KOSOVO SE ILEGALNO NAORUŽAVA

Lični stav

  • KOStagon je poslao u Banja Luku svoje ratne lovce da nadleću Srbe, a u Prištinu bi da šalje antitenkovske rakete protiv Srpske vojske.  Albance ilegalno naoružavaju Turci, Nemci, Italijani, Britanci, Belgijanci i Amerikanci

Piše: Marko Lopušina

      Nije slučajno da SAD izvode svoje ratne igra u vreme kada srpski narod slavi svoju nezavisnost i slobodu. Na Dan državnosti Republike Srpske 9. januara američki Pentagon je poslao svoje ratne lovce da nadleću Banja Luku i Srbe. Pre nego je zvanični Vašington poslao svoje borbene avione na Banja Luku američki ambasador Majkl Marfi u BiH uputio je javno pretnju svima koji slave Dan državnosti. 

        To su u međuvremenu učinili svi američki saradnici od Albanaca i Bošnjaka preko nekih Crnogoraca i Srba do Hrvata. Vašington je smatrao da su pretnje srpskom narodu bile blage ili neefikasne, pa su na Srbe poslali svoju ratnu avijaciju.

      Dva dana kasnije 11. januara, dok su Srbi još bili u božićnom raspoloženju, a pripremali se za doček Srpske nove godine, američki Stejt department odobio je potencijalnu prodaju Prištini 246 raketa „džavelin“ za procenjenu vrednost od 75 miliona dolara. Tu vest je Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije lično preneo američki ambasador Kristifor Hil. Čelnici tzv. države Kosovo su potvrdili da je ova vrsta naoružanja deo plana tranzicije takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova. 

      Ove američke rakete napadaju metu odozgo, a zatim udara u mesto gde je oklop najslabiji. Rakete se ispaljuju s ramena i automatski se navode do mete posle lansiranja. To dozvoljava onome ko ispaljuje raketu da nađe zaklon i da izbegne protivudar. Sistem “džavelin” je namenjen za uništavanje modernih tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i niskoletećih helikoptera. Domet je do 4.000 metara. Može da se koristi iz unutrašnjosti objekata ili bunkera. Vojska SAD poseduje oko 50.000 ovih projektila i 12.000 lansirnih jedinica. SAD su poslale Ukrajini 2.000 protivtenkovskih raketa ovog tipa

      Američki ambasadori u BiH i u Srbiji nisu pominjali srpski narod i opasnost po Srbe, ali se orećutkivanjem te činjenice poslala poruka da srbovanje nije dozvoljeno, da su SAD i njeni saveznici u srpskom okruženju spremni da oružjem interveništu protiv Srbije, Srpske i Srba.

       Predsednik Srbije je rekao Kristiforu Hilu da je vest koju mu je preneo iz Vašingtona “veliko razočarenje za Srbiju”, ali da će naša zemlja, zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

        Američka kongresmenka Klaudija Teni, član Srpskog kokusa iz Vašingtona oštro se usprotivila odluci Stejt departmenta o prodaji protivtenkovskih raketa “džavelin” tzv. Kosovu:

      – Odluka Pentagona o prodaji naoružanja lažnoj državi jako opasna naročito sada kada tenzije raste. Pristanak Stejt Departmenta da pošalje rakete “džavelin” na Kosovo je neverovatno zapaljiv, posebno dok su tenzije već pojačane na Zapadnom Balkanu. Ova odluka samo doliva ulje na vatru i čini verovatnijim da izbije sukob. Dalje, ova odluka nagrađuje tzv. Kosovo dok ono nastavlja da ignoriše prethodne međunarodne obaveze. Slanje dodatnog oružja neće dovesti do mira. 

         Jasno je da ovakvim ponašanjem SAD krše Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima i svoje političko obećanje da se “zalažu za stabilnost u Srbiji i Zapadnom Balkanu”. Zapravo SAD već decenijama insistiraju na stvaranju svoje vojne pozicije na Balkanu, na Kosovu i u Bosni, na naoružavanju svojih saveznika Albanaca i Bošnjaka, kako bi jačali politički i vojni pritisak na Srbiju, Srpsku i srpski narod na Balkanu.

        SAD pokušavaju da spreče razvoj Srbije i Srpske, posebno njihovu saradnju sa Rusijom. Američki poredsednik Džo Bajden je tu skoro bez uvijanja, otvoreno izjavio kako je za Srbiju „neodrživo nastaviti dobre odnose sa Rusijom jer je napravila haos u pola sveta, izazvala ogroman probleme svima, zaoštrila izbore i svima jasno stavila do znanja šta treba da rade”. 

      Bajden koji je bio žestoki albanski lobista u SAD, pokušava kao predsednik da Vašington prikaže kao čuvara demokratije, SAD kao veliku naciju, koja vodi svet, ali neće da čuje za drugačije političko mišljenje ili ponašanje osim svoje.

     Analitičar Zoran Avramović iz Beograda kaže da američka politička elita bezgranično veruje u svoj pogled, stav, ocenu.

–        Apsolutno je uverena da je istina njeno vlasništvo; činjenice, pojmovi, međunarodne pravne norme je ne obavezuju. To se opravdava ratovima širom sveta zarad „sopstvene nacionalne bezbednosti”. Rešenje srpskog pitanja za „svetionik sveta” je da on bude osa oko koje se okreće srpska država i nacija i da prihvati učinak NATO agresije.

