UČINIMO EVROPU PONOVO VELIKOM!


Premijer Mađarske Viktor Orban

Za Štajerske novice iz Budimpešte piše: akademik Vlastimir Vujić

Mađarska od 1. jula do 31. decembra predsedava  Savetom EU

Za Štajerske novice iz Budimpešte piše: akademik Vlastimir Vujić

                   UČINIMO  EVROPU  PONOVO  VELIKOM!

           Iako nedavno rotirajuće predsedavanje Savetom Evropske Unije nije imalo veliku ulogu na junsko postizborno konstituisanje novog vođenja evropskih institucija, MAĐARSKO PREDSEDAVANJE (bez obzira na stalnu konfrontaciju premijera Viktora  Orbana s Briselom!?) MORA DA OBEZBEDI NASTAVAK KONTINUITETA RADA SAVETA (u saradnji) SA NOVIM EVROPSKIM PARLAMENTOM i NOVOM EVROPSKOM KOMISIJOM, KAO i DA POČNE SPROVOĐENJE STRATEŠKE AGENDE EU ZA PERIOD 2024-2029!

               Budimpešta, svakako, namerava da radi kao POŠTENI POSREDNIK, u duhu iskrene saradnje između država članica i institucija, za mir, bezbednost i prosperitet istinski snažne EvropeSlogan mađarskog predsedavanja Savetom (Većem) EU je – „Učinimo Evropu ponovo velikom“, a logo je Rubikova kocka. Drugo rotirajuće predsedavanje Unijom Evrope (prvi put  je predsedavala 2011.), Mađarska će na kraju 2024. godine predati Poljskoj.

               Mađarska je predsedavanje preuzela od Belgije koja je u prvoj polovini ove godine uspela da zatvori više od 60 zakonodavnih predloga, uključujući i pakt o migracijama i azilu, nova fiskalna pravila, kao i zakon o obnovi prirode (o sva četiri predloga zemlje članice dugo se nisu mogle dogovoriti?).

                 Toj BRZINI NA ZAKONODAVNOM PLANU (koji u Briselu smatraju velikim uspehom!) najverovatnije je PRIDONELO TO ŠTO MAĐARSKA PREUZIMA PREDSEDAVANJE – POŠTO SU ČLANICE  EU „ŽURILE“ DA OBAVE  ŠTO VEĆI DEO POSLA (sic?!) – BOJEĆI SE ORBANOVE ANTIEVROPSKE RETORIKE i BLOKADA NA KOJE IH JE BUDIMPEŠTA NAVIKLA! BELGIJANCI SVOJIM NAJVEĆIM USPEHOM U PRVIH ŠEST MESECI  PREDSEDAVANJA  EU, ISTIČU TO – ŠTO SU USPELI DA „PRONAĐU“ KONSENZUS  O NOVOJ FINANSIJSKOJ PODRŠCI UKRAJINI (uključujući i zamrznutu rusku imovinu?!). UZ TO, SLUŽBENO SU OTVORILI i „PRISTUPNE“ PREGOVORE S UKRAJINOM i MOLDAVIJOM, A USVOJILI SU i 13 i 14. PAKET SANKCIJA PROTIV RUSIJE.

                      VLADA VIKTORA ORBANA KONSTANTNO SE PROTIVILA  SVIM  NABROJANIM „KONSENZUSIMA“, TVRDEĆI  DA „EVROPSKE BIROKRATE KONTINUIRANO  ŠALJU NARODNI NOVAC U UKRAJINU  FINANSIRAJUĆI  PREVASHODNO NASTAVAK  RATA(!), DOK SU SANKCIJE MOSKVI OSAKATILE EVROPSKA PREDUZEĆA, PODSTAKLE  VELIKU INFLACIJU i BACILE MILIONE GRAĐANA U PROBLEME. ISTO TAKO, USVOJENI PAKT O MIGRACIJAMA i AZILU JE UTOPIJA, A NEOPHODNOST  JE „RACIONALNA RASPRAVA“ O POLITICI EVROPSKE UNIJE PREMA RUSKOM RATU U UKRAJINI („Istaknuti da Vladimir Putin ne sme pobediti, nije dovoljno“ – više puta je ponovio Orban).

