PUPINOV DAN U MARIBORU

P1010307

O Pupinu govori Franci Pivec

Organizator Srpsko kulturno društvo Štajerska zajednica iz Maribora i Institut informacijskih nauka »IZUM«.

Realizacija projekta: Radomir Čubranović, šef  dopisništva »Štajerskih novic« iz Novog Sada.

Proslava Pupinovog dana tačno na stogodišnjicu (novembar 1915) kada je njegov prijatelj Albert Ajnštajn pred Pruskom akademijom nauka predstavio novu teoriju gravitacije poznatu kao Opšta teorija relativnosti.

Promociju filmova otvorio Miroslav Ilić, zamenik predsednika Skupštine Novog Sada.

42

Bled

Maribor. 25, novembar – Danas je prestonica slovenačke Štajerske Maribor bio sav u znaku velikog srpskog genija Mihajla Pupina. Srpsko kulturno društvo Štajerska zajednica iz Maribora zajedno sa Institutom informacijskih nauka »IZUM« organizovalo je veče posvećeno Mihajlu Pupinu u velikoj dvorani instituta »IZUM«, tačno na stogodišnjicu (novembar 1915) kada je njegov prijatelj Albert Ajnštajn pred Pruskom akademijom nauka predstavio novu teoriju gravitacije poznatu kao Opšta teorija relativnosti.

Na svečanom programu namenjenog Pupinu prikazana su dva filma: Dokumentarni film režisera Rada Bakračevića: »Otvaranje  spomenika Mihajlu Pupinu na Bledu 9. oktobra 2015« i  projekciju animirano-dokumentarnog filma Mihajlo Idvorski Pupin – Put ka svetlosti koproducenta filma Radomira Čubranovića, novinara – publicista, predsednika udruženja EUprogress.

Dvorana je bila puna onih koji poštuju velikog Pupina

Dvorana je bila puna onih koji poštuju velikog Pupina

Na promociju filmova o Pupinu stigao je veliki broj ljubitelja filma i poštovaoca Mihajla Pupina iz svih delova Slovenije i austrijske Štajerske. Iz LJubljane je stigla delegacija Srpskog kulturnog društva »Mihajlo Pupin« na čelu sa predsednicom društva Divnom Obrenović.

Projekcija filma se održala u sredu 25. novembra 2015 u 17,00 časova u velikoj dvorani instituta „IZUM“ Prešernova 17, 2000 Maribor.

Pred početkom projekcije filma prikazaćemo moj dokumentarni film »Otvaranje spomenika Mihajlu Pupinu«, koje se održalo 9. oktobra 2015  na Bledu. Govore Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije i Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

 

Rade Bakračević, Franci Pivec i Branko Zebec

Rade Bakračević, Franci Pivec i Branko Zebec

Pred projekcijom filmova o životnom putu Mihajla Pupina govorili su: Rade Bakračević, organizator svečane proslave i predsednik Štajerske zajednice« iz Maribora, Branko Zebec, zamenik direktora, „IZUM“, mag. Franci Pivec, predsednik Saveza kulturnih društava Maribor i član predsedništva domovinskog društva »Rudolf Majster«.

P1010339

Svečanu proslavu posvećenu Mihajlu Pupinu otvorio je Miroslav Ilić, zamenik predsednika Skupštine Novog Sada.

O dokumentarnom film:«Mihajlo Idvorski Pupin – Put ka svetlosti« govorio je  Radomir Čubranović, novinar – publicista, predsednik udruženja EUprogress i koproducent filma.

P1010355

Radomir Čubranović govori o svom filmu

Rade Bakračević, režiser dokumentarnog filma »Otvaranje spomenika Mihajlu Pupinu na Bledu« zabeležio je uživo na filmu reči  predsednika Srbije  Tomislava Nikolića i predsednika Slovenije Boruta Pahora, koji su 9. oktobra 2015 zajedno otkrili spomenik Mihajlu Pupinu, velikom srpskom geniju,  koji je inače počasni građanin Bleda. Zahvaljujući Pupinu Sloveniji je pripao deo slovenačke pokrajine Gorenjske i Prekomurja. To je Pupinu uspelo  na Pariskoj mirovnoj konferenciji 1918. godine.

P1010421

Na filmu su zabeležene reči Tomislava Nikolića i Boruta Pahora

Veliki broj ljudi i Srba i Slovenaca iz ovih krajeva moglo je da čuje mnogo pozitivnih reči za Srbe i od jednog i drugog predsednika. Govorili su o prijateljstvu dva naroda Srba i Slovenaca, na nekim drugim osnovama. Prilikom svog govora predsednik Pahor posebno je napomenuo: »Slovenci nikada neće zaboraviti na bratsku pomoć, koju su Srbi pružili hiljadama Slovenaca 1941 godine, kada su ih Nemci oterali sa svog ognjišta«. Tada su Slovenci, kaže Pahor primljeni kod srpskih domaćina kao braća. Za pomoć koju je srpski genije Pupin pružio Slovencima takođe su svi Slovenci zahvalni. Predsednik Pahor je još rekao: »Ono nerazumevanje devedestih godina prošlog veka između Srba i Slovenaca ne sme nikada više da se ponovi«. Domaćin svečanosti podizanja spomenika Pupinu bio je gradonačelnik Bleda Janez Fajfar, koji je sve prisutne pozvao da zajednički uz jelo i piće proslave podizanje spomenika. Podizanju spomenika prisustvovali su predstavnici svih srpskih kulturnih društava iz Slovenije. Podizanje spomenika pratili su novinari iz skoro svih slovenačkih medija a stigli su čak i srpski novinari.

P1010371

Priznanje Čubranovića za Bakračevića

Zabeležimo da su dva filma nagrađena gromoglasnim aplauzom prisutnih. Svi govornici su pozitivno gledali na sve bolje odnose žitelja Srbije i Slovenije.

P1010346

Branko Zebec, zamenik direktora “IZUMA”

Franci Pivec i Mroslav Ilić dugo su govorili o uspesima velikog Srbina Mihajla Pupina i to kako na naučnom tako i na političkom polju. Sve se je uglavnom odvijalo u duhu Velikog čoveka, naučnika i političara Mihajla Pupina.

P1010447

 

I na kraju zajedničko druženje članova “Štajerske zajednice” sa gostima

Ovaj dan je bio posvećen Pupinu. Sve čestitke zaslužuju članovi Štajerske zajednice i njihov predstavnik za Vojvodinu Radomir Čubranović

Tekst: Rade Bakračević

Foto: Zdravko Majstorović