      Posebno su karakteristični stavovi američke političke elite prema čuvanju svetske demokratije. Amerika na samoumišljeni način predvodi borbu protiv „neprijatelja demokratije” i neizvesne budućnosti.

        Samoproglašenog mesiju stvarnost ne obavezuje. Tobože pravda je isključivo na njihovoj strani, oni su lučonoše prave demokratske misli i prakse. Druge, manje, nevelike nacije treba samo da slede „veliku naciju”. U borbi protiv „neprijatelja demokratije”, a on se u svakom vremenu pojavi po želji čuvara demokratije, koriste se verbalna ali i vojna sila. Tamo gde je protivnik jak – verbalna agresija, a gde je slab – bombardovanje – tvrdi Zoran Avramović.

     Srpski narod je pretrpeo američko bombardovanje 1944. godine na Vaskrs, zatim 1994, u BiH i 1999. u Srbiji i Crnoj Gori. Sada se danas opet igraju oružjem. Svoju vojnu bazu Bondstil kod Uroševca koriste za kontrolu armija država na Balkanu, ali i za eventualne intervencije u Ukrajini, Rusiji i Blikom Istoku. SAD planiraju da čitavu tzv. državu Kosovo pretvore u svoju vojnu tvrđavu i time ojačaju svoje vojnoi prisustvo u jugo-istočnoj Evropi.

       Treba znati da svaka ambasada SAD u balkanskim državama, odnosno njihovim glavnim gradovima, pa i u Beogradu, ima četu marinaca. Tako Amerikanci u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji imaju svoju naoružanu vojsku iz „bezbednosnih razloga“.

      U sklopu takvoj jačanja američkoj vojnog prisistva u Srbiji odvija se naoružavanje kosovskih Albanaca i pretvaranje njihovih Kosovskih bezbednostnih snaga u Vojsku Kosova ili kako se zvanično naziva Oružane snage Kosova“.  Kosovske bezbednosne snage su lane dobile jake protivoklopne sisteme OMTAS turske proizvodnje koji su poput “džavelina”. Ovaj sistem ima domet do 4 kilometra. Opremljen je tandem kumulativnom bojevom glavom koja probija oklop svih savremenih tenkova i oklopnih vozila. Može da izvede udar odozgo ili spreda, a ima i mogućnost navođenja do cilja na osnovu infracrvenih zraka.

        Priština je od SAD i od Turske već dobila ili kupila borbene dronove marke “bajraktar”, borbena vozila “vuran” za pešadiju, minobacače “alkar” i haubice tipa “boran”. Municija različitih vrsta koji stižu iz zemalja NATO-a – Nemačke, SAD, Belgije, Turske, Velike Britanije, Italije. Englezi su isporučili protivtenkovske rakete marke „n-lav“. SAD su, tako, pre četiri godine tzv. Kosovu donirale 27 blindiranih vozila tipa „hamvi”, a godinu kasnije stigao je još jedan kontingent blindiranih vozila. Naručeni su i ratni helikopteri. 

       Za novo naoružanje zvanična Pirština je izdvojila još 123 miliona evra. 

       – Postoje nepotvrđene najave nastavka ovog naoružavanja. Dajemo informaciju naših obaveštajnih službi, značajnog opremanja iz Turske sa prenosnim PVO sistemima, kiler dronovima, artiljerisjkim i raketnim dronovima, i oklopnim vozilima guseničarima – kazao je nedavno predsednik Aleksandar Vučić.

       Naoružavanje kosmestkih Albanaca prate američki i turski vojni stručnjaci koji vrše obuku oficira, vojnika i rukovaoca ovim ubistvenim sredstvima. Na Kosovu postoje posebni kampovi stranih vojnih stučnjaka, planera i instruktora iz zemalja članica NATO. U selu Dren, na srpskom imanju, započela je izgradnja prve albanske vojne baze. 

       Ova veoma ubojita i efikasna sredstva većeg kalibra zvanična Priština nabavlja da bi bila spremna za oružane sukobe protiv Srba, o kojima se na Kosovu čestoi govori. Aktuelni prištinski zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama definiše tri misije te formacije: 

      1. zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta “Republike Kosova“;    

 2. vojna podrška civilnim vlastima; i

3. učešće u međunarodnim operacijama.

  •      Rеč je о otvorenoj vojnoj pretnji i strahovito jakom pritisku na Srbiju. Ovo savremeno naoružanje predstavlja opasnost ne samo za Srbe na severu nego i za Srbiju i njenu vojsku. Kad se dovoljno naoružaju Albanci će krenuti u proterivanje kosmetskih Srba i okupaciju Srbije. Time se provocira naš rat sa Vojskom Koosova i sa NATO– kaže Ljuban Karan, vojni analitičar.

      NATO, EU i SAD ćute na ovakvo ilegalno stvaranje Vojske Kosova. Po Rezoluciji 1244 na KiM ne sme da postoji nijedna oružana formacija osim Kfora. Prema Rezoluciji 1244 i Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova, isključivo Kfor ima mandat za vojne aspekte održavanja bezbednosti na Kosovu. 

      Zvanična Priština dakle se ilegalno naoružava, uz podršku SAD, a u. kontekstu strateškog projekta transformacije tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, danas sa 2500 pripadnika u Oružane snage Kosova sa 7.500 pripadnika. Ovaj projekat bi trebalo da bude okončan do 2026. godine, tada bi sa rezervistima Vojska Kosova trebalo da ima 20.000 vojnika.