                        Iako rotirajuće predsedavanje EU Orbanu nije dalo mandat da pregovara u ime Unije, on nije želeo da „sedi i čeka“ da se rat nekim čudom završi. Napravio je prvi korak ka miru, jer iz „udobne fotelje u Briselu mir se ne može sklopiti“. Prvo je u Kijevu razgovarao sa Zelenskim, a potom s Putinom u Moskvi! Tri odgovora od obojice su ga interesovala. ŠTA MISLE O MIROVIM  INICIJATIVAMA, O PREKIDU VATRE i EVROPI NAKON RATA! Mađarski premijer ocenio je nakon razgovora sa obojicom da su STAVOVI RUSKIH i UKRAJINSKIH VLASTI VEOMA RAZLIČITI i DA JE POTREBNO MNOGO UČINITI U CILJU POSTIZANJA MIRA. „Načinili smo najvažniji korak, uspostavljeni su kontakti i nastaviću maksimalno da radim u tom pravcu. I otkriću Vam najekskluzivniju stvar koja nije u zvaničnoj agendi predsedavanja Budimpešte do kraja 2024. BORBA ZA ZAVRŠETAK RUSKO-UKRAJINSKOG  RATA i BEZBEDNOST EVROPE – GLAVNI JE ZADATAK  MAĐARSKE  KAO PRESEDAVAJUĆEG  EVROPSKOM  UNIJOM! – podvukao je Viktor Orban.

                           Premijer Mađarske ne može da se pomiri ni sa nedavnim „prekrajanjem“ izborne volje za EP. Podsetio je da su OD 27 UNIJSKIH ČLANICA, STRANKE KOJE SU OBEĆALE PROMENE  POBEDILE  NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT  U 20  ZEMALJA, ALI DA JE „BRISELSKA  ELITA PRUŽILA OTPOR“ – NE PRIHVATAJUĆI  ISHOD? ORBAN JE OPTUŽIO  CENTRISTIČKE  STRANKE U EP DA SE ZALAŽU ZA NASTAVAK  RATA, MIGRACIJE i STAGNACIJU STAROG KONTINENTA, UMESTO ZA MIR, RED i RAZVOJ!  TIME JE PRIMARNO  UGROŽEN  OPSTANAK  EVROPSKE  HRIŠĆANSKE  CIVILIZACIJE KOJA ODREĐUJE OKVIRE NAŠIH ŽIVOTA?

                             Viktor Orban je zbog toga brzo reagovao. Dan pre preuzimanja mađarskog predsedavanja, 30. juna, U BEČU JE OSNOVAO GRUPACIJU PARTIJA POD NAZIVOM – „PATRIOTI  ZA EVROPU“ – RADI ZAJEDNIČKOG DELOVANJA U EVROPSKOM  PARLAMENTU! Grupaciju čini Slobodarska partija Austrije (FPO), Češka stranka ANO, mađarski FIDES, a vrlo brzo priključiće im se i dve nacionalno konzervativne stranke sa Apeninskog poluostrva – LIGA (Orbanovog političkog istomišljenika i ličnog prijatelja Matea Salvinija)  i BRAĆA ITALIJE, čiji naziv potiče od uvodnih reči himne Italije, Fratelli d Italia (takođe Orbanove nacionalne istomišljenice – Djordje Meloni!).

                      „Ako sve bude po planu i Bog nam pomogne, do kraja 2024. godine PATRIOTE će imati većinu u celom Zapadnom svetu“, rekao je Viktor Orban, aludirajući na predstojeće izbore u SAD (U KOJIMA JAVNO PODRŽAVA PEDSEDNIČKU KANDIDATURU I POVRATAK DONALDA TRAMPA!) i u pojedinim zapadnoevropskim zemljama.

                       Od sedam prioriteta mađarskog predsedavanja EU, Budimpešta će posebno biti angažovana NA OBEZBEĐIVANJU  EVROPSKE  PERSPEKTIVE  ZA ZAPADNI BALKAN  JER ZAJEDNICA NE MOŽE DA BUDE KOMPLETNA BEZ PRISTUPANJA TOG REGIONA KOJI ĆE EVROPSKOJ UNIJI KORISTITI  EKONOMSKI, BEZBEDNOSNO i GEOPOLITIČKI!