MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Još 17 minibusa za besplatan prevoz u selima

 „Ovoga puta jedno vozilo ide u Orahovac na Kosovu i Metohiji. Tri sela sa 700 stanovnika dobiće neophodni redovan, besplatan prevoz. To je konkretna pomoć našim lјudima u njihovoj, više nego teškoj, svakodnevnici“, poručio je u Palati Srbija ministar Milan Krkobabić i dodao: „Cilј je da nijedan deo Srbije, pogotovo rubne i brdskoplaninske oblasti ne ostanu nepokrivene. Želimo da građani u selima Srbije imaju redovan, dostupan i ono što je osnovno, besplatan prevoz“.

Poziv za ljude sa sela: Ministarstvo daje 120 miliona dinara za ...

Foto – arhiva MBS

Komisija za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibusa za potrebe prevoza seoskog stanovništva, odobrila je još 17 vozila za lokalne samouprave u Srbiji.  

Na Javni konkurs Ministarstva za brigu o selu pristiglo je 35 prijava, a problem prevoza ovoga puta biće rešen za više od 100.000 stanovnika u 264 sela širom Srbije.

Od današnjih dobitnika, čak 14 opština do sada nije imalo ni jedan vid organizovanog prevoza, a dve opštine se nalaze u pograničnom delu zemlјe. Novac za ove namene dobiće i dve opštine u četvrtoj grupi razvijenosti – Ljig i Vlasotince. 

„Nastavlјamo sa ovom akcijom, ali nema sumnje da smo do sada, obezbedivši prevoz za oko 1500 sela, dali značajan doprinos rešavanju pitanja mobilnosti seoskog stanovništva“, rekao je predsednik Komisije, dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović.

Ovo je četvrta godina sprovođenja programa i do sada je 78 gradova i opština u 26 upravnih okruga širom Srbije dobilo ovakva vozila.

Minibusi kuplјeni ovim sredstvima prevoze seosko stanovništvo do okolnih sela ili gradskog, odnosno opštinskog sedišta. Na taj način meštani sela lakše stižu do lekara, pošte, a najmlađi do škole i sportskih i kulturnih sadržaja. (B.G.)