60 jedinica lokalne samouprave korisnik bespovratnih sredstava za nabavku ovog prevoznog sredstva za seosko stanovništvo. Besplatan prevoz je počeo da funkcioniše, uspostavlјene su redovne linije, a koriste ga i sportisti da iz svojih sela stignu na trening ili takmičenje.

„Lokalna samouprava se trudi da aktivno učestvuje u zadovolјavanju potreba svog stanovništva, ulažemo u infrastrukturu ali izlazimo u susret i za sve drugo što je u našoj moći. Zahvalni smo Republičkoj Vladi i Ministarstvu za brigu u selu na svim programima koje realizuju za razvoj naših sela, pobolјšanje uslova života i ostanak stanovništva u seoskim sredinama“ izjavio je Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubica.

I četvrti program ovog ministarstva realizovan je na Homolјu. Sredinom avgusta ove godine više od 3.000 posetilaca uživalo je, takmičilo se i družilo u Medveđici na manifestaciji Miholјski susreti sela, koja se već tradicionalno treću godinu organizuje u selima širom Srbije. (B.G.)