PREDSTAVITEV ZBORNIKA »POBIRALCI ROSE«

 

V vseh pogledih zelo dejavna Danijela Hozjan je 26. novembra v Lendavi predstavila pred velikim številom ljubiteljev književnosti in slikarstva zbornik »Pobiralci rose«, v katerem so objavljeni prispevki velikega števila pesnikov, ki pišejo v madžarskem, hrvaškem, srbskem in slovenskem jeziku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za uspešno delo je dobila grafiko prof. Lojzeta Logarja, akademskega slikarja 

O delu Danijele Hozjan in o vsebini zbornika Pobiralci rose je v uvodu zapisano:

»V tišini prekmurske ravnice, v bližini meje med Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo je v večnacionalnem mestu Lendavi začela peščica ljudi na čelu z Danijelo Hozjan organizirati literarne večere, na katerih so sodelovali znani in manj znani književniki.

V Prekmurje so prihajali sodobni pesniki in pisatelji, iz različnih držav, ki ustvarjajo v jezikih svojih narodov.  Povezovala jih je Danijela z enim samim ciljem: zbliževati in povezovati narode s tega dela Evrope preko pisane besede. Leta že prihajajo v Lendavo književniki na Danijelino povabilo in sklepajo tu prijateljstva, ki se bodo prenašala tudi izven meja Slovenije in tega majhnega mesteca na severovzhodu naše države.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avtorji prispevkov objavljenih v Zborniku

Prisotni ljubitelji sodobne literature imajo na teh večerih priliko spoznati sodobno poezijo in prozo, posredovano s strani ustvarjalcev samih, saj se jih mnogi sami udeležujejo.

Danijela povabi na te umetniške večere tudi upodabljajoče  umetnike, ki s svojimi kiparskimi in slikarskimi deli obogatijo njihovo vsebino.

Da se ti kvalitetni kulturni dogodki ne bi pozabili , so se organizatorji odločili za tiskanje tega Zbornika, v katerem so objavljena dela nastopajočih književnikov.

Zbornik, ki ga izdaja Zveza kulturnih društev Lendava, pomeni nadaljevanje uspešnega dela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danijela podpisuje Zbornik

Danijela Hozjan je odločno vstopila v zahteven in občutljiv prostor umetnosti, povezujoč avtorje literarnih del in likovnih stvaritev. S tem je vzbudila interes teh umetnikov, da prihajajo večkrat letno v to simpatično mestece na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije. Tu nastaja druženje in sodelovanje umetnikov iz različnih držav in različnih narodnosti, saj brez sodelovanja in razumevanja med ljudmi je v sedanjem krutem času težko preživeti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Radovan Vlahović, direktor Banatskega kulturnega centra  je povabil na srečanje kniževnikov  v Novo Miloševo (Srbija) : Danijelo Hozjan, Zlatko Frajzman in Radeta Bakračevića

Cilj dela Danijele Hozjan je sodelovanje in medsebojna pomoč, kar je bila tudi prva misel ustanovitelja Rdečega križa Jeana Henrija Dunanta, ki je na bojnem polju rekel: »TUTTI FRATELI« (Vsi smo bratje). V tej smeri želi delovati Danijela«.

Besedilo: Rade Bakračević

Foto: Zdravko Majstorović