NOVOSADSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM U MAJU 2024. GODINE

NOVOSADSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM U MAJU 2024. GODINE

Novosadske priče - Istorija Novosadskog sajma - TONS

Stižu noviteti agrarne mehanizacije

Najveća priredba Novosadskog sajma, 91. međunarodni poljoprivredni sajam, biće održana od 18. do 23. maja. U pripremi su svi poznati segmenti među kojima važno mesto zauzima Izložba poljoprivredne mehanizacije koju će predstaviti izlagači iz Srbije, ali i iz inostranstva – Italije, Turske, Austrije, Mađarske, Španije, Kine, Slovenije.

Foto – Novosadski sajam u 2024. godini

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije godinama je okosnica Izložbe poljoprivredne mehanizacije. Ove godine će od 18 članica na Poljoprivrednom sajmu nastupiti 17, rečeno je na konferenciji za novinare.

– Ostalo je oko mesec i po dana do najveće sajamske manifestacije koja se održava na Novosadskom sajmu i svakako najznačajnije priredbe. Sajam je jedan od najznačajnijih partnera Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. Za one koji ne znaju, Udruženje je osnovano na Sajmu 2008. godine i do danas imamo uspešnu saradnju, rekla je Marija Antanasković, generalni sekretar Poslovnog udruženja. 

– Mehanizacija jeste okosnica Poljoprivrednog sajma. Udruženje okuplja 18 članica i ove godine će nastupiti sedamnaest članica koje su pripremile bogatu izložbu mehanizacije i operedelile se, u ne baš tako pogodnim uslovima na tržištu, na ovaj korak. Međutim, kako bi izašli u susret poljoprivrednicima i u nadi da će se poboljšati situacija na tržištu, očekujemo da ćemo u vreme Sajma imati konkretnije mere što se tiče subvencija kupovine mehanizacije, ali i da će poljoprivrednici biti u boljem položaju kako bi realizovali kupovinu. U odnosu na manifestacije u regionu, za naše Udruženje, ovo je jedna od najznačajnijih priredbi na Balkanu, dodala je Antanasković.

– Ako pogledamo same članice, između 300 i 400 različitih dobavljača su saradnici Poslovnog udruženja, različitih brendova, a među članicama su i proizvođači poljoprivredne mehanizacije koji su ujedno izvoznici  i koji nastupaju i na inostranim sajmovima, gde predstavljaju našu industriju. Osvrnuću se na novitete i na ono šta su članice pripremile za predstojeći 91. međunarodni poljoprivredni sajam. Krenuću od domaćeg proizvođača Fabrike poljoprivrednih mašina iz Boljevca. Oni su jedan od najznačajnijih proizvođača iz tzv domaće proizvodnje. Osim svog programa predstaviće i neke novitete koji se tiču kosačica i malčera, a izložiće ih u saradnji sa svojim partnerom i oko petnaestak traktora SOLIS. Kuriozitet će biti predstavljanje robota AGRAR u skladu sa trendovima nove tehnologije. Robot je nastao kao plod saradnje ovog preduzeća i Mašinskog fakulteta u Nišu.

Kompanija ALMEX, ove godine će imati okosnicu – Program CLAAS, a poseban akcenat će biti na kombajnu EVION koji je usmeren na srednja gazdinstva. Predstavljen je prošle godine prvi put na konferenciji tokom leta. Kasnije je imao svoju premijeru na najznačajnijem poljoprivrednom sajmu poljoprivredne tehnike u Hanoveru. Posetioci će biti u prilici da ga vide na Sajmu u Novom Sadu. 

KOSA TRADE je naša članica koja je za razliku od drugih usmerena na alate i na baštenski program i ono što je specifično za njih jeste da imaju svoju destileriju i poseban program usmeren na proizvodnju vina i rakije.

Imamo još jednu domaću kompaniju IMT koji će imati više premijera zahavljujući saradnji sa svojom matičnom kućom Kompanijom TAFE. Posle premijernog prikazivanja prototipova u Hanoveru, posetioci Poljoprivrednog sajma će imati priliku da vide traktor E30 na električni pogon, kao i traktor koji koristi hidrogen kao gorivo od 55 KS (konjskih snaga), a osim toga, prvi put pod markom IMT biće prikazan i traktor MAGNA.

Kompanija MILUROVIĆ KOMERC će i ove godine, tradicionalno, prikazati bogat izložbeni program KUBOTA, gde se na prvom mestu nalaze traktori i priključne mašine, a tu je DAL-BO program mašina za obradu zemljišta pre svega valjaka, kao i INDUSTRAS DAVID – savremena tehnologija koja se koristi u vinogradarstvu  i voćarstvu.  

ITN GROUP je i prethodnih godina uvek imao najveće eksponate koji su zavređivali pažnju i imali etiketu najskupljih mašina. Ove godine se nisu odlučili za velike kombajne, ali će predstaviti, u skladu sa promocijom intezivne poljoprivredne proizvodnje, liniju GRIME mašina, gde u jednom prohodu imamo i pripremu zemljišta i sadnju i inkorporaciju mineralnih materija i zaštite krtole krompira.

