DR MARKO LOPUŠINA, ISTORIČAR SRPSKE DIJASPORE, DOBITNIK DRŽAVNOG PRIZNANJA: ORDEN ZA ZASLUGE

Doktor Marko Lopušina, istoričar srpske dijaspore, pisac i novinar dobitnik je državnog priznanja Orden za zasluge zbog decenijske aktivnosti na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog identiteta, jedinstva Srba u rasejanju i matici, očuvanja i razvoja srpske kulturne baštine u inostranstvu i brige o srpskom nacionalnom biću.

Autor je 25 knjiga o srpskom rasejanju, na stotine članaka i reportaža u srpskim medijima o Srbima u tuđini, koje je uvek predstavljao kao deo srpskog nacionalnog bića u tesnoj vezi sa maticom Srbijom.

      Prva njegova knjiga “Svi Srbi sveta” objavljena je početkom devedestih, da bi potom nakon istraživanja srpske zajednice u inostranstvu objavio seriju knjiga o Srbima u Americi, Srbima u Australiji, Srbima u Rusiji, Srbima u Nemačkoj, Srbima u Austriji, Srbima u Skandinaviji, Srbima u Sloveniji i Srbima u zemljama Istočne Evrope.

       Svoju istoriju Srba u rasejanju Lopušina zaokružuje trotomnim izdanjem “Enciklopedije srpske dijaspore” o Srbima u prekomorskim zemljama, Srbima u centralnoj Evropi i Srbima na Balkanu.

        Istoriju srpskog naroda u iseljeništvu dr Marko Lopušina je uvek objavljivao u saradnji sa Ministarstvom za spoljne poslove Republike Srbije, Upravom za dijasporu i Srbe u regionu, izdavačkom kućom “Prometej” iz Novog Sada i sa državnom izdavačkom kućom “Službeni glasnik”. 

       Dr Marko Lopušina se iskazao ne samo kao istraživač i istoričar srpske dijaspore, već i kao nacionalni radnik koji aktivno brine o sudbini srpskog naroda u rasejanju. Aktivno učestvuje u radu Matice iseljenika Srbije, Matice srpske u Odboru za iseljeništvo, SANU na ostvaranju “Srpske Enciklopedije”  u odeljku o dijaspori, u Teslinoj naučnoj fondaciji iz SAD, u mnogim srpskim društvima u rasejanju.

       Pokrenuo je projekat “Mapiranje srpskog naroda u svetu” da bi s enaučnu utvrdio broj i lokacija srpskoh naroda u rasejanju. Inicirao je projekat “Muzej srpske dijaspore” u Srbiji, koj itreba naredne godine da se realizuje u Ministarstvu kulture R. Srbije. 

       Marko S. Lopušina, je novinar i pisac. Rođen je 1951. godine u Raški, Srbija. Završio osnovnu školu i Gimnaziju u Brusu i Fakultet političkih nauka u Beogradu.

          Radio je u listu „Sekundarne sirovine” kao novinar i urednik, u listu „Zdravo” kao novinar, u magazinu „Intervju” od 1981. kao novinar, urednik, a 1997. bio i glavni urednik. A potom urednik u magazinu „Profil”. Bio je reporter lista „Nedeljni telegraf” i osam godina reporter „Večernjih novosti”. Urednik je »Štajerskih novosti« za područje Republike Srbije.

         Autor je šezdesetak knjiga o iseljenicima “Enciklopedija srpske dijaspore”), obaveštajnim službama (“Ubij bližnjeg svog”, “Ubice u ime države”) i delinkvenciji “Srpska mafija”), znamenitim ljudima (“Najbogatiji Srbi sveta”, “Teslin narod tamo i ovde”).

         Saradnik je SANU i Matice srpske na “Srpskoj Enciklopediji”, poglavlje o iseljenicima i dijaspori. Saradnik je Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske na “Enciklopediji Republike Srpske” o Srbima u rasejanju.   

     Član je Matice srpske, Matice iseljenika Srbije, UNS, UKS. Počasni je član Udruženja srpskih pisaca u dijaspori “Sedmica” iz Frankfurta. Uvršćen u knjigu „Ko je ko u Srbiji” i “Ko je ko u SAD i Kanadi”.      

           Dobitnik je nagrade „Laza Kostić” UNS za 2002. godinu. Dobitnik je Priznanja izdavačke kuće „Narodna knjiga” u 2003. godini, kao najbolji publicista u Srbiji. Crnoj Gori i na Balkanu. Vlasnik je zlatnog prstena Udruženja novinara Srbije, kao jedan od najboljih novinara Srbije za 2004. godinu.

        Dobitnik je Bronzane povelje na Internacionalnom festivalu reportaže 2004. godine u Somboru. Dobio je posebnu Plaketu Narodne skupštine Srbije, Odbora za dijasporu, februar 2014. godine.

        Dobitnik je „Zlatnog pera” Štajerskih novica« iz Maribora i Povelje Matice iseljenika Srbije 2017. godine. Srpski Radio Čikagu mu je 2017. dodelio Zahvalnicu za višegodišnju saradnju i podršku.

          Matica iseljenika Srbije je za “Enciklopediju srpske dijaspore” u aprilu 2017. dodelila Povelju “Rastko Petrović” za doprinos saradnje matice i Srba u rasejanju.

       Dobitnik je 2019. godine specijalne Povelje udruženja “Koreni” i izdavačke kuće “Prometej” za doprinos razvoju matice i rasejanja. Lopušina je ovo zvanje zaslužio jer se četiri decenije bavi istraživanjem Srba u rasejanju. Njegova misija je, kako sam kaže, da oživi misao Vuka Stefanovića Karadžića, koje je jednom prilikom rekao:

–        Srbi svi i svugde !

      Tu Vukovu misao Lopušina je pretvorio u dela koja okupljaju sve Srbe sveta na jednom mestu. Takav je i film “Teslin narod”

        Dokumentarni film „Teslin narod“, reditelja Željka Mirkovića, čiji je glavni scenarista, bio je kandidat za Oskara. Film je potom uvršten  u najznačajnije arhive vodećih institucija u SAD. Na Festivalu srpskog filma organizacije “Serb National Federation” film “Teslin narod” je dobio 2019. godine nagradu Spirit Award.

       Nosilac je Ordena Vuk Stefanović Karadžić Državne zajednice Srbija i Crna Gora za doprinos srpskoj kulturi, informisanju i očuvanju identiteta Srba u dijaspori. Vlasnik je Zlatne značke KPZ Srbije, nagrade „Dragiša Kašiković”, kao i Medalje „Svetozar Miletić” i Srebrne medalje “Nikola Tesla”. Dobitinik je Zlatne Telsine medalje od Tesline naučne fondacije iz Filadelfije 2021. godine.         

             Danas je Lopušina penzioner “Večernjih novosti” iz Beograda i reporter “Srpskog Ogledala” iz Čikaga, “Srpskog Glasa” u Melburnu, kao i Srpske zajednice u Mariboru, portala “Tamo daleko” iz Danske, “Rasejanje” iz Nemačke.  Upravo radi na novoj knjizi o srpskom rasejanju “Srbi u Velikoj Britaniji”

        Dr Marko Lopušina živi u Zemunu, radi u Beogradu i piše širom srpskog rasejanja. Oženjen je i otac sina Dušana, koji radi u UN u Beogradu.