MLADO VINO ZA DUŠU ,TELO I TRADICIJU…

Ponuda vina trajala je non stop

Ponuda vina trajala je non stop

Piše: Radomir Čubranović                                                               

 Svetska svetkovina svečanog otvaranja prvog bureta ovogodišnjeg mladog vina ili portugizera ili svatovca ili srpskog božolea održana je sinoć (19. novembra),  po ustaljenoj tradiciji u centru Novog Sada na radost nekoliko hiljada Novosađana.

Mlado vino iz starog bureta

Mlado vino iz starog bureta

Kao svuda u svetu,  prvo bure se otvara svakog trećeg četvrtka u novembru,  jer se tog dana slavi mlado vino. Treći četvrtak u novembru uvek sa nestrpljenjem iščekuje u svetu što potvrđuje činjenica  da  se proda više od 70 miliona flaša francuskog mladog vina “božole”, koje se pravi od sorte grožđa “game” i koje počinje da se konzumira u istom danu po celom svetu: od Japana do Sjedinjenih Američkih Država. Zato nije ni čudo da vino iz regije Božole u Burboniji – “Božole” najjači brend u svetu.

 Igre iz Gruže ansambla Vila

Igre iz Gruže ansambla Vila

Mačkov podrum iz Iriga ovu svetkovinu godinama organizuje u Novom Sadu kada Novosađani i gosti grada besplatno degustiraju mlado vino iz Mačkovog podruma.

 Stari,novi vitez i Sava Jojić, vlasnik Vinarije Mačak

Stari,novi vitez i Sava Jojić, vlasnik Vinarije Mačak

I ovogodišnju tradicionalnu manifestaciju „Dan mladog portugizera”, zajednički su, po 8. put, organizovali Podrum “Mačkov podrum” i turističke organizacije Novog Sada i Iriga. Organizatori su i ovog puta pripremili bogat i raznovrstan kulturno-zabavni program: izabran je novi vitez vina portugizera poznati novinar i književnik Vanja Bulić, proglašeni najbolji učesnici međunarodnog konkursa za najbiolju pesmu o vinu i ljubavi, pevale su se i igrale lepe pesme uz pomoć KUD-a “Željezničar”- ansambla Vila, svirali su tamburaši “Rumske lole”, stihove o vinu i ljubavi govorio je prvak Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović, a sve to je zaliveno besplatnom se degustacijom čuvenim svatovcem – mladim portugizerom.

 Miodrag Petrović (prvak Srpskog narodnog pozorišta) kazivao je stihove

Miodrag Petrović (prvak Srpskog narodnog pozorišta) kazivao je stihove

Za razliku od ranijih godina, ove godine, pre svečanosti na trgu, održan je u Skupštini Grada panel “Portugizer: Trendi bećar ili daleka prošlost” uz učešće kompetentnih: direktorke “Interfesta” Nataša Budisavljević, predsednika Udruženja somelijea Vojvodine i urednik magazina “Vino&fino” Igora Lukovića, kuvara Željko Rudić i osnivač “Mačkovog podruma” Sava Jojić. Moderatorka panela o mladom vinu bila je enolog i somelije Ljubica Radan. Uvodnu reč na ovom panelu održao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić.

Vitez Vanja Bulić čita zakletvu

Vitez Vanja Bulić čita zakletvu

– Svatovac je prvo vino koje smo u prošlosti dobijali od najranije sorte goržđa, od portugizera – kaže Sava Jojić, vlasnik Podruma Mačak. – I već krajem oktobra smo imali rampoš, a potom i mladi portugizer.

 Naša fotoreporterka Aleksandra sa domaćinom Savom Jojićem(levo) i prokonzulom Kojićem

Naša fotoreporterka Aleksandra sa domaćinom Savom Jojićem(levo) i prokonzulom Kojićem

To je period kada se naše devojke udaju za dične Fruškogorce i jedino vino koje smo tada imali jeste – portugizer jer i sirće smo popili za vreme letnjih vrućina – rampoš ili fruškogorski portiguzer, i zvali smo ga svatovsko vino ili svatovac. Osmi put zaredom priređujemo ovaj događaj koji zovemo “Dan mladog vina portugizera”. U svetu se ta manifestacija zove “Dan mladog vina”, a mi smo samo dodali i izraz “portugizer” da bismo ukazali od kojeg grožđa pravimo mlado vino. –

zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić(desno) sa novinarima

zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić (desno) sa novinarima

Portugizer je izabran zbog toga što je to grožđe koje najranije sazreva i što je “lagano” i tako pogodno za pravljenje mladog vina.

Vitez Bulić sa Savom Jojićem otvara burence

Vitez Bulić sa Savom Jojićem otvara burence

U kulminaciji muzike, igre i stihova, titula viteza mladog portugizera sinoć je uručena poznatom novinaru i publicisti Vanji Buliću uz primopredaju od lanjskog viteza, poznatog muzičara – Slobodana Trkulje (Balkanopolis). Kako već dolikuje, po tradiciji, titula je dodeljena uz ceremoniju viteškog reda „Sveti Georgije“ i iz ruku Prokonzula Aleksandra Kojića i uz asistenciju Nenada Ratkovića, poznatijeg kao “Nenad bermet”.

Novinarska zdravica - naš novinar Čubranović u društvu viteza vina Vanjom Bulićem

Novinarska zdravica – naš novinar Čubranović u društvu viteza vina Vanjom Bulićem

Vitez Bulić se obavezao da će naredne godine promovisati portugizer, kulturu pijenja vina te da će ga piti i uživati u njemu. Bulić je takođe dobio i viteški plašt od prošlogodišnjeg “kolege” muzičara Slobodana Trkulje. Jer, vitez mladog Portugizera može biti ona osoba čiji je doprinos kulturi, umetnosti, nauci, i drugim humanim delatnostima značajan i da nije iz politike. Osoba mora biti od ugleda i integriteta, a dužan je da brine i čuva ugled Portugizera do sledećeg Dana mladog vina, kada dužnost zaštitnika predaje narednom vitezu.

Mladenka Hudi iz Hrvatske, učesnica konkusa najpeše pesme o ljubavi i vinu

Mladenka Hudi iz Hrvatske, učesnica konkusa najpeše pesme o ljubavi i vinu

Konkurs za najlepšu pesmu o vinu i ljubavi, u organizaciji Vinarije „Mačkov podrum“ i u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, je privukao čak 100 autora.Među prijavljenim radovima bilo je i autora iz susednih zemalja. Prvu nagradu osvojila je Gordana Ivanović Šarić iz Šimanovaca, drugu Goran Ćurčić iz Zrenjanina, a treću Nevenka Bošnjak Čolić iz Beograda.

Vinarija “Mačkov podrum”, koja je častila mnoge Novosađane mladim vinom (popijeno je sinoć 500 litara), raspolaže sa 32 hektara vinograda i  godišnje proizvede oko 120.000 litara vina i takođe proda između 50 i 70 tona grožđa.

Nezaobilazni Neša Bermet Ratković

Nezaobilazni Neša Bermet Ratković

Inače, Mačkov podrum nije “mačiji kašalj” u svetu vina: vino iz ove Vinarije je prepoznatljivo i u Evropi: osvajalo je zlatnu medalju na svetskom salonu “portugizera” u mađarskom Pečuju, a kvalitet je potvrđen i na američkom tržištu  kao jedno od retkih vina iz Srbije koje se dokazalo i na ovom probirljivom tržištu…

   Foto: Aleksandra Čubranović