KAKVE GEOSTRATEŠKE PLANOVE BUDIMPEŠTA IMA ZA ZAPADNI BALKAN?

Ekskluzivno iz Budimpešte za Štajerske novice – akademik Vlastimir Vujić

Akademik: Vlastimir Vujić

Mađarska u decembru  2023. kupila Telekom Albanija od Bugarske

KAKVE  GEOSTRATEŠKE  PLANOVE  BUDIMPEŠTA  IMA  ZA ZAPADNI  BALKAN?

Viktor Orban

                    Očito vrlo velike. Zemlja preuzima predsedavanje Savetom EU u drugoj polovini ove, 2024. godine, mađarski predstavnici  zauzeli su centralne pozicije u oblasti regionalne bezbednosti  (od 1. januara  preuzeli su evropske snage za očuvanje mira u BiH – EUFOR),  od svih država Srednje Evrope najviše su investirali u svih šest bivših Republika (danas država) SFRJ – od sektora telekomunikacija, bankarstva, medija, poljoprivrede, sporta…!

Kakve (sve) geostrateške planove ima Budimpešta za kompletni region Zapadnog Balkana

                       Na  delu su sve neobičniji regionalni „manevri“ na tržištu telekomunikacija. Poslednji u nizu, u kojem su se dva visokopozicionirana menadžera u dve ključne telekomunikacione kompanije u bugarskoj industriji (iako su bili na čelu konkurentskih kompanija – A1 i Vivakom) udružili u sklapanju tog posla – izazvalo je posebnu pažnju i javnosti i analitičara. ONI SU, NAIME, KUPILI ALBANSKI TELEKOM ZA 50 MILIONA EVRA, DA BI GA POTOM  (PRE)PRODALI  MAĐARSKOJ  TEELEKOMUNIKACIONOJ  KOMPANIJI  4 i G  ZA – 150 MILIONA EVRA!?…

                            Iako je na delu bilo UDRUŽIVANJE i STVARANJE tzv. „KARTELA“  – ISTRAGA NADLEŽNIH INSTITUCIJA  NIJE USLEDILA?… Resorni organi iz Sofije,  navodno – NISU ZNALI DA SU ŠEFOVI  A1  i  VIVAKOMA  imali dogovor u ovom slučaju – pa zato nisu ni reagovali… Sada znaju, ali se i dalje ne vidi nikakva reakcija? Medijima su dostavili vrlo kratko saopštenje u kojem decidirano  piše:  U PITANJU  JE PRIVATNI BIZNIS i U NJEMU  NE VIDIMO  NIKAKAV  SUKOB  INTERESA?! 

                            U ovoj priči, zabrinjava, ipak, još jedan ugao. A to je sve veća (i beskompromisnija!) PRISUTNOST  MAĐARSKE u ekonomijama  zemalja Zapadnog Balkana, u kojoj paralelno GRADE i „MREŽU“  SVE  SNAŽNIJEG  POLITIČKOG  UTICAJA! I to ne samo preko telekomunikacija i medija, već i bankarstva, poljoprivrede i sporta!

                             Ali, vratimo se na početak i kupovinu Telekoma Albanija. Postoji  malo kompanija u Mađarskoj koje su dobile toliko podrške i pažnje od premijera Viktora Orbana u poslednjim godinama – kao što je  4 i G! Tokom 2021. godine oni takođe preuzimaju i telekomunikacionu kompaniju u Crnoj Gori. Kompanija 4 i G  ima i udeo u nemačkom Rajnmetalu (firmi koja posluje u oblasti odbrane), kao i u izraelskoj kompaniji Spejskom… NAKON NEDAVNOG DOGOVORA S TELEKOMOM  EGIPTA  O  SNABDEVANJU  VISOKOEFIKASNIM PODVODNIM  KABLOM, 4 i G ŽELI DA IZGRADI i DATA CENTAR u ALBANIJI (i to je jedan od razloga kupovine ovog operatera od Bugara!).

                                Uz to, mađarske  kompanije  su udvostručile svoje  prisustvo u albanskoj  ekonomiji u poslednje  četiri godine. OTP  banka kupila je akcije svih banaka koje su u Albaniji  poslovale u sastavu  francuskog  SOSIJETET  ŽENERALA i grčke  ALFA BANKE.

                                Analitičari tvrde da je Mađarska uglavnom uključena u oblastima gde nije potrebno mnogo tehnološkog doprinosa.  CILJ  BUDIMPEŠTE  JE  DA  POSTANE  REGIONAlNI LIDER!  To joj je geoekonomski  plan. U svojoj nakani Orban Zapadni Balkan vidi kao „idealnog saveznika“,  jer u tom regionu postoje autoritarni političari koji nisu  zainteresovani  za vladavinu  prava i ne smetaju stvaranju neliberalnog bloka u Evropi!

                                 VIKTORU  ORBANU i MAĐARSKOJ U OVOJ GODINI  MNOGO  ELEMENATA  IDE U PRILOG – DA TO I OSTVARE“!              

                                  Mađarska preuzima predsedavanje Savetom Evropske  unije  u drugoj polovini 2024. godine, težiće brzom prijemu šest  zemalja  Jugoistične  Evrope,  uz ekonomski, Mađarska  je stekla i politički uticaj u regionu – njeni predstavnici  zauzeli  su centralne  pozicije u oblasti  bezbednosti  jer  je od 1. Januara  preuzela rukovodjenje evropskim snagama za očuvanje mira (EUFOR) u Bosni i Hercegovini…!

                                    I NA KRAJU, ZA RUBRIKU – „VEROVALI  ILI NE“!

                                    Naime, posle odluke predsednika Evropskog saveta, Belgijanca Šarla Mišela, da se na ovogodišnjim  izborima za Evropski parlament kanduje za evroposlanika(!) i povuče sa funkcije prvog čoveka SE najkasnije do 16. jula (kada novi poslaniici EP budu polagali zakletvu, na toj funkciji (koja treba da prestane 30. novembra) zameniće ga lider zemlje koja po šestomesečnom kružnom principu predsedava EU)… DAKLE, EVROPSKOM  UNIJOM,  ČETIRI I PO MESECA – PREDSEDAVAĆE NAJVEĆI EVROSKEPTIK i EVROKRITIČAR – MAĐARSKI  PREMIJER  VIKTOR  ORBAN…!                

                                                              Za „Štajerske novice“

                                                              iz Budimpešte piše:

                                                         akademik Vlastimir  Vujić