V RADENCIH KRONALI 27. VINSKO KRALJICO SLOVENIJE

Radenci: 18. januar 2024

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE

Danes so v hotelu »RADIN« v Radencih kronali Sanjo Ferjančič novo 27. vinsko kraljico Slovenije.

Pomurski sejem kot nosilec projekta in Društvo Kelih kot izvajalec projekta Vinska kraljica Slovenije sta v hotelu Radin v Radencih pripravila kronanje 27. vinske kraljice Slovenije.

V letu 2024 bo vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini predstavljala Sanja Ferjančič, ki prihaja iz vinorodne dežele Primorske, vinorodnega okoliša Vipavska dolina.

SANJA FERJANČIČ: Spoštovani ljubitelji vina, dragi prijatelji, spoštovani ves slovenski vinski svet!

Z velikim ponosom in častjo stopam pred vas kot 27. Vinska kraljica Slovenije. Nadeli ste mi krono, dragi vinarji, vinogradniki in vsi, ki ste kakorkoli povezani z vinom. Ta krona ni le moja, ampak je krona vseh nas, ki s strastjo, trudom in predanostjo ponosno častimo slovensko vinsko kapljico.


Trta in vino se prepletata skozi vse moje življenje, saj z bratoma predstavljamo že 7. generacijo našega posestva. Lahko bi rekla, de je bil vinograd igrišče mojega otroštva, življenjska učilnica na prostem.

V terasastih vinogradih Vipavske doline, kjer se prepletata burja in mediteransko sonce, sta me starša naučila spoštovanja do zemlje, v kleti pa mi razkrila to čudovito umetnost pridelave vina, za kar sem jima zelo hvaležna.

S ponosom bom kraljica vseh slovenskih vinogradnikov, vinarjev in vseh slovenskih vin. Trudila se bom, da vsi spoznajo to majhno, butično, a še kako veliko in pestro vinsko Slovenijo. Skozi svoje delo želim predstaviti turistično privlačnost vseh treh vinorodnih dežel; od sončne in vetrovne Primorske, preko značilnih posavskih zidanic vse do Podravja, kjer domuje najstarejša vinska trta. Nenazadnje pa Slovenija navdušuje tudi kot dežela alpskih vrhov, Jadranskega morja, kraškega podzemlja, panonskih vrelcev ter bogate kulturne dediščine, ki se kaže v slikovitih krajih in prijaznih ljudeh.

Kot vinska kraljica si bom prizadevala, da v vsakem kozarcu začutimo utrip preteklosti, moč zemlje in strast pridelovalca ter da se vino uživa spoštljivo in celostno. Želim poudarjati tudi čudovitost spajanja vina s hrano in raznolikost okusov, ki ustvarjajo izjemne gastronomske užitke. Verjamem, da je v znanju moč, zato bom gradila na izobraževalnih vinskih dogodkih, širitvi prepoznavnosti avtohtonih slovenskih sort in širitvi vinske kulture predvsem med mlade. Kot študentka zdravstvene smeri želim ozaveščati o zmernem in odgovornem uživanju alkohola ter spodbujati k zdravemu načinu življenja, saj lahko le tako dvigujemo kulturo pitja vina.

Hkrati pa želim učiti, da vino ni le alkohol, ampak je mnogo več. V vinu se skriva resnica, v vinu je narava, trud vinogradnika in natančnost kletarja. V vinu je mnogo odrekanja in še več predanosti. V vsaki steklenici so zgodbe gospodarja, spoštovanje zemlje in ljubezen do narave. Vino je umetnost, ustvarjena za skupna doživetja.

Naj bo naša pot polna raznolikih okusov, vonjav in nepozabnih trenutkov. Naj bo vsak trenutek, ki ga preživimo ob kozarcu vina, poln radosti, prijateljstva in sreče.

Nazdravimo ljubezni do vina in prihodnosti, ki jo gradimo skupaj!
Sanja Ferjančič, 27. Vinska kraljica Slovenije 2024

Nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije
Pomurski sejem, d.o.o.
Cesta na stadion 2
9250 Gornja Radgona, Slovenija
T: +386 (0) 41 263 107
F: +386 (0) 2 5642 100
E: miran.mate@pomurski-sejem.si
www.pomurski-sejem.si