AGRIMATKO je najavio novitete. Osim traktora FARMTRAC i prskalica JACTO, prvi put će se na štandu ove kompanije i pod njihovim okriljem predstaviti austrijska kompanija PÖTTINGER. Iz njihovog programa predstaviće mašine za obradu zemljišta i setvenu tehniku. 

Tu je i Kompanija AGROGLOBE i njihov prepoznatljiv znak NEW HOLAND, kao i priključna mehanizacija KUHN, sistemi za navodjavanje LINDSAY – ZIMMATIC I MARANI. Oni su najavili premijerni prikaz traktora NEW HOLLAND iz T7 Serije, T7 260, moderan i savremeni traktor, a u skladu sa zahtevima tržišta sa motorom emisije izduvnih gasova Stage 3. 

Stare fotografije Novog Sada - Novosadski sajam ...

Foto: Odlika Novosadskog ppoljorpvirfengo sajma u 2024. Godini bi’e agarna mehanizacija

Kompanija AGROCESLA će predstaviti standarni program MASSEY FERGUSON, REGENT, MATERMACC, LANDSTAL, DONDI… 

INTERAGRAR kao i sve druge članice promotera najsavremenijih tehnologija i ove godine će predstaviti brendove FENDT, AMAZONE i VALTRA. Što se tiče brenda FENDT biće izložen traktor iz serije 700 koji je bio proglašen za traktor godine 2023. Takođe, premijeru  će imati i VALTRA traktor Q305 koji je bio finalista Izbora za najbolji traktor godine. Ono što je takođe najavljeno je i premijera pravo iz Hanovera nove S serije koja je imala svoje prvo prikaziovanje jesenas i moći će da se vidi na Novosadskom sajmu. 

Kompanija AGRIMARKET MACHINERY je pripremila bogatu izložbu – CASE IH, BASAK, KVERNELAND i tu imamo neke premijerne modele pa će tako traktor PUMA 220, sa kontinualnom varijabilnom transmisijom biti predstavljen u novom izdanju sa novom maskom i sa motorom TIE3 izduvnih gasova. Što se tiče brenda KVERNELAND u fokusu su U-DRILl efikasne sejalice, a iz programa BASAK traktora imamo premijeru modela 2075 BK PLUS

Kompanija LIVONA poznata po tehnologijama za preciznu poljoprivredu, osim dobro poznatog programa TRIMBLE sistema za navigaciju kao i PRECISONPLANTING, preciznih sejalica i modula koji se nadograđuju na sejalice. Ove godine pa i prošle, posle premijernog prikazivanja, imamo XAG dronove, a prvi put će biti predstavljen novi model 100P PRO .

DELTA AGRAR je ostao veran svojim brendovima, a biće prikazana bogata izložba LANDINI traktora specijalizovanih, univerzalnih ali i ratarskih kao i priključnih mašina KUHN, HERMES, TOSKANO i prikolica DELAGRO.

AGROVOJVODINA MEHANIZACIJA je prepoznatljiva po traktorima YTO koji se sklapaju u Novom Sadu, ali i po programima DIECI, PRONAR, ZETOR koji će biti prikazani. Između ostalog biće tu i kombajn za višnju iz domaće proizvodnje koji se sve više koristi u zasadima.

Kao što viite i ove godine smo se potrudili pripremimo bogatu izložbu, što je potvrda da su članice promoteri novih tehnologija, ali ujedno i ponuda je takva za različite potrebe tržišta, s obzirom na to da su kao što znate imanja različita, zaključila je Marija Antanasković. 

-Kao i prethodnih sedam godina i ove godine će Kompanija KITE DOO biti Darodavac u Poklon-igri, a pripremili smo traktor JOHN DEERE 5045 d, bez prednje vuče, poklon koji se svima i ranije svideo i nadam se da će tako biti i ovoga puta, rekao je Vladimir Labus, direktor prodaje u Kompaniji KITE DOO koja je i Darodavac u Poklon-igri za posetioce. – Za ovu godinu smo spremili određene novitete. Novosti se najviše odnose na budućnost i buduću poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji. Kompletna oblast koju želimo da prikažemo će ići ka tome kako da na određeni način i kroz određene operacije iskoristimo maksimum iz poljoprivredne mehanizacije i maksimum iz sredstava, odnosno inputa koji se kroz tu poljoprivrednu mehanizaciju koriste i kako da se smanje troškovi maksimalno tj, da se prinosi zadrže na svom trenutnom nivou ili da se povećaju uz optimalno korišćenje određenih inputa za uništavanje korova i za iskorišćavanje hraniva u zemlji. Poseban deo štanda će biti posvećen tome i kupci će tu moći da postavljaju pitanja za sve ono što ih interesuje iz te oblasti. Na štandu ćemo ove godine prvi put prikazati MONOSEM sejalice, TREFLEROVE eko drljače, prikolice FURIJER. Kompanija KITE DOO je suvlasnik te kompanije u Mađarskoj. Tu smo primenili sva znanja, kao i rešenja za primedbe koje su naši kupci imali i upućivali ih ranije. Uspeli smo da izmenimo i kao takve ćemo prikolice prikazati na ovom Poljoprivrednom sajmu. U cilju očuvanja zemljišta i u cilju maksimalnog iskorišćenja konjske snage, prikazaćemo najveći konvencionalni traktor sa gusenicama 8RX, to će biti nešto posebno novo. Prošle godine je kasno stigao, a ove godine ćemo organizovati i posebnu promociju tog traktora. Biće tu i veliki kombajn S780 i S790 i nešto što je novo u ponudi u Kompaniji JOHN DEERE, a to su draper hederi za maksimalno iskorišćenje, odnosno za maksimalno smanjenje gubitaka koji se dešavaju tokom žetve na samom hederu, najavio je Labus.

