64. MEDNARODNI PUSTNI FESTIVAL PTUJ 2024

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE

V soboto, 3. februarja, ob 11. uri se je na Ptuju s predajo oblasti županje Nuške Gajšek karnevalskemu princu Marku Šamperlu – ptujskemu mestnemu sodniku Francescu Guffanteju – tudi uradno pričelo 64. Kurentovanje.

Danes so ptujske ulice na otvoritveni etno povorki že 64. Kurentovanja preplavili tradicionalni pustni liki, seveda kurenti, pa kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi in drugi.

Ptuj bo v naslednjih desetih dneh, do pepelnične srede, ponovno osrednje pustno mesto v Sloveniji.

Predaji oblasti je sledila OTVORITVENA ETNOGRAFSKA POVORKA, so svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine. Letos se je etnografske povorke udeležilo več kot 2100 nastopajočih iz petih držav. Predstavilo se je 76 skupin iz najrazličnejših društev, varuhov etnografske dediščine. 

PTUJ – 3. februar – Ob 11. uri se je na Ptuju s predajo oblasti županje Nuške Gajšek karnevalskemu princu Marku Šamperlu – ptujskemu mestnemu sodniku Francescu Guffanteju tudi uradni pričelo 64. Kurentovanje. Najstarejše slovensko mesto bo v naslednjih desetih dneh, do pepelnične srede, ponovno osrednji pustni festival v Sloveniji.

Nuška Gajšek, županja MO Ptuj: »Danes začenjamo 64. Kurentovanje, vsi smo ga že nestrpno pričakovali in končno dočakali, je naš peti letni čas. Tudi vreme smo naročili in verjamem, da bomo tudi letošnjo Kurentovanje izvedli tako kot pretekla leta, z odliko.«

Princi karnevala že od leta 1999 na otvoritveni slovesnosti Kurentovanja v imenu vseh pustnih likov in mask prevzamejo ključe mesta ter »oblast« za čas festivala – do pepelnice. Princ je protokolarni mojster na osrednjih pustnih prireditvah, ki v pustnem času doma in na tujem predstavlja Kurentovanje, mesto Ptuj in karnevalske prireditve. Letos je prvič v tej vlogi Marko Šamperl iz Kulturnega društva folklornih dejavnosti “Korant” Spuhlja.Marko Šamperl, ptujski mestni sodnik Francesco Guffante: »Občutki so vsekakor mešani, nisem še doživel takih občutkov, v čast mi je, moram reči. Globoko sem ponosen, ker vem, da so tudi vsi ostali ponosni in ponosni smo vsi na Ptuju na Kurentovanje in ravno to je tisti smisel Kurentovanja. Zato se jaz ne bojim teh 11 dni, ker bomo vsi mi spet speljali to Kurentovanje na takšen nivo, da se še bo govorilo leta in leta in bomo lahko ponosni.«