Krepitev slovensko-ruskega prijateljstva

IMG_3401

Zahvala ruskega veleposlanika Republiki Sloveniji

Skoraj po vsej Republiki Sloveniji so grobišča ruskih vojakov (vojnih ujetnikov) iz prve svetovne vojne ter pripadnikov Rdeče armade (različnih narodov nekdanje Sovjetske zveze) iz druge svetovne vojne. Zahvalo za skrb za ta grobišča je izrekel veleposlanik Ruske federacije, dr. Duku Zavgajev, na posebni slovesnosti 29. novembra letos v Radencih.

 

IMG_3355

V radenskem parku je namreč potekala blagoslovitev prenovljene kapelice svete Ane. Ob množici zbranih občank in občanov je bil prisoten tudi hotelirski menedžer Hačatur Agababjan iz ruskega Sočija, ki je daroval dve tretjini finančnih sredstev za obnovo imenovane kapelice.

IMG_3348

Že več let z družino in prijatelji prihaja dopustovat v Radence in tudi njemu se je veleposlanik dr. Doku Zavgajev posebej zahvalil, kajti s tovrstnimi dejanji gre za krepitev slovensko-ruskega prijateljstva.

 

IMG_3374

O prvih stikih in dogovoru o sofinanciranju obnove kapelice s Hačaturjem Agababjanom, ki je prispeval kar trideset tisoč evrov od skupne vrednosti 45 tisočakov za obnovo, je govoril nekdanji direktor Zdravilišča Radenci Mladen Kočiš. Župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, se je posebej zahvalil donatorju, kot tudi Zdravilišču Radenci ter tudi občankam in občanom, ki so prispevali finančna sredstva za obnovo radenskega parka po ujmi leta 2008 in 2009.

 

IMG_3393

O dobrih odnosih z donatorjem ter Občino Radenci pri obnovi kapelice je govorila sedanja direktorica Zdravilišča Radenci Vesna Maučec, v imenu donatorja pa je o odločitvi za donacijo govoril donatorjev sin, Pavel Agababjan, v izbrani slovenščini.

 

IMG_3471

Sledila je blagoslovitev prenovljene kapelice svete Ane, kar je opravil radenski župnik Štefan Krampač, ki je po blagoslovitvi daroval še mašo v kapelici.

IMG_3368

Kapelico svete Ane je v radenskem parku naročila leta 1895 zgraditi vdova po dr. Karlu Hennu, ki je leta 1833 odkril prvi vrelec mineralne vode v Radencih.

 

IMG_3498

Gre za lep primer neogotske arhitekture na prelomu stoletja s fasadnim zvonikom in je razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena Občine Radenci. Nad vhodom v kapelico je napis »Non nobis, Domine non nobis, sed nomini tuo da gloriam«.

Filip Matko

Foto: Rade Bakračević