Obisk španskega predsednika vlade v Sloveniji

Predsednik Vlade RS dr. Robert Golob, Foto: Rade Bakračević arhiv Štajerske novice

V torek, 16. aprila 2024, ob 16.00 se bo v Sloveniji na kratkem obisku mudil predsednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sánchez Pérez-Castejón.
Tema pogovora predsednika španske vlade in predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba bodo razmere na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na vojni v Gazi. Sogovornika se bosta dotaknila tudi vprašanja priznanja Palestine. Obisk Slovenije je del širše turneje španskega voditelja, na kateri bo obiskal tudi Norveško, Irsko in Belgijo.
Naj spomnimo, da so predsedniki vlad Irske, Malte in Španije ob robu zasedanja Evropskega sveta konec marca podpisali posebno izjavo, v kateri so se strinjali, da je nujna sklenitev takojšnjega premirja, brezpogojna izpustitev talcev ter hitro, obsežno in trajno povečanje humanitarne pomoči v Gazo. Vlada Republike Slovenije se je na včerajšnji dopisni seji z vsebino izjave tudi seznanila.
Slovenija je konec februarja v Jordanijo z ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika poslala materialno pomoč, namenjeno Gazi. Drugo pošiljko je Slovenija v Jordanijo poslala v soboto, 6. aprila 2024. Materialna pomoč v obliki hrane iz prve pošiljke je bila v Gazo dostavljena 8. aprila 2024, preostanek materialne pomoči pa je v konvoju 105 tovornjakov preko mejnega prehoda Karem Abu Salem/Kerem Shalom na cilj prispel včeraj.
Vlada Republike Slovenije si tako znotraj Evropske unije kot v okviru Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov prizadeva za čimprejšnjo politično rešitev bližnjevzhodnega konflikta v obliki rešitve dveh držav, Izraela in Palestine, ki živita v miru in varnosti.