-Preduzeće MBV dolazi iz Vršca, a na Sajmu se pojavljujemo 33-ći put. Ove godine ćemo izlagati na nekih hiljadu kvadrata – priključne mašine i imamo bogat program od setve, zaštite, obrade, zemljišta, mašine za sve te potrebe, rekao je Blagoje Milinković, direktor i vlasnik Kompanije MBV, u Vršcu. Ove godine bih istakao novitete koje ćemo doneti. To su prvo proizvodi preduzeća ILGI – tanjirača koja će od sada imati čelične nosače radnih organa, koja će imati seckalicu ispred baterija tako da će biljna masa moći dobro da se usitni i pomeša sa zemljom. Drugi novitet će biti kombinovana mašina koja će imati dve diskosne baterije  i dva reda razrivačkih organa. Treći novitet preduzeća OZDUMAN je jako interesantan – izložićemo jednu bateriju za sejalicu na elektro pogon tako da će setva biti moguća sa puno većom brzinom, sa istom preciznošću, čak možda i boljom, najavio je Milinković.

-Firma AgroTECH posluje na tržištu BiH, Hrvatske i Srbije i smatramo da je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu centralna manifestacija za ceo region. Nama je to prilika da prikažemo poljoprivrednu mehanizaciju ljudima sa celog Balkana. Smatramo da je ovo bitan momenat u maja kada ćemo na našem štandu, na kojem izlažemo stotinak različitih mašina, od traktora, pa do raznih priključaka,  iskoristiti priliku da što više promovišemo IPARD i da pomognemo ljudima da saznaju kako mogu da kupe, ja ću tako laički reći, ozbiljne i skupe mašine i da dobiju maksimalnu podšku od države tj 65%. Kao što smo čuli IPARD je najavljen krajem godine za priključne mašine, a negde u septembru će biti za traktore tako da ćemo gledati da ovu manifestaciju u maju maksimalno iskoristimo da prikažemo novitete koje poljoprivrednici mogu da kupe preko IPARD-a, naglasio je Dejan Zorić, direktor prodaje u Kompaniji AgroTECH.

-Danas ovu konferenciju posvećujemo Poslovnom udruženju uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. Oni su naši krucijalni partneri, bez njih ovaj Sajam ne bi mogao da bude to što jeste godinama. Nastupaju na više od 18 hiljada kvadrata, a sa njima pravimo sajmove zahvaljujući izlagačima koji iznose najnovije, najmodernije modele iz celog sveta, a koji će se naći i na predstojećem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, rekao je Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma.  – Posetioci će imati šta da vide. Osim Izložbe mehanizacije tu se i Izložba stoke, Izložba organskih i proizvoda sa oznakama geografskog porekla i „Srpski kvalitet“, piva zanatske proizvodnje… ocenjivanje kvaliteta se nastavlja i pripremamo mnogo sadržaja u Kongresnom centru, dodao je Nikola Lovrić.

Pojedinačne ulaznice za 91. međunarodni poljoprivredni sajam staju 800 dinara, dok su u kolektivnim posetama 600 dinara po osobi (grupe veće od 15 osoba). Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od 7 do 14 godina i penzionere koštaju 400 dinara. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri.

Ulaznice se pre priredbe mogu kupiti na blagajnama GigsTixa, a moguće ih je poručiti i na sajtu Novosadskog sajma www.sajam.net.

Ove godine 91. međunarodni poljoprivredni sajam, nosilac oznake „Najbolje iz Vojvodine“ ima snažnu podršku Evropske unije koja je Partner priredbe. Uz najveći agrobiznis događaj kao i ranije su Globos osiguranje – Generalni sponzor, Al Dahra – Zlatni sponzor, Banka Poštanska štedionica – Banka partner, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinska vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu, Grad Novi Sad i Darodavac u Poklon-igri Kite DOO. (B.G.)